Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Κριτική για το βιβλίο Λογική και Ευαισθησία της Τζέην Ώστεν, εκδόσεις Μίνωας (κλασσική ξένη λογοτεχνία) με την ματιά του Θανάσης Βλάχος

 
Η Τζέην Ώστεν, μια κλασσική Αγγλίδα λογοτέχνης, περιγράφει στα μυθιστορήματά της την ζωή στην Αγγλία της εποχής της με ρεαλιστικό και ενίοτε άκρως ειρωνικό τρόπο. Η ζωή των δύο κοριτσιών, της λογικής Έλινορ και της κωμικοδραματικά ευαίσθητης Μαριάν, μας εισάγουν σιγά-σιγά σε ένα κόσμο γεμάτο πάθη, ίντριγκες, φανερά ψεύτικου καθωσπρεπισμού και φυσικά συμφέροντος. Μέσα από αλληλοσυγκρουόμενες καταστάσεις, έπειτα από σκαμπανεβάσματα ανάμεσα στην ελπίδα της ευτυχίας και την ματαίωσή της λόγω συνθηκών ή ακόμη και προδοσίας, οδηγούμαστε εντέλει στην δικαίωση των δύο πρωταγωνιστριών. Η μεν Έλινορ "στολίζει" την αυστηρά λογική σκέψη της με το μανδύα της ευαισθησίας που συνοδεύει την ευτυχία της, η δε Μαριάν, συνοδεύει τον άκρατο και πολλές φορές αναίτιο ενθουσιασμό της με την προσοχή και τη σύνεση.

Σύντομη περιγραφή
Δυναμική και παρορμητική, η Μαριάν Ντάσγουντ είναι το ακριβώς αντίθετο από τη συγκρατημένη και συνετή αδελφή της, Έλινορ.
Έτσι, όταν η Μαριάν ερωτεύεται τον εντυπωσιακό αλλά επιπόλαιο Τζον Γουίλομπι, αγνοεί την προειδοποίηση της αδελφής της για αυτοσυγκράτηση και υπομονή.
Η Έλινορ, αντίθετα, αντιμετωπίζει στωικά την απόφαση του αγαπημένου της να την εγκαταλείψει και παλεύει να κρύψει τη δική της ερωτική απογοήτευση, ακόμα και από τους οικείους της.

Μέσα από την εμπειρία του έρωτα και την απειλή της απώλειάς του, οι δυο αδελφές μαθαίνουν πως η λογική πρέπει να συνδυαστεί με την ευαισθησία και το συναίσθημα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσωπική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου το χρήμα και η κοινωνική θέση κυβερνούν και ορίζουν ακόμα και τη μοίρα της αγάπης.

Το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα της αγγλικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα είναι πέρα από μια ιστορία ενηλικίωσης και μια απολαυστική «κωμωδία παρεξηγήσεων».
Με υπόγεια ειρωνεία και ανεπαίσθητο σαρκασμό, η συγγραφέας αποκαλύπτει την υποκρισία που διέπει την αριστοκρατία και τα ήθη της Αγγλίας εκείνης της εποχής, περιγράφοντας τον αγώνα των δύο τόσο διαφορετικών αδελφών να ζήσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να απαρνηθούν την ανθρωπιά και τα αισθήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου