Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει "Ένοχες Γόβες" Ιωάννα Χαρμπέα

                                                   ΕΝΟΧΕΣ ΓΟΒΕΣ

Συγγραφέας: Ιωάννα Χαρμπέα
Εκδόσεις: Σιδέρη Μιχάλη

Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Ο Χρήστος, ένας φιλήσυχος και πράος χαρακτήρας, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αγοράζει ένα ζευγάρι γόβες θέλοντας να κλείσει πληγές και να δώσει λύση στη μίζερη ζωή του. Θα τις φυλάξει σαν κάτι ιερό για αυτόν, θα μοιραστεί μαζί τους όλα τα μυστικά του, θα τις κάνει δικές του. Θα τις αγαπήσει και θα τις μισήσει ταυτόχρονα. Το τέλος όμως είναι απρόσμενο, γιατί τελικά την αγάπη και το μίσος τα χωρίζει απόσταση αναπνοής. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα από τις γόβες θα ανάψει φωτιές που θα τις σβήσει το κύμα της θάλασσας.

Το Βιβλίο μέσα απο τα μάτια μας:

Έχουμε διαβάσει εκατοντάδες βιβλία με Θέμα την γυναικεία κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή  βία. Όμως πάντα αποδέκτης είναι η γυναικεία προσωπικότητα και η γυναικεία φύση. Η Ιωάννα Χαρμπέα κάνει την έκπληξη και αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο που ενδοσκοπεί και αναλύει το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της βίας -μέσα σε μια σχέση- μέσα απο τα μάτια του θύματος που όμως δεν είναι γυναίκα αλλά άντρας. Βρήκαμε την σκέψη της έξυπνη, πρωτοποριακή αλλά όσο διαβάζαμε το βιβλίο νιώσαμε πως πραγματικά αγγίξαμε΄ένα θέμα που προφανώς αγνοούσαμε κατευθείαν στην καρδιά του και μπορέσαμε να νιώσουμε το πώς είναι να αισθάνεσαι πράγματα απο την αντίστροφη πορεία των πραγμάτων. Πως είναι άραγε η ψυχολογία ενός άντρα όταν αυτός αποτελεί το Θύμα; όταν αυτός δέχεται την επίθεση στην προσωπικότητα και την υπόσταση του; Πως είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή που ποτέ δεν έχουμε διαβάσει ακόμα; 
   Και πάμε να σας αναλύσουμε μερικές απο τις σκέψεις μας:
Ο Χρήστος είναι ένας πράος και ήρεμος χαρακτήρας. Σαν παιδί γνώρισε την βία και τον πόνο απο τον βάναυσο αλκοολικό πατέρα του και αυτό τον γέμισε απο βιώματα σκληρά που όμως τον εμφύσησαν  με σεβασμό και μπόλικη αγάπη στις συναναστροφές του. Δεν ήθελε να πληγώνει τους ανθρώπους, Ήθελε να σπουδάσει, Να πετύχει και να προχωρήσει στην ζωή του με όνειρα. Ήθελε να μοιράζει αγάπη και να απολαμβάνει τους σπόρους της περιμένοντας απο τους γύρω του να δεχθούν χωρίς αντάλλαγμα την δεκτικότητα του και την προσφορά του. Θέλει να κάνει οικογένεια, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Σαν συγκυρία, όταν η αγαπημένη του μητέρα αρρωσταίνει σοβαρά, γνωρίζει την Σύλβια που απο την πρώτη στιγμή αποτελεί για αυτόν την όαση, την ελπίδα, το λιμάνι.Την ερωτεύεται. Νιώθει πως επιτέλους έρχεται η λύτρωση στο άτυχο πεπρωμένο του. Η σχέση τους απλή και ήρεμη στην αρχή , δένει σιγά σιγά, αρμονικά και τους γεμίζει με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Νομίζουν πως βρήκαν το άλλο τους μισό ο ένας στον άλλον και όταν τελικά η μητέρα του Χρήστου πεθαίνει αυτός κάνει το βήμα και ζητάει  την Σύλβια σε γάμο. Ο γάμος του είναι η Ελπίδα του, η μοναδική του σκέψη και προσήλωση. Βάζει στην άκρη κάθε άλλο όνειρο του, κάθε άλλο απωθημένο του και δίνει όλο του το είναι στην γυναίκα που αγαπάει και στην σχέση τους. Στο παιδί που θα έρθει σχεδόν αμέσως. Απο εκείνη την στιγμή και μετά όμως αρχίζει ο Γολγοθάς του...θα μπορέσει ο Έρωτας του ο δυνατός και ασυμβίβαστος. Ο αλύγιστός και αδάμαστος που δεν τον αλλοιώνουν οι συνθήκες, να παραμείνει ο ο οδηγός της σκέψης του και της πορείας του; ή μήπως το όλο σκηνικό της καταπίεσης που θα υποστεί θα τον οδηγήσουν σε απρόσμενες καταστάσεις σε αλόγιστες και ακούσιες πράξεις του μυαλού που θα τον μετατρέψουν σε κάποιον άλλον; Όταν θα τελειώσει η ιστορία μας ο Χρήστος θα παραμείνει ο εαυτός του ή θα φορέσει τον μανδύα μιας άλλης προσωπικότητας που θα φτιάξει για αυτόν η ίδια η μοίρα και η λανθασμένη αποδοχή της; Μέσα απο την τρελή πορεία των συναισθημάτων που θα βιώσουμε, απο την προσωπική και καταιγιστική αφήγηση του Χρήστου θα βρεθούμε σε ένα τέλος απρόσμενο που θα μας αποδείξει πως την αγάπη και το μίσος την χωρίζει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή. Θα αντέξει το μυαλό να κρατήσει αυτές τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες;
Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για συναισθήματα. Γιατί αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τον χαρακτήρα αυτού του βιβλίου είναι Συναισθήματα. Πολλά συναισθήματα. Διφορούμενα, ανατρεπτικά, εναλλασσόμενα σε ένα κρεσέντο καταστάσεων που χωράνε τόσο μεστά και τόσο άμεσα στις σελίδες του βιβλίου. 
   Ένα Βιβλίο με πολλές ιδιαιτερότητες και με εξαιρετική εμβάθυνση των χαρακτήρων που δεν κουράζει αλλά αναδεικνύει το σκεπτικό των πράξεων Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που πραγματικά θα σας γεμίσει με εικόνες και σκέψεις για το πως η ψυχή ενός ανθρώπου αλλάζει και αλλοιώνεται στην προσπάθεια της να ξεφύγει απο την καταπίεση και την κακοποίηση. Στην ανάγκη της, να κυριαρχήσει στα συναισθήματα και να αναδείξει επιτέλους την δικιά της ξεχωριστή υπόσταση αλλάζει πορεία και αφήνει ένα εντελώς διαφορετικό ίχνος στο μυαλό και στην καρδιά μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου