Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σάββατο 14 Μαΐου : online συνέντευξη την αγαπημένη μας Εύη Φρυγανά

Tο Σάββατο 14 Μαΐου  είχαμε στην παρέα μας σε μια online συνέντευξη  την αγαπημένη συγγραφέα  Εύη Φρυγανά και  μας μίλησε για την  ίδια και για το νέο της βιβλίο "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ". Την γνωστή πια για όλους σας ώρα 21.00 - 23.00. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε κλήρωση για ένα αντίτυπο του βιβλίου του προσφορά απο τις εκδόσεις ΔΥΑΣ .







Eva Natsi Η Ευη γεννήθηκε το 1996 και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Πλέον ζει στη Χίο, ως φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λόγω της μεγάλης της αγάπης για τα βιβλία ασχολήθηκε με την συγγραφή από πολύ μικρή. Είναι ιδρυτικό μέλος του Moonlight Tales, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με την ίδια λογοτεχνική κλίση να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Συμμετέχει ενεργά με διάφορα κείμενα και άρθρα για την συγγραφή.
 Το «Αναζήτηση Εκδίκησης» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο της, καθώς και το πρώτο βιβλίο της σειράς «Δέκατος Μήνας».





Eva Natsi Ας ξεκινησουμε λοιπον με τις ερωτησεις μας. Ειμαι σιγουρη πως εχουν πολλα να σε ρωτησουν αποψε.Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με την συγγραφή? Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε παρακίνησε να γράφεις?
Εύη Φρυγανά  Δεν θυμάμαι τι ακριβώς συνέβη, απλά ξέρω ότι μια μέρα ξεκίνησα να γράφω. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν˙ είναι κάτι που βγαίνει από μέσα σου και δεν μπορείς να του αντισταθείς. Τότε ήμουν εννιά ή δέκα χρονών και η πρώτη μου ιστορία λεγόταν «Το Στοιχειωμένο Σπίτι». Μπορείτε να φανταστείτε για τι λογοτεχνική επιτυχία μιλάμε, όταν οι σκηνές έχουν γεννηθεί στο μυαλό ενός εννιάχρονου



Πόπη Λιάκου Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο να γράψεις την Αναζήτηση;
Εύη Φρυγανά  Νομίζω το γεγονός ότι στο βιβλίο περιγράφονται πράγματα για τα οποία δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Ό,τι ξέρω για τους κλέφτες το 'χω μάθει μέσα από ταινίες, σειρές και έρευνα που έκανα. Πέρα απ' αυτό όμως, ο τρόπος που έχει στηθεί η ιστορία με κεφάλαια "ΤΟΤΕ" και "ΤΩΡΑ" απαιτούσε πολλά πράγματα.



Ανθούλα Λ. πιστευεις οτι η πρωταγωνιστρια θα μπορουσε να ειναι προτυπο?
Εύη Φρυγανά Θεωρώ την Οκτόμπερ πρότυπο σύγχρονης γυναίκας. Είναι δυναμική και ανεξάρτητη, λατρεύει τη δουλειά της και έχει μάθει να αγαπάει τον εαυτό της με τα θετικά και τα αρνητικά του. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να ζήσει μόνος του και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό.





Πόπη Λιάκου Τι θα ήθελες να αποκομίσει ο αναγνώστης τελειώνοντας το βιβλίο σου;
Εύη Φρυγανά Νομίζω ότι ο καθένας αποκομίζει διαφορετικά πράγματα από κάθε ιστορία που διαβάζει. Δεν με νοιάζει τι θα "πει" η ιστορία σε κάποιον, αρκεί όντως να του πει κάτι, όπως έκανε και σε μένα.



Ανθούλα Λ. πιο ειναι το διδαγμα απο την ιστορια αυτη?
Εύη Φρυγανά όπως είπα και στην Πόπη, νομίζω ο καθένας παίρνει κάτι διαφορετικό. Δεν ξεκίνησα θέλοντας να αποδώσω κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε ιστορία πιστεύω ότι μπορείς να μάθεις κάτι διαβάζοντάς τη. Ίσως ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ή πως τελικά δεν αξίζει. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να το διαβάσετε και να μου πείτε εσείς τι συμπεράνατε.



Argiro Charitou Πάρα πολύ ωραίες απαντήσεις. Μήπως κορίτσια θα ήταν καλύτερα να της δίνουμε τον χρόνο να τις απαντάει μια μία;
Εύη Φρυγανά Τις βρίσκω, δεν υπάρχει θέμα, απλά αργώ λίγο.




Ευα Κουτσουμπα Καλησπέρα και απο μενα. Καλοτάξιδο το βιβλίο σας. Ευχομαι κα8ε επυτυχια. Η ερωτηση μου εναι η εξης: Οταν αποφασισατε οτι το πονημα σας ηταν ολοκληρωμενο και ετοιμο τι σας εκανε να το στειλετε σε εκδοτικο οικο; Η πιστη στον ευατο σας ή ιστορια του βιβλιού 'η απλα η πιστεψατε οτι 8α εχει απηχηση ο δικος σας κυκλος γνωριμιων? Ευχαριστω
Εύη Φρυγανά Ευχαριστώ πάρα πολύ! :) Τελείωσα το βιβλίο όταν ήμουν δεκαεφτά, έγραφα όμως από πολύ παλιότερα και μπορεί πάντα να υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά ποτέ δεν είχα τολμήσει να το σκεφτώ σοβαρά. Ξεκινώντας όμως, τη συγγραφή με κόλλησαν το μικρόβιο κάποιες φίλες και από τότε άρχισα πραγματικά να το επεξεργάζομαι. Τελειώνοντας το βιβλίο ένιωσα την ανάγκη να το στείλω σε κάποιον εκδοτικό, απλά και μόνο επειδή δεν θα άντεχα να το βλέπω να μαραζώνει σε ένα συρτάρι. Οι πρώτες μου προσπάθειες ήταν αποτυχημένες και για τρία χρόνια τα παράτησα, μέχρι που τελικά έκανα άλλη μία απόπειρα, η οποία πέτυχε.



Ανθούλα Λ. η οκτομπερ εχει στοιχεια απο το χαραχτηρα σου?
Εύη Φρυγανά Φυσικά, όπως και όλοι οι χαρακτήρες μου. Άλλοι λίγο, άλλοι πολλοί, αλλά όλοι μου μοιάζουν. Σε ό,τι δεν έχω κοινό με την Οκτόμπερ όμως, θέλω να εξελιχθώ σαν άνθρωπος για να της μοιάσω. Για την Οκτόμπερ του ΤΩΡΑ μιλάω, έτσι!



Eva Natsi Υπήρξε κάποιο κίνητρο για να γράψεις το νέο σου μυθιστόρημα?
Εύη Φρυγανά Ξεκίνησα το «Αναζήτηση Εκδίκησης» εξαιτίας ενός ονείρου που είχα, νομίζω όμως πως αργά ή γρήγορα θα κατέληγα να γράφω κάτι στην ίδια θεματολογία. Μεγάλωσα βλέποντας το Ocean’s Eleven στο STAR –όπως όλοι μας- και πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι λατρεύω τη συγκεκριμένη ταινία και τις άλλες δύο που την ακολούθησαν. Είναι πολλά πράγματα που με έκαναν να την αγαπήσω και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι συνδυάζει πολλά απ’ τα πράγματα που κάνουν μια ταινία να ξεχωρίζει: ενδιαφέρουσα πλοκή, χιούμορ, δράση και έξυπνο σενάριο. Οι κλέφτες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ όλους, με τα περίπλοκα σχέδιά τους και τις σχεδόν μαγικές εξαφανίσεις τους˙ έχουν στυλ. Φαντάζομαι είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα στην πραγματική ζωή, όμως εγώ «ερωτεύτηκα» τον κόσμο μέσα απ’ τις ταινίες και αυτό ακριβώς προσπάθησα να αποδώσω στο χαρτί.




Eleni Atzemi Ο Δεκατος Μήνας τι περιλαμβάνει?
 Εύη Φρυγανά Το "Δέκατος Μήνας" είναι το όνομα της σειράς με πρωταγωνίστρια την Οκτόμπερ Τζόουνς. Μέχρι στιγμής έχει βγει το πρώτο βιβλίο με τίτλο "Αναζήτηση Εκδίκησης". Θα ακολουθήσουν και άλλα, όμως με τους -επιεικώς- απαράδεκτους τίτλους που βγάζω συνήθως, δεν τολμώ να ανακοινώσω τα ονόματα που έχω σκεφτεί για τα επόμενα βιβλία.



Ερασμία Φερεντούρου Καλησπερα και καλοταξιδο!!!!ποια ειναι τα βασικα συστατικα που θελετε παντα να εχουν τα βιβλια σας?
Εύη Φρυγανά Δράση! Είναι το σημαντικότερο για μένα. Πέρα απ' αυτό όμως θέλω οι ιστορίες μου να εξάπτουν το ενδιαφέρον στους αναγνώστες. Αυτά, λίγο έρωτα και μερικούς θανάτου



Σταυρούλα Κόντου Πως θα χαρακτηριζες το μυθιστόρημα σου; Κοινωνικό, αγωνιας, θρίλερ;;
Εύη Φρυγανά Χρειάστηκε να συζητήσω ώρα με τις επιμελήτριες για να βρω απάντηση σε αυτή την ερώτηση. "Έχει ρομαντισμό, χωρίς να είναι ρομάτζο, έχει μυστήριο, χωρίς να είναι μυστηρίου". Πλέον όμως λέω ότι είναι δράσης, παρότι θεωρητικά δεν υπάρχει τέτοιο είδος βιβλίων.



Ερασμία Φερεντούρου Θεωρειτε πως πρεπει ενας συγγραφεας να γραφει ενα βιβλιο τον χρονο "για να μην ξεχαστει"απο το κοινο του ή θα πρεπει να εχει να δωσει κατι για να γραψει?
Εύη Φρυγανά Ένας συγγραφέας που ζει από τα βιβλία του πρέπει να βγάζει ένα βιβλίο το χρόνο, όχι μόνο για λόγους μάρκετινγκ, αλλά και για να πληρώνεις τους λογαριασμούς. Σίγουρα θα πρέπει να έχει κάτι να δώσει, αλλά όταν παίρνει την απόφαση να δει τη συγγραφή επαγγελματικά, θα πρέπει να έχει αποδεχτεί τις δυσκολίες.



Ανθούλα Λ. εχεις γραψει το επομενο και ποτε θα κυκλοφορησει?
Εύη Φρυγανά Έχω γράψει το επόμενο της σειράς, ναι. Θεωρητικά σε ένα χρόνο από τώρα, αν όλα πάνε καλά και αν δεν προχωρήσουμε με μια άλλη ιστορία στο μεσοδιάστημα.



Πόπη Λιάκου Ποιο ειναι το αγαπημενο σου ειδος χαρακτηρα...; ηρωας, αντι-ηρωας, κακος κλπ... γενικά αλλά και μέσα στην ιστορία.
Εύη Φρυγανά Χαρακτήρες σαν την Οκτόμπερ. Καλοί, αλλά όχι υπερβολικά και εξωπραγματικά καλοί. Δυναμικοί χαρακτήρες σίγουρα. Αν και όλοι έχουν το ενδιαφέρον τους, ακόμα και οι κακοί -μην σου πω περισσότερο αυτοί.



Ελένη Κωστοπούλου καλησπέρα κι από μένα!! Εύα και πάλι χρόνια πολλά !!! Να ρωτήσω αν είναι εκδικητική και αν πιστεύει πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο!
Εύη Φρυγανά Προσωπικά δεν είμαι εκδικητική. Ελάχιστα πράγματα θα με έκαναν να ξεκινήσω ένα ταξίδι αναζήτησης εκδίκησης, ακόμα κι έτσι όμως νομίζω πως πολύ γρήγορα θα έχανα το ενδιαφέρον μου και θα τα παρατούσα.


Ανθούλα Λ. θα ηθελες να ησουν σαν την οκτομπερ?
Εύη Φρυγανά Πάρα πολύ! Σίγουρα έχω κάποια ηθικά διλήμματα ως προς την δουλειά της και κυρίως ξέρω ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα άντεχαν στη φυλακή, αλλά σε όλα τ' άλλα θα έλεγα πως η Οκτόμπερ αποτελεί πρότυπό μου



Ευα Κουτσουμπα Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα λέγατε ότι σας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη ζωή και τις απόψεις σας ; Ίσως ακόμα και τον τρόπο που γράφετε;
Εύη Φρυγανά Δεν νομίζω ότι γράφω παρόμοια με κάποιον συγγραφέα που έχω διαβάσει, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Σίγουρα όμως με επηρέασαν όλα τα βιβλία που διάβασα ποτέ, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο όμως.



Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Δεν εχω διαβασει ακομα το βιβλιο και δεν μπορω να ρωτησω κατι σχετικο με την ιστορια, αλλα θα ηθελα να μαθω αν βασιζεται σε αληθινη ιστορια ή αν ειναι αποκλειστικα μυθοπλασια και αν στην πραγματικη ζωη η εκδικηση θεωρεις οτι ειναι λυτρωτικη?
Εύη Φρυγανά Είναι αποκλειστικά μυθοπλασία. Όσο για την εκδίκηση, νομίζω ότι είναι μια εμπειρία που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι ίσως τη βρίσκουν λυτρωτικοί, κάποιοι άλλοι χαμένο κόπο. Προσωπικά, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο νομίζω ότι όποιος αναζητά εκδίκηση, απλά σπαταλά άδικα την ενέργειά του μισώντας.




ιωάννα κωστοπούλου Καλησπερα,καλοταξιδο !!! Θα ηθελα να ρωτησω τι ειδη βιβλιων της αρεσει να διαβαζει???
Εύη Φρυγανά Παλιότερα διάβαζα αποκλειστικά φαντασίας, πλέον όμως προτιμώ αυτοτελή μυθιστορήματα. Με κουράζουν κάπως τα αστυνομικά και το τελευταίο διάστημα διαβάζω Στίβεν Κινγκκ.


Ανθούλα Λ. γιατι ειναι σημαντικος γι σενα ο δεκατος μηνας?
Εύη Φρυγανά Αν με αυτό εννοείς απλά και μόνο τον Οκτώβρη σα μήνα, θα σου πω ότι ποτέ δεν σήμαινε κάτι ιδιαίτερο για μένα. Πλέον είναι συνυφασμένος με την Οκτόμπερ, αλλά τίποτα πέρα απ' αυτό.



Ανθούλα Λ. ποσο καιρο σου πηρε να το συγγραψεις ? και τι σε δυσκολεψε περισσοτερο?
Εύη Φρυγανά Μερικούς μήνες, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο, για να πω την αλήθεια. Νομίζω ότι το δυσκολότερο κομμάτι ήταν ότι ξεκινώντας δεν είχα ολοκληρωμένα την ιστορία στο μυαλό μου κι έτσι η συγγραφή των κεφαλαίων του "ΤΟΤΕ" και του "ΤΩΡΑ" ήταν πιο περίπλοκη.



Πόπη Λιάκου Κόλλησες ποτέ κατά την διάρκεια; Writer's Block κλπ; Ήταν δύσκολο να το ξεπεράσεις; Γράφεις συστηματικά και προγραμματισμένα ή όποτε σου έρθει;
Εύη Φρυγανά Κόλλησα πριν ξεκινήσω να γράφω το δεύτερο βιβλίο και μετά κάπου στη μέση του. Είναι πάντα δύσκολο να το ξεπεράσεις. Αν δεν κάνεις τίποτα, νιώθεις άσχημα, αν προσπαθήσεις να γράψεις, δεν σ' αρέσει το αποτέλεσμα... Γενικά είναι μια άθλια κατάσταση. Πάνταέγραφα όταν ένιωθα πως έπρεπε να γράψω. Κάποια στιγμή στη ζωή μου προσπάθησα να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα και για λίγο καιρό πέτυχε, αλλά νομίζω ότι γι αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο είχε έμπνευση.



Angelina Salalala Υπαρχει καποια σκηνη στο βιβλιο που θα ηθελες να γραψεις διαφορετικά, μετα την έκδοσή του;
Εύη Φρυγανά Ίσως να έκανα μια δυο αλλαγές, αλλά σε μερικές λέξεις, όχι σε ολόκληρες σκηνές. Κάτι τέτοιο το θεωρώ αμελητέο όμως κι έτσι δεν ασχολήθηκα καν.




Eva Natsi Το βιβλίο «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ» είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Δέκατος Μήνας». Ποσα βιβλία θα είναι στο σύνολο?
Εύη Φρυγανά Πραγματικά δεν ξέρω. Έχω ξεκινήσει –σιγά σιγά- να γράφω το τρίτο. Σίγουρα θα φτάσουμε στα τέσσερα βιβλία. Αν δεν καταφέρω να τελειώσω την ιστορία εκεί, θα συνεχίσουμε με πέντε και, παρότι δεν υπόσχομαι τίποτα, θα πω ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει έκτο.




Πόπη Λιάκου Ποιο ειναι το χειροτερο και ποιο το καλυτερο σχολιο που εχεις δεχτει ως συγγραφεας της αναζητησης;
Εύη Φρυγανά Πραγματικά δεν ξέρω. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι τόσο κακό που να μου μείνει. Τα καλύτερα σχόλια έρχονται από αναγνώστριες που έχουν ερωτευτεί τον Έκτορ. Αυτά πάντα με χαροποιούν.



Ανθούλα Λ. σκεφτεσαι να ασχοληθεις αποκλειστικα με την συγγραφη βιβλιων για το μελλον?
Εύη Φρυγανά Αποκλειστικά όχι. Πέρα απ' τ' ότι το να πρέπει να γράψω για να βγάλω χρήματα, θα με κουράσει και ίσως τελικά με κάνει να σιχαθώ το γράψιμο, η συγγραφή απαιτεί ρομαντισμό, κάτι τον οποίο διαθέτω και μπορώ να επιστρατεύσω για τις ώρες που γράφω, αλλά όχι για ολόκληρες μέρες χωρίς διακοπή. Είμαι κυνικός άνθρωπος και χρειάζομαι τα διαλλείμματά μου.



Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Θα δεχοσουν ν' αλλαξεις κατι στο βιβλιο σου αν σου ζητηθει ή τον τιτλο ας πουμε αν σου πουν οτι δεν ειναι ελκυστικος αλλα εσυ τον θελεις γιατι σημαινει κατι σημαντικο για σενα? Εννοειται πριν την εκδοση...
Εύη Φρυγανά Μπορώ να συζητήσω τις αλλαγές μέσα στο βιβλίο. Αν κάτι δεν βγάζει νόημα φυσικά και θα το αλλάξω, αλλά μέχρι εκεί. Τώρα όσον αφορά τον τίτλο αναγκάστηκα να κάνω αλλαγές πριν την έκδοση, όμως δεν αποτελούσε κάτι σημαντικό για μένα, δεδομένου ότι τον είχα αλλάξει αρκετές φορές και μόνη μου. Αν πραγματικά δεν ήθελα, τότε δεν θα δεχόμουν την αλλαγή.



Argiro Theodossiou Καλησπέρα! Καλοτάξιδο το βιβλίο! Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος κατάφερε να εκδώσει ήδη βιβλίο και αποτελεί και ιδρυτικό μέλος μιας τόσο ενδιαφέρουσας ομάδας όπως είναι το Moonlight Tales. Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο και έχοντας δει τις μέχρι τώρα απάντησεις έχεις κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση μου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχεις γνωρίσει άλλους συγγραφείς κι αν σε συμβουλεύουν ως μεγαλύτεροι και εμπειροτεροι; Ή αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο που έχει το ρόλο αυτο;
Εύη Φρυγανά Ευχαριστώ πάρα πολύ.. Αν κάποια στιγμή το διαβάσεις θα περιμένω τα σχόλιά σου. Για να πάω όμως και στην ερώτησή σου: Είμαι σε καθημερινή επαφή με δύο φίλες μου συγγραφείς, με τις οποίες κάνουμε και ανάλογες συζητήσεις Πέρα απ' αυτό, πλέον στο Moonlight Tales παίρνουμε συνεντεύξεις από γνωστούς συγγραφείς και πολλές φορές ζητάμε στις συμβουλές τους. Περισσότερο απ' όλα όμως νομίζω ότι με βοήθησε η ίδια η κοινότητα του Moonlight Tales. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω άλλα άτομα με την ίδια αγάπη για την συγγραφή και να συζητήσω μαζί τους, οπότε η καλύτερες συμβουλές ήταν μαθήματα που πήρα απ' αυτούς.



Ευα Κουτσουμπα Οι ήρωες των βιβλίων σας έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία την οποία γνωρίζετε και ακολουθείτε ως την τελευταία σελίδα ή υπάρχει πιθανότητα «αυτονόμησής» τους κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου;
Εύη Φρυγανά Γενικά αφήνω τους χαρακτήρες μου να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά στο συγκεκριμένο βιβλίο έπρεπε να υπάρχει περισσότερη οργάνωση λόγω του κενού των δέκα χρόνων ανάμεσα στα κεφάλαι του ΤΟΤΕ και του ΤΩΡΑ. Έχω σχεδιάσει κάποια βασικά πράγματα στις ζωές τους, για όλα τα υπόλοιπα όμως είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι.






Niki Paximada Καλησπέρα κ από μένα! Υπάρχει κάποιο βιβλίο στη συρτάρι σου που δεν έχει εκδοθεί ακόμα;
Εύη Φρυγανά Πολλές ημιτελείς ιστορίες και μία ολοκληρωμένη, το "Black Page", το οποίο θέλω να ξεκινήσω να διορθώνω κάποια στιγμή.


Πόπη Λιάκου Ποια από τις σκηνές του βιβλίου σου θα ήθελες να ζήσεις εάν μπορούσες να ζήσεις μια...;
Εύη Φρυγανά Οποιαδήποτε σκηνή με τον Έκτορ :Ρ Αστειεύομαι. Ποτέ, σε οποίο βιβλίο και αν διάβαζα, όσο και αν μου άρεσε, δεν σκεφτόμουν πως θα ήταν να πάρω τη θέση κάποιου χαρακτήρα. Το ίδιο και με τα δικά μου. Θα μου άρεσε μια ζωή σαν της Οκτόμπερ, ένας άντρας σαν τον Έκτορ και ένας φίλος σαν τον Σάιμον, αλλά τίποτα παρμένο ακριβώς μέσα απ' την ιστορία


Κική Κόντου Πιστεύεις Εύη ότι το βιβλίο θα καλύψει τις προσδοκίες των αναγνωστών του?
Εύη Φρυγανά Δεν ξέρω και νομίζω ότι πάντα ένας συγγραφέας ζει με αυτόν τον φόβο. Νομίζω όμως ότι το δικό μου έχει περισσότερες πιθανότητες να απογοητεύσει κάποιους εξαιτίας των πολλών αποριών που αφήνει και αυτό επειδή υπάρχει το κενό των δέκα χρόνων ανάμεσα στα δύο διαφορετικού είδους κεφάλαια που υπάρχουν. Εξαιτίας αυτού κάποιες αποκαλύψεις θα αργήσουν λίγο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.



Μαρία Κόντου Καλησπέρα κι από μένα στην κ. Φρυγανά και σε όλη την παρέα! Θα ήθελα να ρωτήσω ποιό είναι το αγαπημένο της είδος βιβλίου που της αρέσει να διαβάζει.
Εύη Φρυγανά Ότι με λέτε "κυρία", πραγματικά με σκοτώνει :Ρ Παλιότερα διάβαζα αποκλειστικά βιβλία φαντασίας, πλέον όμως, μετά από ένα αρκετά μεγάλο αναγνωστικό διάβασμα, έχω πιάσει τον Στίβεν Κινγκ. Μετά βλέπουμε.



Eva Natsi Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Εύη Φρυγανά Βλέπουμε τη ζωή της πρωταγωνίστριας, της Οκτόμπερ, σε δύο φάσεις της ζωής της, όταν είναι δεκαοχτώ και είκοσι οχτώ χρονών, σε κεφάλαια με τίτλο «ΤΟΤΕ» και «ΤΩΡΑ» αντίστοιχα. Ως έφηβη και μαθήτρια σε μια παρακμιακή γειτονιά της Αμερικής, κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει το μέλλον της, να πάει στο πανεπιστήμιο και να ξεφύγει από τη μητέρα της, η οποία για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστό πρότυπο. Τότε την πλησιάζει ένας άντρας, ο οποίος πρόκειται να γίνει μέντοράς της, και της προσφέρει στέγη, φαγητό και τις γνώσεις του. Η Οκτόμπερ ανακαλύπτει σύντομα ότι ο Σάιμον είναι κλέφτης και τελικά δέχεται να τον ακολουθήσει και να μάθει όσα υποσχέθηκε να την διδάξει. Δέκα χρόνια αργότερα, η Οκτόμπερ δεν είναι πια μια οποιαδήποτε κοπέλα. Είναι μια δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα, η οποία αφού ακολούθησε τα διδάγματα του Σάιμον, έγινε μια πολύ καλή κλέφτης. Μια τυχαία συνάντηση με τον πρώην μέντορά της όμως, θα την αναγκάσει να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του άντρα που κάποτε αγάπησε και μέχρι εκείνη τη μέρα ήταν ο ένας και μοναδικός της έρωτας, του Έκτορ. Η δολοφόνος του έρχεται από το παρελθόν της Οκτόμπερ και έτσι, θέλοντας και μη, γυρίζει δέκα χρόνια πίσω.



Eleni Georgoulopoulou Καλησπέρα πόσο εύκολο θεωρεί η συγγραφέας ότι είναι να εκδόση κάποιος/α ένα βιβλίο σήμερα ;
Εύη Φρυγανά Κάτι τέτοιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Νομίζω όμως πως τελικά αν θες κάτι πολύ και ξέρεις πως να προσπαθήσεις να το υλοποιήσεις, θα τα καταφέρεις.





Eleni Georgoulopoulou Για εσάς πόσο εύκολο ήταν να το τολμήσετε σε μια δύσκολη περίοδο να ακολουθήσετε το όνειρό σας;
Εύη Φρυγανά Δεν θα έλεγα ότι ήταν δύσκολο. Τελικά αποδείχτηκε πιο εύκολο απ' ο,τι πίστευα, αλλά τα λέω τώρα αυτά. Οι πρώτες απορρίψεις σίγουρα σε αποκαρδιώνουν.



Ανθούλα Λ. "ποιες εμπειρίες σου σημάδεψαν τη ζωή σου περισσότερο που ήταν αρκετά για να τα ενσωματώσει στο βιβλίο σου?
Εύη Φρυγανά Πραγματικά καμία εμπειρία. Από το οικογενειακό μου περιβάλλον, μέχρι τους φίλους μου και την ερωτική μου ζωή, ό,τι έχω ζήσει δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο.



Πόπη Λιάκου Τι νομίζεις ότι θα πίστευε η Οκτόμπερ για 'σένα; Θα τα πηγαίνατε καλά; Θα ήθελε να κάνετε παρέα; Εσύ θα ήθελες;
Εύη Φρυγανά Δεν θα 'χα καλύτερο. Νομίζω ότι θα τα πήγαινα καλά με την δεκαοχτάχρονη Οκτόμπερ, αλλά με την Οκτόμπερ του ΤΩΡΑ , τα πράγματα θα ΄ταν πιο δύσκολα. Σίγουρα θα ΄χε ενδιαφέρον μια συνάντησή μας όμως. Δεν ξέρω τι θα πίστευε γενικά, αν όμως γνώριζα και τον Έκτορ ενώ ήταν εκείνη παρούσα, η γνώμη που θα σχημάτιζε για μένα δεν θα ταν και η καλύτερη.



Rena Alexopoulou Καλοτάξιδο να είναι, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, επομένως δεν θα ρωτήσω κάτι πάνω σ'αυτό! Θα ήθελα όμως να μάθω αν υπάρχει κάποιο αγαπημένο μουσικό κομμάτι με το οποίο θα "ντύνατε" το βιβλίο ή ενδεχομένως ολόκληρη τη σειρα?
Εύη Φρυγανά Αγαπημένα μουσικά κομμάτια πολλά, δεν έχω συνδέσει όμως το βιβλίο με κάποιο συγκεκριμένο και πραγματικά είμαι ανοιχτή σε προτάσεις.



Ανθούλα Λ. θα ηθελες να εχεις ενα αγορι σαν τον εκτορ?
Εύη Φρυγανά Η πρώτη παρόρμηση ήταν να γράψω ένα τεράστιο "ΝΑΙ", αλλά την καταπολέμησα. Θα 'χε πλάκα, για λίγο, αλλά μετά θα τσακωνόμασταν συνέχεια, για τον ίδιο λόγο που τσακώνεται και η Οκτόμπερ μαζί του. Είμαστε και οι δύο εξαιρετικά δύσκολοι χαρακτήρες για να τα πάμε καλά.


Πόπη Λιάκου Ααααα, το ξέρω ότι πετάγομαι συνέχεια, αλλά θέλω να μάθω πολλά... Το λεπόν :P Ποιος χαρακτήρας σου σε έκανε να γελάσεις και να διασκεδάσεις περισσότερο και ποιος σε έκανε να κλάψεις; Βασικά, επαναδιατυπώνω... σε έκανε κανείς να κλάψεις ή βγήκε ο Μάρτιν από μέσα σου και ήσουν ξαφνικά σε φάση:


Εύη Φρυγανά Χαχαχαχαχα Ποπη, γελάω με την εικόνα, γελάω με "Μάρτιν"... Με έκανε να γελάσω ο Έκτορ και η Οκτόμπερ, με έκαναν να κλάψω ο Έκτορ και η Οκτόμπερ, στο δεύτερο βιβλίο αυτό όμως...



Georgia Retetakou Να κάνω και εγώ μια ερωτησούλα! Το γεγονός ότι το βιβλίο έχεις ως κεντρική ηρωίδα μια κλέφτρα πιστεύεις ότι μπορεί να επηρεάσει τους αναγνώστες δημιουργώντας τους λάθος πρότυπα;
Εύη Φρυγανά Καταρχάς να πω ότι δεν πιστεύω πως κάποιος είναι αρκετά ηλίθιος για να διαβάσει ή να δει κάτι τέτοιο και να επηρεαστεί τόσο πολύ, ώστε να πάει να το κάνει. Ακόμα όμως και αυτό να γίνει, αν ένας από μας αποφάσιζε μια μέρα να κλέψει κάτι, θα «χτυπούσε» ένα περίπτερο ή, με περισσότερη προετοιμασία (και τάσεις αυτοκαταστροφής) ένα μίνι μάρκετ. Οι μικρότεροι στόχοι που έχει ασχοληθεί ποτέ η Οκτόμπερ ήταν συνοικιακά κοσμηματοπωλεία (θα το δείτε στο δεύτερο βιβλίο, δεν θα κάνω spoiler). Μετά απ’ αυτό συνέχισε σε μουσεία, όπου έκλεβε έργα τέχνης. Θέλω να πω ότι αν κάποιος προσπαθήσει να της μοιάσει, δεν νομίζω να τα καταφέρει και πολύ καλά κλέβοντας τσίχλες και πατατάκια. Πέρα απ’ αυτό όμως, τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του δημογραφικού των αναγνωστών του βιβλίου –και η συγγραφέας του- διάβαζαν βιβλία με βρικόλακες. Θεωρώ πολύ καλύτερο κάποιος να επηρεαστεί από το «Αναζήτηση Εκδίκησης» και να αρχίζει να κλέβει, παρά απ’ το «Vampire Diaries», ας πούμε, και να σκοτώνει ανθρώπους πίνοντας το αίμα τους.



Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Πιστευεις οτι αν στο βιβλιο σου πραγματευεσαι ενα θεμα βαρυ και δυσκολο θα μπορουσες να ..... το ελαφρυνεις με λιγες νοτες χιουμορ για να μην χαλασει την ψυχολογια του αναγνωστη σου?
Εύη Φρυγανά Το χιούμορ χρειάζεται στα πάντα, είτε μιλάμε για δράμα, είτε για τρόμου, είτε για ρομαντικό μυθιστόρημα.



Ανθούλα Λ. Οι προσωπικότητες καιρό ποιόν των ηρώων ... Είναι μόνο μυθοπλασία... Ή παρομοιάζουν και πρόσωπα από τη ζωή σου μέχρι τώρα; Ή ακόμα και πρόσωπα που θα ήθελες να ήταν όντως πραγματικά μέσα στη ζωή σου;
Εύη Φρυγανά Νομίζω ότι μοιάζω τη "δυσκολία" του χαρακτήρα με την Οκτόμπερ και τον Έκτορ. Ποτέ όμως δεν φτιάχνω χαρακτήρες βασισμένη σε πρόσωπά του περιβάλλοντός μου. Στο "Αναζήτηση Εκδίκησης" έτυχε πρώτη φορά να συνειδητοποιήσω μετά από χρόνια ότι ένας χαρακτήρας, ο Σάιμον, έμοιαζε με έναν πολύ καλό μου φίλο.


Ευα Κουτσουμπα Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Εύη Φρυγανά Το πόσο σινεφίλ είμαι. Είναι πάντα δύσκολο όταν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε μια ιστορία και μια ταινία.


Eva Natsi Το βιβλίο σου χωρίζεται στο ΤΟΤΕ και το ΤΩΡΑ. Ποσό δύσκολο είναι να γράφεις ένα βιβλίο που περιπλέκεται σε δυο διαφορετικούς χρόνους?
Εύη Φρυγανά Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα όταν παίρνει κάποιος το βιβλίο στα χέρια του ανακαλύπτει ότι τα κεφάλαια του «ΤΟΤΕ» και του «ΤΩΡΑ» είναι μπερδεμένα. Δεν παρουσιάζονται στον αναγνώστη με τη σειρά που διαδραματίζονται, αλλά είναι περιπλεγμένα, κάτι που κάνει τα πράγματα αρκετά «περίεργα» ως προς τη συγγραφή τους. Ξεκινώντας το βιβλίο, έγραφα τα κεφάλαια με τη σειρά, όπως είναι στο βιβλίο, άσχετα με το αν αφηγούνταν το «ΤΟΤΕ» ή το «ΤΩΡΑ», γρήγορα όμως άρχισα να μπερδεύομαι και κατέληξα να ολοκληρώνω ολόκληρη την ιστορία στο παρελθόν και έπειτα να προχωράω στο παρόν. Από τότε ακολουθώ το ίδιο σχέδιο. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη δυσκολία. Στο πρώτο βιβλίο, σχεδόν μέχρι τη μέση της συγγραφής του, δεν είχα μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχει συμβεί ή για το τι θα συμβεί. Ανέκαθεν έτσι έγραφα, αφήνοντας την ιστορία να πάει εκεί που θέλει εκείνη και ποτέ πριν κάτι τέτοιο δεν είχε αποτελέσει πρόβλημα μέχρι τώρα. Αυτό βέβαια στα κεφάλαια του «ΤΩΡΑ» και όχι του «ΤΟΤΕ». Ο λόγος: το γεγονός ότι δεν γνώριζα τις εμπειρίες της πρωταγωνίστριας στα χρόνια που πέρασαν από την αρχή της ιστορίας, όταν ήταν δεκαοχτώ, μέχρι να την ξανασυναντήσω στα είκοσι οχτώ της. Το «ΤΩΡΑ» όμως έπρεπε να γραφτεί λες και όλες αυτές οι εμπειρίες –τις οποίες εγώ δεν είχα φανταστεί ακόμα- είχαν διαμορφώσει την προσωπικότητα της Οκτόμπερ. Γενικά η κατάσταση ήταν μπερδεμένη. Προς το τέλος του βιβλίου όμως απέκτησα –επιτέλους- μια γενικότερη εικόνα της ιστορίας και έτσι κατάφερα να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις. Παρόλα αυτά, νομίζω με βοήθησε το γεγονός ότι το πρώτο βιβλίο αποτελεί εισαγωγή στον κόσμο και τους χαρακτήρες˙ περισσότερα γι αυτούς μαθαίνουμε απ’ το δεύτερο βιβλίο.



ΒΙΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ καλησπερα σε ολους !!!!! εγω θα ηθελα να ρωτησω σε ποιον εδωσε πρωτα να διαβασει το βιβλιο της ;;;;
Εύη Φρυγανά Πρώτα, απ' ότι θυμάμαι, το διάβασαν δύο φίλες μου, η Ρίτα και η Μαρία.


Lena Papathanasiou Καλησπέρα σας,στην προσωπική σας ζωή θα ακολουθούσατε το παράδειγμα της ηρωίδας σας για να εκδικηθείτε?
Εύη Φρυγανά Το αντίθετο μάλιστα. Βέβαια, τι το τόσο συνταρακτικό μπορεί να συμβεί στην δική μου προσωπική ζωή για να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση από μέρους μου, αλλά όπως και να 'χει νομίζω ότι γρήγορα θα έχανα κάθε ενδιαφέρον και θα τα παρατούσα.

Ανθούλα Λ. σε εχει επηρεασει το εντονο πολιτικο σκηνικο και η οικονομικη κατασταση της χωρας? τοσο ωστε η ψυχολογικη κατασταση να βγηκε πανω σε αυτο?
Εύη Φρυγανά Σίγουρα. Δεν παρακολουθώ στενά τις πολιτικές εξελίξεις, κάτι που στην επιστήμη που σπουδάζω είναι κακό, αλλά και πάλι έχω επηρεαστεί. Δύσκολα κάποιος καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί τόσο, ώστε να μην έχουν επίδραση πάνω του τέτοιες καταστάσεις.


Georgia Retetakou Διαβάζοντας το βιβλίο σου θα έλεγα πως αν και είναι ένα φανταστικού περιεχομένου βιβλίο, σε κάνει να το νιώθεις πραγματικό. Έχεις παντρέψει με ένα μαγευτικό τρόπο το μυστήριο, την δράση και το αισθηματικό κομμάτι. Τι είναι αυτό που μπορεί να ωθήσει έναν άνθρωπο στην αναζήτηση εκδίκησης
Εύη Φρυγανά Καταρχάς να πω ότι το «φανταστικού περιεχομένου βιβλίο», παρότι είναι ακριβές, μπορεί να μπερδέψει κάποιους. Ισχύει ότι μιλάμε για ένα μυθιστόρημα, το οποίο δεν βασίζεται ούτε στο ελάχιστο σε πραγματική ιστορία, όμως δράκοι, ξωτικά, λυκάνθρωποι και λοιπά ούτε εμφανίζονται, ούτε πρόκειται να εμφανιστούν. Το μόνο κοινό με ιστορίες φαντασίας είναι το κάπως εκτεταμένο world building που χρειάστηκε να κάνω για την μυστική κοινωνία των κλεφτών. Για να επιστρέψω όμως στην ερώτησή σου, νομίζω ότι η αναζήτηση εκδίκησης είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Εγώ μπορώ να φανταστώ ελάχιστους λόγους για τους οποίους θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία και ακόμα και τότε πιθανότατα θα έχανα πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον μου. Η Οκτόμπερ αρκετές φορές στη ζωή της έχει αρχίσει το εν λόγω ταξίδι, αυτή που περιγράφεται όμως στα κεφάλαια του «ΤΩΡΑ» του πρώτου βιβλίου της σειράς είναι η σημαντικότερη απ’ όλες και για την ιστορία και για τους χαρακτήρες της. Σίγουρα η αναζήτηση εκδίκησης είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον όταν το διαβάζεις σε βιβλία ή το βλέπεις σε ταινίες, όμως στην πραγματική ζωή απαιτεί πολύ μίσος, κάτι που από μόνο του σε αναγκάζει να σπαταλήσεις άδικα υπερβολική ενέργεια. Νομίζω ότι μια τέτοια διαδικασία είναι άσκοπη και χωρίς νόημα για τους κοινούς θνητούς.


Ευα Κουτσουμπα Τελικά, τι είναι η γραφή για σένα; Έχει μέλλον, ή είναι κάτι εντελώς ασύμβατο με την εποχή μας;
Εύη Φρυγανά Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχει μέλλον. Ίσως όμως το μέλλον της να μην κρύβεται στα γραφεία εκδοτικών και στα ράφια βιβλιοπωλείων. Προσωπικά μου ακούγεται θλιβερό, αλλά είναι καλύτερο μια τέχνη να εξελιχθεί, απ' το να χαθεί.



Ανθούλα Λ. θα ηθελες να το κανεις ταινια?
Εύη Φρυγανά Ποιος συγγραφέας δεν το θέλει αυτό για το βιβλίο του?



Eva Natsi Από πού αντλείς έμπνευση για τα βιβλία σου? Έχεις επηρεαστεί από την εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης?
Εύη Φρυγανά Μέχρι στιγμής έχω ξεκινήσει ιστορίες βασισμένη σε όνειρα που είχα δει. Τελευταία αρχίζω να δείχνω ενδιαφέρον σε καταστάσεις που έχουν ζήσει άτομα του περιβάλλοντός μου, όπως και να ‘χει όμως έχω καιρό να καταπιαστώ και να εξελίξω μια καινούρια ιδέα για βιβλίο. Η οικονομική κρίση τώρα, σαφώς με έχει επηρεάσει, -όπως όλους μας άλλωστε-, όμως η πνευματική κρίση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για μένα. Σίγουρα δεν διανύουμε μια περίοδο δεύτερης Αναγέννησης, όμως τα πράγματα δεν είναι όσο τρομακτικά παρουσιάζονται˙ με τις περισσότερες τέχνες να αναπτύσσονται συνεχώς και το ίντερνετ να φέρνει σε κάθε σπίτι ατελείωτες πληροφορίες, το να μην μπορούμε να εξελιχθούμε πνευματικά θα ήταν αδύνατον. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αρνητικά ή σκοτεινές πτυχές σε ό,τι ανέφερα, με νικητή φυσικά την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να ξεπεραστεί, άλλες φορές πιο εύκολα και άλλες πιο δύσκολα. Είναι προσωπικό θέμα του καθενός το πόσο αφήνει τους άλλους να τον παρασύρουν, είτε για να τον βοηθήσουν να διευρύνει τους ορίζοντές του, είτε για να αλλοιώσουν περαιτέρω το μυαλό του.


Ανθούλα Λ. το βιβλιο σου βγηκε τελικα οπως το πριμενες? βγηκε κατι διαφορετικο απο ο,τι περιμενες στην αρχη? οπως το πρωτοσκεφτηκες?
Εύη Φρυγανά Σίγουρα η διαδικασία της έκδοσης ήταν διαφορετική απ' ότι φανταζόμουν, αλλά αυτό είναι λογικό. Πλέον δεν μπορώ καν να θυμηθώ πως φανταζόμουν το βιβλίο πριν ξεκινήσει η επιμέλεια, αλλά το αποτέλεσμα με έχει ικανοποιήσει.


Αφροδίτη Κρεμμύδα Καλησπέρα! Ποιό βιβλίο την επηρέασε ώστε να αρχίσει να γράφει?
Εύη Φρυγανά Απ' ότι μπορώ να θυμηθώ δεν διάβασα κάτι και μετά άρχισα αμέσως το γράψιμο. Γενικά όμως έχω επηρεαστεί απ' ότι διάβασα ποτέ.


Ευα Κουτσουμπα Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της λογοτεχνίας στην Ελλάδα αλλά και του ίδιου του βιβλίου; Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο;
Εύη Φρυγανά Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα πάντα και η κατάσταση στον χώρο του βιβλίου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Όσο άσχημα και αν είναι –ή πρόκειται να γίνουν- τα πράγματα, οι αναγνώστες θα βρίσκουν τρόπους να διαβάζουν. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες και οι ανταλλαγές βέβαια δεν βοηθούν τους εκδοτικούς και τους ίδιους τους συγγραφείς, αλλά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.


Eva Natsi Όταν ήσουν παιδί ποιο βιβλίο είχες αγαπήσει πιο πολύ και ποιον συγγραφέα?
Εύη Φρυγανά Σαν παιδί δεν διάβαζα πολύ. Στην εφηβεία ξεκίνησα συστηματικά το διάβασμα και παρότι πλέον μου είναι δύσκολο, προσπαθώ να έχω στενή επαφή με το «άθλημα». Αγαπημένο συγγραφέα δεν είχα, αλλά είχα λατρέψει το «Τζέιν Έυρ», ένα δώρο που μου είχε κάνει η αδελφή μου.


Ανθούλα Λ. θα ηθελες εσυ για κατι που συνεβη στη ζωη σου να ψαξεις για εκδικηση?
Εύη Φρυγανά Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα τόσο συγκλονιστικό, αλλά και πάλι, δεν νομίζω ότι θα τα κατάφερνα και πολύ καλά με το θέμα της εκδίκησης.

Ανθούλα Λ. ονειρευοσουν απο μικρη να γινεις συγγραφεας?
Εύη Φρυγανά Από πολύ μικρή, μόνο και μόνο για να μεγαλώσω και να συνειδητοποιήσω ότι συγγραφέας δεν είναι αυτός που έχει εκδώσει βιβλίο, αλλά αυτός που γράφει.


Ευα Κουτσουμπα Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Εύη Φρυγανά Νομίζω ότι η έμπνευση είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου, είτε για καλό, είτε για κακό. Το έναυσμα της νοητικής διεργασίας που σε κάνει να δημιουργήσεις κάτι.


Ευα Κουτσουμπα Το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;
Εύη Φρυγανά Την καταδικάζει σίγουρα. Από το μάθημα της λογοτεχνίας στο γυμνάσιο, μέχρι τις απαράδεκτες παραδόσεις της κατεύθυνσης στο λύκείο. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, το ελληνικό σχολείο δεν κατακρεουργεί το ενδιαφέρον των μαθητών μόνο για την λογοτεχνία.


Μαρία Κόντου Ποιό τραγούδι θα μπορούσε να ντύσει το βιβλίο; Όπως το soundtrack σε μια ταινία.
Εύη Φρυγανά Πραγματικά δεν έχω ιδέα, περιμένω τις προτάσεις σας όμως.


Eva Natsi Πως ένοιωσες όταν τελείωσες την γραφή και έγραψες την λέξη ΤΕΛΟΣ στο βιβλίο σου?
Εύη Φρυγανά Κάπως στεναχωρημένη, γιατί το βιβλίο μου είχε τελειώσει, χαρούμενη, για τον ίδιο λόγο και κουρασμένη, αφού τα τελευταία κεφάλαια τα έγραψα μέσα σε λίγες μέρες και τίποτα δεν είχε τελειώσει πραγματικά ακόμα, μιας και έπρεπε να ξαναδιαβάσω το βιβλίο, να κάνω διορθώσεις και να βάλω τα κεφάλαια σε σειρά.


Ανθούλα Λ. σε παρακινησε καποιο δικο σου προσωπο για να φτασεις ως εδω?
Εύη Φρυγανά Μια φίλη μου με παρότρυνε να στείλω το βιβλίο στον εκδοτικό μου λίγους μήνες πριν. Το ίδιο πρόσωπο με είχε βοηθήσει από συγγραφικής άποψης όταν γνωριστήκαμε πολλά χρόνια πριν.


Eleni Georgoulopoulou Σας επηρέασε κάποιος συγγραφέας ;
Εύη Φρυγανά Όλοι όσους διάβασα ποτέ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου