Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η Νυχτερίδα" - Jo Nesbo, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την ματιά του Δημήτρη Ντούρλια


Το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο εμφανίζεται ο ντετέκτιβ - ήρωας του Jo Nesbo, ο Χάρι Χόλε, είναι "Η Νυχτερίδα". Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται όλο στην Αυστραλία όπου ο Χάρι στάλθηκε προκειμένου να βοηθήσει τις εκεί έρευνες σχετικά με τη δολοφονία μίας Νορβηγίδας που δούλευε στη χώρα της Ωκεανίας. Μέσα από τις σελίδες του γίνεται η πρώτη γνωριμία με την ιδιόμορφη προσωπικότητα του Χάρι Χόλε και τα βιώματα που αποτελούν την αιτία αυτού του χαρακτήρα του. Είναι 30 με 32 ετών σε αυτό το έργο και ήδη έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομά του.

Το μυθιστόρημα στην αρχή είναι ιδιαίτερα αργό και φαίνεται πως τα διάφορα κεφάλαια είναι άσχετα με την υπόθεση. Ο Χάρι με τον αυστραλιανό συνάδελφό του Άντριου φαίνονται να τριγυρίζουν στο Σύδνεϋ με ρόλο τουρίστα ο ένας και ξεναγού, ο άλλος, με τον Άντριου να συστήνει τον Χάρι σε γνωστούς και φίλους του. Σιγά - σιγά όμως μέσα από την επαφή με διάφορους ανθρώπους, χτίζεται η υπόθεση και ο Χόλε έχει αρχίσει να σχηματίζει ένα σενάριο μέσα στο μυαλό του.

Όπως συχνά αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, για δύο πράγματα αξίζει να γράψει κανείς. Για τον έρωτα και το φόνο. Έτσι στο πρώτο βιβλίο της σειράς ένα ειδύλλιο εμφανίζεται σχετικά γρήγορα στο προσκήνιο, το οποίο φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ήρωα του μυθιστορήματος. Μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε το ερωτικό παρελθόν του Χόλε, τις εμμονές και τις άμυνες που έχει αναπτύξει.

Η υπόθεση από κάποιο σημείο και μετά είναι καταιγιστική. Ειδικά έπειτα από μία δολοφονία που ανατρέπει όλα τα δεδομένα, ο Χάρι Χόλε χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και εμφανίζεται αυτοκαταστροφικός. Τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν και ο Χάρι πέφτει με τα μούτρα στις εξαρτήσεις του, μη μπορώντας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Όμως μέσα από αυτήν την κατάσταση μπορεί και συνδέει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις πιο εύκολα, παραδόξως με μεγαλύτερη διαύγεια, με αποτέλεσμα να οδηγείται στη λύση της υπόθεσης. Αυτό το μέρος του βιβλίου είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον. Κυριολεκτικά δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ο ένοχος δε, αποδεικνύεται ιδιαίτερα πανούργος και προσεκτικός...

Όσοι ξεκινήσουν την επαφή τους με το Jo Nesbo με αυτό το μυθιστόρημα, θα έχουν την ικανοποίηση πως έχουν διαβάσει ένα καλοδουλεμένο έργο, γνωρίζοντας τον Χάρι Χόλε από την πρώτη του περιπέτεια. Αν όμως τύχει κάποιος και έχει διαβάσει μεταγενέστερο έργο με τον Χόλε, τότε θα διαπιστώσει πως "Η Νυχτερίδα" αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο κατά την εξέλιξη του συγγραφέα. Σίγουρα όμως είναι ένα μυθιστόρημα που όταν τελειώσει, ο αναγνώστης θα μείνει ικανοποιημένος και θα αναζητήσει και τα επόμενα της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου