Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Το Βιβλίο της Παρέας Παρουσιάζει: Η Φάρμα Τομ Ρομπ Σμιθ   Γνωρίσαμε τον συγγραφέα απο το Βιβλίο του Παιδί 44 το οποίο ήταν ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Έτσι αποφάσισαμε να διαβάσουμε και την Φάρμα. Δεν το μετανιώσαμε  ούτε για μια στιγμή. Απο την πρώτη κιόλας σελίδα σε βάζει άμεσα και δυνατά στην υπόθεση και η καταιγιστική και φρενήρης εξέλιξη της ιστορίας δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Πραγματικά η Φάρμα συγκαταλέγεται σε εκείνη την κατηγορία βιβλίων που έχουν την ικανότητα να κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Μέχρι τώρα ο Ντάνιελ πίστευε ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους οι γονείς του αποσύρθηκαν σε μια απομακρυσμένη φάρμα στη Σουηδία, τη χώρα καταγωγής της μητέρας του, για να απολαύσουν μια ήσυχη ζωή. Ένα τηλεφώνημα, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. «Αν αρνηθείς να με πιστέψεις, θα πάψω να σε θεωρώ γιο μου…» Ο Ντάνιελ δεν προλαβαίνει να διαχειριστεί τα περίεργα λόγια της μητέρας του και ένα τηλεφώνημα απο τον πατέρα του έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Η μητέρα σου… δεν είναι καλά!Φαντάζεται διάφορα απαίσια, τρομερά πράγματα"

Λίγο πριν ο Ντάνιελ επιβιβαστεί στην πτήση για Σουηδία ένα ακόμα τηλεφώνημα της μητέρας του θα του ανατρέψει τα σχέδια. "Ό,τι σου έχει πει αυτός ο άνθρωπος είναι ψέμα. Δεν είμαι τρελή… Πρέπει να πάω στην αστυνομία… Συνάντησέ με στο Χίθροου».
Και ο Ντανιελ βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα στους δυο του γονείς διχασμένος και περίεργος να ακούσει τις διαφορετικές εκδοχές, να καταλάβει ποιό μυστικό κρύβεται πίσω απο όλη αυτή την διαμάχη. Όταν συναντά την μητέρα του και εκείνη ξεκινά την αφήγηση της θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κατάσταση που αγνοούσε. Θα μάθει πράγματα που θα του αλλάξουν την εικόνα που είχε σχηματίσει αυτός τόσα χρόνια στην ζωή του, αλλά κυρίως θα καταλάβει πως οι σχέσεις των ανθρώπων ακόμα και των πιο δικών μας ανθρώπων δεν είναι αυτή που φαίνεται πίσω απο τα προσχήματα που κρύβουν τα πραγματικά συναισθήματα. Ένα σκληρό Πόκερ για δυνατούς παίχτες μόλις ξεκινάει.
Ανάμεσα στην αφήγηση της μητέρας του με τις δυνατές και γρήγορες εικόνες έρχεται εμβόλιμα η αγωνία, η αμφιβολία η αμφισβήτηση. Ο Ντάνιελ προσπαθεί να εμβαθύνει στα γεγονότα που ακούει και να συνθέσει στο μυαλό του κάποια σημεία απο το πρόσφατο παρελθόν που να μπορούν να κουμπώσουν και να δικαιολογήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς της μητέρας του. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς της είναι απόρροια μιας πραγματικής εμπειρίας ή είναι ένα παρορμητικό αποκύημα της φαντασίας της;
Σχέσεις δοκιμάζονται, σχέσεις μεταστρέφονται απο την μια στιγμή στην άλλη. Τα πυρά απο την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν κατεύθυνση και πορεία. Ο Ντάνιελ και ο αναγνώστης παράλληλα στέκεται ανυπεράσπιστος ανάμεσα σε δυο αλήθειες που για τον δικό της ξεχωριστό λόγο η κάθε μια μοιάζει πιστευτή. Αιχμάλωτος ανάμεσα στους δυο γονείς, αναποφάσιστος, μπερδεμένος, ανίκανος να κατανοήσει τί είναι αυτό που αλλάζει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα τους ανθρώπους; Τελικά ποιό είναι το Ψέμα που του κρύβει την αλήθεια; Πότε ήταν αληθινοί οι γονείς του; Τότε που ζούσαν όλοι μαζι και δεν τσακώνονταν ούτε έχαναν την ψυχραιμία τους μπροστά του; ή μήπως τώρα που γυρνάνε και οι δυο μεταλλαγμένοι σπέρνοντας τρομερές κατηγορίες ο ένας για τον άλλον.
Ένα εξαιρετικό και διαφορετικό ψυχογράφημα εξελίσσετε με αμείωτο ενδιαφέρον, με έναν ιδιαίτερο τρόπο που εισχωρεί στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Παίζει με τις λέξεις για να αντικατοπτρίσει με στόμφο την αντιφατικότητα ανάμεσα στις σχέσεις, ανάμεσα στις εικόνες, στις υποψίες. Στο πραγματικό και στο εικονικό, στο αληθινό και στο ψεύτικο.
Μέσα σε μικρά κεφάλαια ο συγγραφέας σαν σκηνοθέτης, αλλάζει τις οπτικές γωνίες του κάθε γεγονότος και αναγκάζει τον αναγνώστη να βλέπει και να νιώθει ανα πάσα στιγμή το πως αλλάζει μια εικόνα καθώς αυτή εστιάζεται απο διαφορετική κάθε φορά πλευρά.
Μια αριστουργηματική τεχνική εξαπάτησης των σχέσεων ανατρέπει και διαμορφώνει κάθε βεβαιότητα για τις συνθήκες συμπεριφοράς των ηρώων. Πραγματικά αυτή η διαδικασία θα μας βάλει πολλές φορές σε σκέψεις; Μήπως και εμείς στην προσωπική μας ζωή δεν ξεγελάμε με διφορούμενες και κρυφές συμπεριφορές;
Πόσο μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος όταν θα βρεθεί σε απόγνωση; Θα μπορεί για πάντα να χρησιμοποιεί προσχηματικές και προσποιητές εκφάνσεις συμπεριφοράς προκειμένου να ζεί σε μια διαρκή προσομοίωση φαινομενικής ευτυχίας;
Και ενώ η αφήγηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό τα ερωτηματικά μεγαλώνουν. Μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα. Μια αντιπαράθεση σώμα με σώμα, μυαλό με μυαλό, προκαλεί περίπλοκα την φαντασία και βάζει σε πολλά σταυροδρόμια την σκέψη του αναγνώστη,
Υποψίες, φόβος, παράνοια, αμφισβήτηση, στροβιλίζονται σε ένα ανελέητο κυνήγι με απρόσμενες προεκτάσεις. Η εμπιστοσύνη μέσα σε δευτερόλεπτα κλονίζεται και αλλάζει στρατόπεδο σε ένα παιχνίδι σκληρής χειραγώγησης.
"Είχες καμιά σχέση με τον θάνατο της Φράιγια;"
Η μαμά κούνησε το κεφάλι
"Ρώτα με. Σκότωσα την Φράιγια; Ρώτα!"
Βάλθηκε να ρωτά ξανά και ξανά.
"Σκότωσα την Φράιγια; Σκότωσα την Φράιγια; Σκότωσα την Φράιγια;"
Με προκαλούσε. Κάθε φορά που έλεγε το όνομα χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι. Ήταν ανυπόφορο δεν άντεχα άλλο. Προτού ξαναχτυπήσει το τραπέζι της άρπαξα την γροθιά στον αέρα και την ρώτησα.
"Την σκότωσες;" ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΕΛ 171

Το τέλος ανατρεπτικό, διαφορετικό που ξαφνιάζει αλλά και το πλέον ιδανικό για να τονίσει και να αναδείξει τον σκοπό αυτής της ιστορίας που δεν είναι άλλη απο την εμβάθυνση των ανθρώπινων σχέσεων. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα καταπληκτικό ψυχογράφημα το οποίο εξελίσσετε με έναν εξαιρετικά μοναδικό τρόπο κρατάτε στα χέρια σας το κατάλληλο βιβλίο.

Το Βιβλίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου