Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "ΠΙΚΡΟ ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ" της ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ απο τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της Ειρηνη Σαγανη


Το πικρό γλυκό λεμόνι είναι το πρώτο βιβλίο της κυρίας Βόικου που διάβασα. Με τράβηξε αρχικά το εντυπωσιακότατο εξώφυλλό του με τα έντονα χρώματα και τη γλυκύτατη αυτή γυναικεία μορφή σε πρώτο πλάνο.
Ξεκινώντας το διάβασμα με τις υπέροχες περιγραφές μεταφερόμαστε στο χωριό Λιδωρίκι το 1913 και γνωρίζουμε την Ασημούλα και τον Κωνσταντή που ζουν με τον έρωτά τους ξένοιαστοι. Μέχρι που τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και του εθνικού διχασμού αλλάζουν τη μοίρα των ηρώων μας και κινούν αυτά τα νήματα της ζωής τους. Όλα ανατρέπονται, διλήμματα κατακλύζουν τον Κωνσταντή που φεύγει για το καθήκον του στην πατρίδα, οι αποφάσεις παίρνονται δύσκολα αλλά οι θύμησες μένουν και πληγώνουν. Οι ήρωες μας ωστόσο ως ολοκληρωμένοι χαρακτήρες ζητούν δικαίωση όμως όταν ο χρόνος περάσει δεν ξανά γυρίζει. Δεν θέλω να αποκαλύψω την τροπή της ιστορίας οπότε δεν θα πω κάτι άλλο γι αυτό.
Ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα, με γραφή που "ρέει" και σε καλεί να συνεχίσεις το διάβασμα αβίαστα κι ακούραστα. Ζεις μαζί με τους ήρωες όλες τις πίκρες και τις χαρές τους, πονάς με τον πόνο τους, φοβάσαι με το φόβο τους, μπαίνεις κι εσύ στον κόσμο τους και δεν θες να τελειώσει. Το ενδιαφέρον μένει αμείωτο μέχρι το τέλος και σου αφήνει αυτή τη γλυκόπικρη γεύση από ένα «γλυκό λεμονάκι». Τα ιστορικά του στοιχεία κι εδώ όπως και στο «Ψίθυροι του Βαρδάρη» είναι εμπεριστατωμένα χωρίς να κουράζουν και πλήρως εναρμονισμένα με την πλοκή του έργου. Ένα βιβλίο με κόπο και έρευνα που φαίνεται!

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Νόμιζα ότι τα είχα αφήσει όλα πίσω μου: τους ανθρώπους που μ’ ανάθρεψαν, τον τόπο όπου γεννήθηκα, το στεφάνι που φόρεσα…
Λένε πως η ανθρώπινη μνήμη είναι επιλεκτική… Μέχρι τη στιγμή που ένα γλυκό λεμονάκι θα την ξυπνήσει και θα τα θυμηθεί όλα…

Λιδωρίκι 1913. Η Ασημούλα κι ο Κωνσταντής παντρεύονται από έρωτα. Η απρόσμενη στρατολόγηση του Κωσταντή θα τον απομακρύνει από τη γυναίκα του και το παιδί που περιμένουν.
1914. Ξεσπάει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Στην Ελλάδα, το μίσος βενιζελικών και βασιλικών κι ο επερχόμενος Εθνικός Διχασμός θα φέρουν μαύρα σύννεφα όχι μόνο στον τόπο αλλά και στη ζωή των δύο νέων.
1916. Έξι χιλιάδες στρατιώτες, ανάμεσά τους κι ο Κωσταντής, μεταφέρονται μυστικά από την Καβάλα στη Γερμανία του Κάιζερ. Μέσα από τις στάχτες του πολέμου, θα γεννηθεί ένας καινούργιος έρωτας.
1944. Το Λιδωρίκι καίγεται. Ένας Γερμανός στρατιώτης θα σώσει από την πύρινη λαίλαπα δύο ψυχές που η ζωή θα φέρει στο δρόμο του μέσα από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας.
Δύο εποχές, δύο πόλεις σε δύο διαφορετικές χώρες, δύο γυναίκες, μια φοβερή αποκάλυψη…

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα
που φέρνει στο φως μία από τις άγνωστες πτυχές

της ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου