Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την υπἐροχη ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ στην ομάδα "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!




Ζητήσαμε από την φιλοξενούμενή μας να γράψει μόνης της ένα σύντομο βιογραφικό, και μας έγραψε τα πιο κάτω. 

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου σπούδασα, εργάστηκα και ζω μέχρι σήμερα με την οικογένειά μου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ασχολήθηκα με την Ποίηση, την ζωγραφική, το θέατρο. Σπούδασα μοντέρνα και κλασσική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκα σαν μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. Η αγάπη μου για την φωτογραφία με οδήγησαν στην φωτογράφηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της Αθήνας με παράλληλη συγκέντρωση ιστορικού υλικού για την πόλη που με ανάθρεψε. Η πρώτη ποιητική μου συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Έρωτες» κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία. Η δεύτερη με τον τίτλο «Του Έρωτα και της Ζωής» από τις Εκδόσεις Μ.Σιδέρη και ποιήματα μου συμμετέχουν σε συλλογή ποιημάτων των εκδόσεων 
ΟΣΤΡΙΑ . Έχω μεταφράσει τούρκικα ποιήματα του Ορχάν Βελί Κανίκ. Ακολουθούν προς έκδοση ένα μυθιστόρημα μου και μία ποιητική συλλογή. Ασχολούμαι με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Είμαι μέλος της ΠΕΛ- Πανελλήνιας Ένωση Λογοτεχνών. Εδώ και καιρό μοιράζομαι σκέψεις και συναισθήματα με το αναγνωστικό κοινό. Συνεντεύξεις κείμενα και ποιήματά μου περιέχονται σε διάφορα ιντερνετικά έντυπα. Στο μοίρασα είναι η χαρά! 


 Πως άρχισες να γράφεις; ....Γιατί;....... Έγραφες από μικρή; 

Το πρώτο μου ποίημα το έγραψα στην τετάρτη τάξη του δημοτικού με προτροπή της χαρισματικής δασκάλας που είχα. Τότε έμαθα τι είναι ποίημα και μου άρεσε όπως φαίνεται γιατί ακολούθησαν και άλλα ποιήματα. Εξέλαβα την ποίηση σαν άσκηση- παιχνίδι όταν αναζητούσα να εκφραστώ μέσα από στίχους και ομοιοκαταληξίες. Τα πρώτα μου ποιήματα ήταν σκωπτικά σαν παιδί που ήμουν. Έγραφα συνήθως για τις σχολικές εκδρομές γιατί περνούσαμε καλά με αυτά καθώς σατίριζα καταστάσεις δασκάλους - καθηγητές χωρίς όμως να παρεξηγείτε κανείς καθώς δεν πρόσβαλα κανένα. Στη συνέχεια τα ποιήματα έγιναν κοινωνικά ερωτικά, ανάλογα τον προβληματισμό, τις εμπειρίες και την ωρίμανση που φέρνουν τα χρόνια. 

Σύστησε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σου «ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» . 

Είναι ποιήματα ερωτικά αισθαντικά. Πλημμύρα αισθημάτων και ζωής μηνυμάτων για όσα ζούμε με τον Έρωτα μέσα από τις αντινομίες του. Οι «ηρωίδες» μου βιώνουν σε κάθε ποίημα και μία διαφορετική μορφή έρωτα, όπως μας αποκαλύπτεται στην ζωή μέσα από τις αντινομίες του στα εύκολα και στα δύσκολα του. Ζουν την ένταση, την χαρά, την ολοκλήρωση, την προσμονή, την λύπη, την απογοήτευση αλλά και τον επαναπροσδιορισμό για νέες προσπάθειες και ερωτικές προσεγγίσεις. 



Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες με το βιβλίο σου; 

Θέλησα να εστιάσω στο μήνυμα ότι , όπως όλα μέσα στην ζωή που ζούμε εξελίσσονται μέσα από την πάλη των αντιθέτων έτσι και στον έρωτα τίποτα δεν είναι στατικό, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και τα αντίθετα του έρωτα, ενδιαφέρον αδιαφορία, αγάπη-μίσος, αποδοχή απόρριψη..όπως περιέχονται και στα ποιήματά μου, αντιπαλεύουν και αυτά και η νίκη ή η ήττα του καθένα εξαρτάται από την δική μας προσωπική παρέμβαση για διαμόρφωση του επιθυμητού αποτελέσματος. Για να μπορέσει η πρώτη έλξη που φέρει κοντά δύο ανθρώπους να γίνουν ζευγάρι να έχει και συνέχεια χρειάζεται φροντίδα καθημερινή για να μπορέσει επί πλέον να γίνει και αγάπη ικανή να αντέχει στον χρόνο μέσα από την συντροφικότητα, την οικειότητα, την αλληλοκατανόηση, την αποδοχή, την χαρά, την επιδίωξη για όλο και περισσότερο κοινό χρόνο συνύπαρξης, μέχρι να προκύψει αβίαστα η ανάγκη για δέσμευση και αποκλειστικότητα, χαρακτηριστικά της ολοκλήρωσης της αγάπης. Η προσωπική μας παρέμβαση στην πάλη αυτή των αντιθέτων είναι που διαμορφώνει το ερωτικό αποτέλεσμα. Λάθη γίνονται, οι άνθρωποι χωρίζουν, προκύπτουν πικρές εμπειρίες αλλά ο επαναπροσδιορισμός και η σοφία των εμπειριών μπορούν να οδηγήσουν όχι στην απελπισία ή στην εγκατάλειψη αλλά σε όλο και καλύτερες σχέσεις, όλο και πιο κοντά στα μέτρα της καρδιάς. Μη μας καταβάλλουν οι δυσκολίες. Όλα παίζουν μέσα στην ζωή οποία μια κλαίει και μια γελάει. Αν αντέξουμε και αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τις στιγμές που κλαίει, δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να την ζήσουμε στις στιγμές που γελάει. Πολλά καλά οφείλονται στην δική μας ενεργή συμμετοχή με στόχο την κατάφαση της συνέχειας μιας σχέσης. 

Θεωρείς ότι η αγάπη είναι αρκετά ισχυρή κινητήριος δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τους βαθύτερους φόβους τους; 

Η αγάπη μπορεί και αντισταθμίζει τα δύσκολα της ζωής. Η αγάπη καταλύει την αρχέγονη μοναξιά που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα. Η συνύπαρξή η ένωσή του με το έτερον ήμισυ βοηθάει να ξεπερνάει ο άνθρωπος τα δύσκολα της ζωής και τους βαθύτερους φόβους του από την στιγμή που δεν είναι μόνος , μπορεί και μοιράζεται με τον σύντροφό του τα όσα του συμβαίνουν καθώς τον έχει όχι μόνο σύντροφο αλλά και «συμπολεμιστή» δίπλα τους στις καθημερινές μάχες που δίνει μέσα στη ψυχή του και έξω στην ζωή του. . 



Ποιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν –εάν επηρέασαν- το έργο σου; 

Τζώρτζ Όργουελ, Καζαντζάκης, Αλπ. Καμύ, Μ. Μπρεχτ , Ζακ Κοκτώ, θεατρικοί συγγραφείς του παραλόγου καθώς μου δίνουν την δυνατότητα να ερμηνεύω την ζωή και τι συμβαίνει γύρω μου. Η τοποθέτησή μου αυτή κυριαρχεί στα γραπτά μου μέσα από το οποία επιθυμώ να επικοινωνώ αξίες και στάσεις ζωής συναισθήματα και εμπειρίες που εύχομαι να μπορούν να συναντούν σκέψεις και να αγγίζουν τις καρδιές των αναγνωστών για τέρψη και γόνιμο προβληματισμό για καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Πιστεύεις ότι δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους στη χώρα μας να αναδείξουν το ταλέντο τους;

 Όπου δεν δίνεται η ευκαιρία , καλούμαστε να την πάρουμε μόνοι μας. Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Υποχρεωμένοι είμαστε να παρακάμπτουμε τα εμπόδια και να βρίσκουμε τρόπους να «εκθέτουμε » το ταλέντο μας στην κρίση της ίδιας της ζωής και όχι στους μεσάζοντες «κριτές» που συχνά μεροληπτούν μέσα στην κρίση των αξιών που ζούμε σε βάρος ταλέντων που δεν τους δίνεται η ευκαιρία να αναδειχτούν. Το κατεστημένο δείχνει ότι «Οι παρέες φτιάχνουν ιστορία» αναδύεται όμως συχνά και η απρόβλεπτη επιτυχία χαρισματικών ανθρώπων που μπόρεσαν να ξεπηδήσουν μέσα από τα δύσκολα της ζωής σε πείσμα όσων δεν τους στήριξαν. 

 Πως περνάς το χρόνο σου όταν δεν ασχολείσαι με τη συγγραφή βιβλίων; 

Διαβάζω συνήθως βιβλία που μου ανοίγουν νέους ορίζοντες γνώσεων καθώς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όταν η παραπληροφόρηση δεν επιθυμεί την ορθή άποψη υποχρεωμένοι είμαστε μέσα από την προσωπική αναζήτηση να επιδιώκουμε την αποφυγή να εκλαμβάνουμε την πλάνη σαν αλήθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν δεν διαβάζω, φωτογραφίζω εικόνες ζωής στις γειτονιές της πόλης που ζω και της παλιάς Αθήνας, ηλιοβασιλέματα και σύννεφα που αγαπώ πολύ , συναντώ - επικοινωνώ με φίλους γιατί βρίσκω μεγάλη χαρά στην ανθρώπινη επικοινωνίας,ενώ παράλληλα συμμετέχω και παρακολουθώ τις παρουσιάσεις - εκδόσεις νέων βιβλίων. να…όπως τώρα που τα λέμε! 

 Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος συγγραφής πχ διήγημα, βιογραφία, μυθιστόρημα, σενάριο και με ποιο θέμα. 

Ήδη ετοιμάζεται προς έκδοση ένα μυθιστόρημά μου με θέμα τις προκλήσεις της ζωής και τους φόβους πραγματικούς και πλασματικούς που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος για να μπορέσει να εστιάσει και να ζήσει το θαύμα της ζωής. Επίσης έχω έτοιμο φωτογραφικό υλικό και στοιχεία ιστορικά - λαογραφικά για τις γειτονιές και τις φυσιογνωμίες της Παλιάς Αθήνας που αν υπάρξει εκδοτικό ενδιαφέρον είναι έτοιμα λευκώματα προς έκδοση. 

Τι πιστεύεις πως ο κόσμος έχει «καλλιεργήσει» περισσότερο, την χαρά ή την στεναχώρια και γιατί; 

 Οι χαρές και οι στενοχώριες δεν είναι πάντα προσωπική επιλογή. Το απροσδόκητο τους έρχεται και σε βρίσκει χωρίς να σε ρωτήσει. Η αλλαγή οπτικής γωνίας είναι που κάνει την διαφορά, όσων αφορά τα δύσκολα. Η αφήνεις την στενοχώρια να σε καταβάλλει αμαχητί χαραμίζοντας πολύτιμες στιγμές της ζωής σου ή όταν ξέρεις ότι κάποια χαρά κρύβεται στον αντίποδα της, την ψάχνεις τη βρίσκεις και προσπαθείς να αναστρέψεις την κατάσταση. Παίρνεις την εμπειρία που κρύβει μέσα της και την κάνεις όπλο για καλύτερη ζωή. Τα σχέδιά σας για το μέλλον. Συνήθως δεν κάνω σχέδια κυρίως σε δύσκολους καιρούς για το μέλλον γιατί δεν ξέρω αν θα με έχει μέσα στα δικά του σχέδια. Όνειρα μόνο κάνω χωρίς να χάνω και να χάνομαι στο πολύτιμο παρόν μου με αναμονές για τα καλύτερα που μπορεί να μην προκύψουν ποτέ. Αν μου επιτρέψει το παρόν μου να περάσω και στο μέλλον μου, τότε θα αξιολογήσω τι επιθυμώ περισσότερο, τι μπορώ και τι μου επιτρέπεται να πραγματοποιήσω, γεγονός που με κάνει χαρούμενη. 



Πες μας ένα μότο που ακολουθείς……… 

Επειδή ζούμε δύσκολους καιρούς διεκδικήσεων ακόμα και για τα αυτονόητα, έχω συνήθως κατά νου τα λόγια του Μπ.Μπρεχτ «Λες, πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια να αγωνιστείς. Άκου λοιπόν είτε φταις είτε όχι σαν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις!» Τα λόγια αυτά τα κρατώ σαν υπενθύμιση, γιατί εμείς δεν ήρθαμε σε αυτή τη γη μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχίσουμε. Επίσης συχνά λέω… «αν δεν μπορώ να αλλάξω τα όσα δύσκολα συμβαίνουν στην πατρίδα μας δεν θέλω τουλάχιστον να γίνομαι εν αγνοία μου συνένοχη σε αυτά και στα επόμενα που θα ακολουθήσουν» λόγια που επιζητούν να γίνουν πράξη μέσα από την συνεχή ενημέρωση τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας και όχι τι μας λένε οι άλλοι πως συμβαίνει. Η υπεύθυνη και συνειδητή συμμετοχή μας στην διασφάλιση της δημοκρατίας της ισοπολιτείας και της ελευθερίας οδηγούν σε καλύτερη προσωπική και κοινωνική ευημερία την οποία εύχομαι σε όλους μας! 

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσε να επικοινωνήσω με τους φίλους της ομάδας σου και όσους αναγνώστες επισκέπτονται την σελίδα σου. Οι εύστοχες ερωτήσεις σου μου έδωσαν την δυνατότητα να ξεδιπλώσω τις σκέψεις μου. Στο μοίρασμα είναι η χαρά και στην ανθρώπινη επικοινωνία! Σου εύχομαι Καλή Συνέχεια στην δημιουργική και τόσο αναγκαία προσφορά σου στο χώρο του βιβλίου που συντελείται με τόση αγάπη ευθύνη και σοβαρότητα από εσένα και τα μέλη της ομάδας σου! Εύχομαι με υγεία να έχουμε την χαρά να τα πούμε ξανά!

ΕΥΑ ΝΑΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου