Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει " Το Παράξενο Ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένου " Σαλβατόρε Μπαζίλε



Κάθε φορά που ξεκινάς ένα βιβλίο, κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα καινούργιο αναγνωστικό ταξίδι αναζητάς αυτό το διαφορετικό, αυτό το ξεχωριστό στοιχείο που θα σε κάνει να μπείς σε ένα νέο κόσμο εντελώς αλλιώτικο απο τους κόσμους στους στους οποίους βρέθηκες στις προηγούμενες λογοτεχνικές σου αναζητήσεις.  Αυτό το Βιβλίο δεν θα στιγματίσει απλά τις λογοτεχνικές αναζητήσεις του κάθε αναγνώστη, δεν θα αλλάξει μόνο την σκέψη, την αλήθεια και τα αναγνωστικά δεδομένα του. Θα αυξομειώσει με τρόπο απίστευτο την ηλικία του, θα εμπλουτίσει τις εμπειρίες του, θα αλλάξει και θα μεταστρέψει τα συναισθήματα του και κυριότερα θα αναγκάσει τον κάθε αναγνώστη να καταλάβει ότι τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Ότι η πραγματικότητα που πλάθει το μυαλό βασισμένο στα φαινομενικά γεγονότα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική απο αυτή που φανταζόμαστε στηριζόμενοι σε μισές αλήθειες.

   Ο Μικρός Μικέλε επιστρέφοντας µια µέρα από το σχολείο, βλέπει τη µητέρα του µε µια βαλίτσα µπροστά της να κρατάει στα χέρια της το δικό του προσωπικό ημερολόγιο. Το κόκκινο ημερολόγιο του που καταγράφει σκέψεις και γεγονότα απο τις ολιγόχρονες αναμνήσεις του. Η μητέρα του, του ανακοινώνει πως πρέπει να φύγει και του ζητάει να κρατήσει εκείνη το ημερολόγιο του και να του το επιστρέψει όταν εκείνη γυρίσει κοντά του ξανά. Απο εκείνη την στιγμή ο Μικέλε ζεί και αναπνέει για την στιγμή που η μητέρα του θα επιστρέψει. Όμως τα χρόνια περνάνε χωρίς καμία αλλαγή. Ο Μικέλε ελπίζει πάντα, ελπίζει να γυρίσει η μητέρα του και μαζί με αυτή να επιστρέψει και η παιδική του ηρεμία και γαλήνη. Ο χρόνος περνάει ο Μικέλε αλλάζει κλείνεται στον εαυτό του και στον μικρόκοσμο του.  Ο σιδηροδρομικός σταθμός που υπηρετεί ο πατέρας του γίνεται το απόλυτο καταφύγιο του. Όταν ο πατέρας του πεθάνει θα του αφήσει μοναδική κληρονομιά την θέση του σταθμάρχη στον μικρό περιφερειακό σιδηροδρομικό σταθμό. Μοναδική του ενασχόληση το καθάρισμα των βαγονιών και η συλλογή απολεσθέντων ή ξεχασμένων αντικειμένων στους θαλάμους η στα καθίσματα των βαγονιών. Με έναν τελετουργικό τρόπο με μια μυστηριακή διαδικασία τα απολεσθέντα αντικείμενα αγγίζουν την ψυχή,την καρδιά και το μυαλό του και υποκαθιστούν τις αξίες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε κανείς ως στην ως τώρα ζωή του. Οι άνθρωποι τον απογοήτευσαν τα αντικείμενα ποτέ. Μένουν εκεί στημένα, σταθερή αξία στην ζωή του να του δίνουν ελπίδα και την μοναδική χαρά,
   Ένα απολεσθέν αντικείμενο και η αναζήτηση του θα τον φέρει για πρώτη φορά σε επαφή για λίγο περισσότερο χρόνο με κάποιον θνητό.  Την Έλενα. Μια κοπέλα που κουβαλάει πολλά και κρύβει τον δικό της προσωπικό Γολγοθά. Μέσα απο τους προσωπικούς της διαλόγους θα έρθουμε κοντά με μια συγκινητική και σκληρή προσωπική ιστορία. Οι δυο νέοι θα έρθουν κοντά. Ο Μικέλε για πρώτη φορά δεν θα θελήσει να κρατήσει κάποιον άνθρωπο μακριά του και η Έλενα για πρώτη φορά θα αναζητήσει το γέλιο και την συζήτηση στην συντροφιά του Μικέλε. Και οι δυο πια προσπαθούν κρατηθούν απο κάπου. Και τότε γίνεται το πλεόν αναπάντεχο.  Ο Μικέλε πάντα ελπίζει σε μια επιστροφή που δεν έρχεται ποτέ ή μάλλον πια δεν έρχεται σχεδόν ποτέ. Γιατί ένα δικό του αντικείμενο, το δικό του προσωπικό ημερολόγιο, το κόκκινο των αναμνήσεων του επιστρέφει ξεχασμένο σε ένα βαγόνι του τρένου που φροντίζει. Ο δικός του γραφικός χαρακτήρας οι δικές του προσωπικές καταχωρήσεις, οι δικές του προσωπικές αναμνήσεις επιστρέφουν πίσω για να ταράξουν την ήρεμη και απαράλλακτη ζωή του. Και η Έλενα θα γίνει η κινητήριος δύναμη του, η αφύπνιση του, η φλόγα που θα του δώσει την δύναμη να αρχίσει να ψάχνει με τις δικές του δυνάμεις το πως το προσωπικό του ημερολόγιο, αυτό που πήρε η μητέρα του στην φυγή της βρέθηκε ξεχασμένο μέσα στο βαγόνι.  Ποιός το άφησε; Γιατί το άφησε; Τι σημαίνει αυτό μετά απο τόσα χρόνια; Για να πάρει αυτές τις απαντήσεις και να αναζητήσει επιτέλους την Προσωπική του αλήθεια ο Μικέλε πρέπει να σπάσει τις αλυσίδες της συνήθειας και της ψευδαίσθησης. Να βγεί απο τον ασφαλή περίγυρο που έχει φτιάξει και να βρεθεί στον έξω κόσμο. Μπορεί αλήθεια ένας άνθρωπος που έχει ζήσει είκοσι τρία χρόνια έγκλειστος σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό βλέποντας κάθε μέρα τους ίδιους ανθρώπους, ακολουθώντας συνέχεια τους ίδιους κανόνες της μοναξιάς και της απάθειας να βρεθεί ανάμεσα σε καινούργιους ανθρώπους; Σε καινούργιους τόπους; Σε άλλες συνθήκες ζωής; Θα βρεί το κουράγιο να προχωρήσει, την δύναμη να παλέψει συνθήκες που ως τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει; Θα βρεθεί ανάμεσα στα θηρία, θα ψαχουλέψει στα αποθέματα της δύναμης του για να σκεφτεί και να μελετήσει τις επόμενες κινήσεις του. Θα αρχίσει να μαθαίνει την ζωή απο την αρχή. Θα βρεί συμμάχους και εχθρούς! Φίλους και υπονομευτές αυτούς που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την δίψα του να μάθει την αλήθεια για την τύχη της μητέρας του. Θα δειλιάσει και θα ανακάμψει πολλές φορές. Θα φοβηθεί, θα δειλιάσει, θα αναθαρρήσει. Ένα κύκλο θα κάνει γύρω του η ζωή αυτή που ως τώρα φοβήθηκε να αντιμετωπίσει. Οι σκιές θα γίνουνε φώς και οι φόβοι του θα γίνουνε δύναμη. Για να καταλάβει στο τέλος πως στην ζωή έχει αξία μόνο όταν κάτι το πιστεύεις πολύ. Πως εχει αξία όταν παλεύεις να μάθεις για όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια περιέργεια ή δυσπιστία. Η ίδια η ζωή σου δίνει την δύναμη να συνεχίσεις. Η προσπάθεια και η δράση, η αναζήτηση των πραγματικών αιτίων της κάθε πράξης σου δίνουν το κίνητρο να συνεχίσεις.
   Ένα παραμύθι για ενήλικες, μια δυνατή ιστορία συναισθημάτων και αναζήτησης μιας προσωπικής ταυτότητας που οι περισσότεροι αγνοούμε. Η παιδικότητα των ηρώων, τα αγνά τους
συναισθήματα αυτά που έχουν επηρεαστεί μόνο απο τον πόνο της απώλεια και ψάχνουν διέξοδο στην ελπίδα θα αλλάξουν ένα κομμάτι του εαυτού μας για πάντα.

Γλυκό, Ρομαντικό γεμάτο δυνατές σκέψεις και μεγάλες αξίες θα δώσει μια άλλη ορατότητα στις θολές σκέψεις της ανασφάλειας μας. Ένα απο τα καλύτερα Βιβλία του 2016 σας καλεί να το εξερευνήσετε. 

Το βιβλίο Κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Mamaya



Επιστρέφοντας µια µέρα από το σχολείο, ο επτάχρονος Μικέλε βλέπει τη µητέρα του µε µια βαλίτσα µπροστά της και το κόκκινο, µυστικό ηµερολόγιό του στα χέρια της. Ετοιµάζεται να φύγει και ζητάει από τον γιο της να κρατήσει το ηµερόλογιο, µε την υπόσχεση να του το επιστρέψει.
Έχουν περάσει είκοσι τρία χρόνια από τότε, και ο Μικέλε ζει ακόµη στον σιδηροδροµικό σταθµό όπου δουλεύει, µε µοναδική συντροφιά τα απολεσθέντα αντικείµενα που βρίσκει καθηµερινά στο τρένο. Στα µάτια του κατοικεί η απόλυτη θλίψη για τη µητέρα του που δεν επέστρεψε ποτέ. Η απώλεια τον έχει σηµαδέψει και έχει χάσει την εµπιστοσύνη του στους ανθρώπους. Ωστόσο τα αντικείµενα που τον περιβάλλουν δεν πρόκειται ποτέ να τον προδώσουν, να τον εγκαταλείψουν. Είναι τα µόνα στα οποία έχει πίστη.
Ώσπου µια µέρα θα εισβάλει στη ζωή του το κόκκινο. Το κόκκινο ηµερολόγιό του θα βρεθεί ανάµεσα στα καθίσµατα του τρένου. Το κόκκινο της ζωής και του έρωτα θα εµφανιστεί στο πρόσωπο της Έλενας. Μιας κοπέλας πραγµατικά ξεχωριστής, ακτινοβόλας, ενθουσιώδους και απρόβλεπτης, που θα τον παρασύρει να ανακτήσει τον χαµένο χρόνο και θα γίνει το βάλσαµο στην πληγωµένη του καρδιά. Μαζί θα αναζητήσουν αλήθειες, θα βάλουν χρώµα στις µέρες τους και ο Μικέλε θα µάθει ξανά τι σηµαίνει να αγαπάς.


Η ιστορία ενός νέου που έχει ξεχάσει τον κόσµο.
Η ιστορία µιας νέας που έχει κλείσει µια «συµφωνία ευτυχίας»,
παρ’ όλο τον πόνο της. ∆υο ψυχές που θα αντιµετωπίσουν
τη ζωή χωρίς να παραδοθούν ποτέ πια. Μια αξέχαστη φωνή
που σχεδιάζει ένα χαµόγελο στην καρδιά µας.

2 σχόλια:

  1. Μ' αρεσε η άποψη σου Γεωργια θα το διαβασω προσεχως!!!! φαινεται αξιολογο και το στολισες καταλληλως!!! ξερω δεν θα με διαψευσεις ειναι βιβλιο ανησυχιας και προβληματισμου!!!! θα επανελθω στο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή