Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για "Ο Χρυσος σκαραβαιος" - Εντγκαρ αλλαν Ποε - εκδοσεις Γαλαξια - Ερμειας με την ματιά της ΝΙΚΗ ΛΕΟΝΤΣΙΝΗ

  Σε αυτον τον τομο, περιλαμβανονται τεσσερα διηγηματα, που μπορουν να χαρακτηριστουν ως προδρομοι της αστυνομικης λογοτεχνιας. Τα διηγηματα αυτα ειναι
1. ο χρυσος σκαραβαιος.
2.Η πτωση του σπιτιου των Ασερ.
3. Η διπλη δολοφονια Μοργκ.
4.Το κλεμμενο γραμμα.

Μη εχοντας μεγαλη εμπειρια απο αστυνομικη λογοτεχνια, ξεκινησα να διαβαζω αυτο το βιβλιαρακι που με καθηλωσε, απο την αρχη μεχρι το τελος.
Καθως διαβαζα, αναρωτιομουν πως θα μπορουσαν οι ηρωες  να βρουν μια ακρη που να "στεκει¨"  στα αδιεξοδα που εμφανιζοταν, σε τοσο λιγες σελιδες.(Δυο διηγηματα των εικοσι και δυο των δεκα σελιδων περιπου). Καθε ιστορια που αρχιζα, ελεγα οτι δεν μπορει να ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη, μα τελικα σε ολες ειπα "τι σκεφτηκε!". Επεισης, σε ολες σταματησα για λιγο για  να τις αναλογιστω απο την αρχη,οταν τις τελειωνα.
Η τρισδιαστατη ποιητικη περιγραφικοτητα, με εκανε να φανταστω ακριβως τα σκηνικα που διαδραματιζοταν οι ιστοριες καθως και τα συναισθηματα των ηρωων, ενω το μυστηριο και η αγωνια υπηρχε μεχρι το τελος.
Ολιγοσελιδο βιβλιο, ευκολοδιαβαστο, με αρκετα αναλαφρα σημεια και προσωπικες σκεψεις του αφηγητη που  βοηθησαν αμεσως να μπω στο πνευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου