Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Το μυστικό ήταν η ζάχαρη" της Τέσυ Μπάιλα απο τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της Vicky Ziliaskopoulou



Δεν νομίζω ότι ένα βιβλίο της κ. Μπάιλα χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο τρόπος γραφής της συγκεκριμένης συγγραφέως είναι εξαιρετικός.
Παρακολουθούμε τη ζωή της Κατίνας, μιας απλής γυναίκας που έζησε τον 20ο αιώνα. Η ιστόρηση ξεκινάει από τα παιδικά της χρόνια σε ένα χωριό της Κρήτης παρουσιάζοντάς μας την καθημερινότητα των γυναικών τα χρόνια πριν τον β' παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζει με τον πόλεμο και όσες δυσκολίες και απώλειες έφερε αυτός και προχωράει με τη ζωή της ως παντρεμένη γυναίκα και μητέρα πλέον στην Αθήνα. Όλη της η ζωή είναι δύσκολη, στερημένη από υλικά αγαθά αλλά η Κατίνα είναι δυνατή, δεν παραιτείται και τα βγάζει πέρα. Ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπη με αυτό που σήμερα ονομάζουμε οικογενειακή βία (και εκείνη την εποχή μάλλον το θεωρούσαν ως γκαντεμιά- αφού τέτοιος ήταν ο σύζυγος τι μπορούσε να κάνει η γυναίκα; ) παλεύει και δεν εγκαταλείπει, και αφήνει στον αναγνώστη να αποφασίσει αν ο σύζυγός της την αγάπησε ή όχι.
Το θέμα με τα βιβλία της κ. Μπάιλα δεν είναι αυτή καθαυτή η υπόθεση, όσο ο τρόπος που δένει πολλές μικρές ιστορίες μεταξύ τους. Και για να γίνω πιο σαφής, εκτός από τη ζωή της Κατίνας μαθαίνουμε ιστορίες και για πολλά πρόσωπα που την πλαισιώνουν. Η σφαγή των κατοίκων ενός χωριού στην Κρήτη ως αντίποινα για τη "Μάχη της Κρήτης", η ζωή στο Άουσβιτς, η Κρητική βεντέτα, η απόλυτη κυριαρχία του άνδρα στο σπίτι και την οικογένεια, τα ήθη και τα έθιμα της προπολεμικής Κρήτης, ακόμη και η ζωή στους τεκέδες της Αθήνας.. όλα δίνονται τόσο όμορφα μέσα από εξιστόρηση της ζωής των ηρώων και των ατόμων που τους πλαισιώνουν.
Είναι πολύ ωραίο βιβλίο, γεμάτο από το άρωμα του βασιλικού και τη γλύκα της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου