Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο ΑΓΝΗ του ΦΡΑΝΖΕΝ εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της Αφροδίτη Κρεμμύδα


Βαρύ βιβλίο κυριολεκτικά και μεταφορικά! 731 σελίδες σε τρομάζουν πριν αρχίσεις να διαβάζεις και αν θέλεις να το βιωσεις πρέπει να το διαβάζεις αργά! Εμένα μου θυμησε κλασσική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι θα έλεγα). Το οπισθόφυλλο το αδικεί, δεν σε προετοιμάζει γιά όσα υπέροχα θα διαβάσεις! Η υπόθεση φαίνεται απλή :η Αγνή ή Πιμ όπως αυτοαποκαλείται γιατί ντρέπεται γιά το όνομά της, έχει ένα χρέος από φοιτητικό δάνειο, μια ιδιόρρυθμη μητέρα που κρύβεται έχοντας αλλάξει όνομα και αρνείται να της πει το όνομα του πατέρα της. Ψάχνοντας να τον βρεί η Αγνή (Πιμ) θα συγκατοικησει με αναρχικούς, θα εργαστεί σε διαδικτυακή εφημερίδα και θα γνωρίσει τον Ανατολικογερμανό ακτιβιστή Αντρέας Βολφ. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια παράξενη σχέση πάθους και απόρριψης! Ο ΦΡΑΝΖΕΝ όμως παρουσιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου μας ταξιδεύει στο Ανατολικό Βερολίνο πριν και μετά την πτώση του τείχους κάνοντας μία πολύ ωραία ανάλυση της πολιτικής κατάστασης, στην Αμερική του σήμερα με το διαδίκτυο, τους χάκερς και τους leaders και τους περιθωριακούς αναρχικούς και τέλος στη Βολιβία και το δικό της καθεστώς. Επίσης παρουσιάζει και εμβαθύνει στις σχέσεις γονιών _παιδιών και πόσο οι πρώτοι διαμορφώνουν αλλά και επηρεάζουν με τη στάση τους τον χαρακτήρα των παιδιών τους και την μετέπειτα ζωή τους. Παρουσιάζει επίσης παθιασμένες έως "άρρωστες "θα μπορούσε κάποιος να πει σχέσεις μεταξύ των δύο φύλλων! Ολα αυτά αναλύονται διεξοδικά μέσα από τις σκέψεις και τα βιώματα των ηρώων στις 731 σελίδες του βιβλίου που δικαίως οι κριτικοί το χαρακτηρίζουν αριστούργημα!


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η νεαρή Πιπ Τάιλερ δεν ξέρει ποια είναι. Ξέρει ότι το πραγματικό της όνομα είναι Αγνή, ότι έχει φορτωθεί μ’ ένα φοιτητικό δάνειο 130.000 δολαρίων, ότι κάνει παρέα με αναρχικούς στο Όκλαντ και ότι η σχέση της με τη μητέρα της είναι καταστροφική. Αλλά δεν έχει την παραμικρή ιδέα ποιος είναι ο πατέρας της, γιατί η μητέρα της επέλεξε μια απομονωμένη ζωή με ένα επινοημένο όνομα, και πώς θα καταφέρει κάποτε να αποκτήσει μια φυσιολογική ζωή. 

Και τότε εμφανίζεται ένας Γερμανός ακτιβιστής που οδηγεί την Πιπ στα άδυτα του Εγχειρήματος Ηλιόφως, μιας οργάνωσης που χειρίζεται τα μυστικά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του μυστικού της καταγωγής της Πιπ. Η οργάνωση αυτή είναι γέννημα του Αντρέας Βολφ, ενός χαρισματικού προβοκάτορα που έγινε πασίγνωστος ύστερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Αντρέας γοητεύεται από την Πίπ για λόγους ακατανόητους σ’ εκείνη και η ένταση των δικών της συναισθημάτων απέναντί του ανατρέπει τις συμβατικές απόψεις της για το καλό και το κακό. 

Ο Τζόναθαν Φράνζεν εμπνεύστηκε έναν κόσμο πρωτότυπων χαρακτήρων –Καλιφορνέζων και Ανατολικογερμανών, καλών και κακών γονιών, δημοσιογράφων και leakers– και ακολουθεί τα βήματά τους μέσα σε χώρους σύγχρονους, όπως το Διαδίκτυο, αλλά και αρχαίους, όπως ο πόλεμος μεταξύ των φύλων.
Ο Τζόναθαν Φράνζεν, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της εποχής μας, επιστρέφει με το προκλητικότερο μυθιστόρημά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου