Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Άπόψεις για 2 βιβλία των εκδόσεων Λυκοφως

«Απώλεια»


Συγγραφέας: Γιώργος Αλεξόπούλος
Εκδόσεις: Λυκοφως






Η πορεία ενός ανθρώπου προς την άβυσσο και η αναζήτηση της λύτρωσης είναι ο κορμός του μυθιστορήματος του Γιώργου Αλεξόπουλου «Απώλεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Πρωταγωνιστής, ο Οδυσσέας, ο οποίος σε νεαρή ηλικία βιώνει την απώλεια, καθώς χάνει τους γονείς του. Η μοίρα συνεχίζει να του δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και του επιφυλάσσει και άλλα δεινά. Ενώ προσπαθεί να αναπληρώσει την απώλεια των γονιών του και να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, χάνει και μάλιστα με τραγικό τρόπο τη γυναίκα και το παιδί του.

Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του σε έναν συναισθηματικό λαβύρινθο. Στους διαδρόμους αυτού του λαβύρινθου θα χάσει και τον έλεγχο του εαυτού του. Δυνάστης του, ο δεύτερος εαυτός του, ένας αρρωστημένος εαυτός, τον οποίο δημιούργησαν τα τραύματα
που δεν έκλεισαν ποτέ και η ανάγκη για συναισθηματική λήθη. Ο Οδυσσέας, καθοδηγούμενος από τον δεύτερο εαυτό του, συμπεριφέρεται ακραία, όπως περιγράφει ο συγγραφέας γλαφυρά και συχνά με σκληρές εικόνες που σε πολλές σκηνές θυμίζουν Μπουκόφσκι. Αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, γυναίκες, όλα υποκατάστατα της απώλειας.

Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον, ο Οδυσσέας βρίσκει παρηγοριά και στήριγμα στον καλύτερό του φίλο που οικοδομεί τη δική του ζωή, μία μικροαστική ζωή, αλλά με αγάπη και θαλπωρή. Η ζωή του φίλου έρχεται σε αντιδιαστολή με τον άστατο και έκλυτο βίο του Οδυσσέα που στο τέλος αποζητάει μία λυτρωτική για τον ίδιο λύση, μία λύση που θα
τη φέρει η ίδια η ζωή με τα παιχνίδια που παίζει.





Θα μ’ αγαπούσες για πάντα… είχες πει!


Συγγραφέας: Νίκη Κούκου
Εκδόσεις : Λυκοφως





Διαβάζεται γρήγορα και εύκολα, αλλά δεν είναι βιβλίο που του λείπουν τα κρυφά νοήματα και τα μηνύματα το μυθιστόρημα της Νίκης Κούκου «Θα μ’ αγαπούσες για πάντα… είχες πει!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Σε γενικές γραμμές, η συγγραφέας παρουσιάζει την αγωνιώδη προσπάθεια ενός κοριτσιού στη σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης, με το σπάνιο όνομα Αμφιτρίτη, που μάχεται να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να δημιουργήσει.

Το λογοτεχνικό τοπίο συνθέτουν οι εναλλαγές ρεαλισμού και ρομαντισμού, καθώς στη διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας τίθενται επίκαιρα ερωτήματα:

Πόσο ρομαντικός μπορεί να είναι κανείς στην Ελλάδα της κρίσης;
Πόσο μπορεί κανείς να πιστεύει σε όρκους αιώνιας αγάπης σε μία κοινωνία που τρέφεται από τις σάρκες της;

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από τη συγγραφέα στους αναγνώστες είναι το εξής: Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο στην ιστορία μιας σχέσης που αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά αστάθμητοι παράγοντες, εξωγενείς λόγοι και διαβολικές συμπτώσεις επηρεάζουν τη ζωή ενός ζευγαριού;

Το μυθιστόρημα αποθεώνει την ανθρώπινη θέληση που σε πείσμα όλων των αντίξοων συνθηκών οδηγεί τον φορέα της προς την αναζήτηση του υποκειμενικά καλύτερου, στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί μία νέα στο να πραγματοποιήσει το όνειρό της: να γίνει μία μορφωμένη και ανεξάρτητη γυναίκα.

Το αν θα τα καταφέρει, στις σελίδες του βιβλίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου