Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ" του Θανου Κονδύλη με την ματιά της ΕΛΣΑ ΠΑΖΟΛΙΔΟΥ



Όταν το ξεκίνησα, είχα απαιτήσεις. Γιατι τον κύριο Κονδύλη, τον είχα ξαναδιαβάσει. Ετσι μου ήταν αδύνατο να αρκεστω σε κάτι λίγο. Και η αλήθεια είναι πως δεν με απογοήτευσε. Απλη, λιτή γραφή, ευκολονοητη, με άμεσους διαλόγους και πολλές εικόνες. Όμορφες και μυρωδιαστες, σαν τα τριαντάφυλλα του! Αρκετή ιστορία, αλλά τόσο απλά δοσμένη που δεν με κούρασε καθόλου. Το θέμα;;;; Ο έρωτας ενός Τούρκου κι ενός Έλληνα, δύο φίλοι,που ερωτεύτηκαν τα μάτια μιας Ελληνόπουλας. Μια ιστορία αγάπης και φιλίας που σπάνια συναντάμε. Ενα παραμύθι, ζωγραφισμένο μέσα στην ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ιστορία τριών λαων....Η εισβολη, ο θανατος και φυσικα η παραδοση....Κριτικός δεν είμαι, αλλά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. θα γυρίσετε την τελευταία σελίδα και μέσα σας θα έχει κατοικήσει η αγάπη, ο πόνος ενός λαού, μα και πολλά πολλά τριαντάφυλλα!!!!!!


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κύπρος 1950. Ψηλά στο όρος Πενταδάκτυλος βρίσκεται ένα απομονωμένο ελληνοτουρκικό χωριό, ο Ουρανός. Εκεί μεγαλώνει η Γαλήνη, η οποία έχει πάθος με τη ζωγραφική και τα τριαντάφυλλα που καλλιεργεί στον κήπο της. Γι’ αυτό την αποκαλούν «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα». 

Στην εφηβεία της, ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα της σαν θα συναντήσει τα όμορφα μάτια του νεαρού Ορέστη, που ονειρεύεται να σπουδάσει γιατρός. Παρέα τους είναι κι ένας καλόκαρδος Τούρκος, ο τρελός του χωριού, ο Μεμέτης, που τρέφει τρυφερά αλλά κρυφά συναισθήματα για τη Γαλήνη. 

Όμως στον ήσυχο Ουρανό υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται, όταν το 1955 θα ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας κατά των Άγγλων. Λίγο μετά η διχόνοια θα κάνει την εμφάνισή της, ενώ το 1974 η Τουρκία θα εισβάλει στην Κύπρο και το μικρό χωριό θα βιώσει τον όλεθρο. Οι μάσκες θα πέσουν και η παρέα των τριών φίλων θα διαλυθεί. 

Αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα οριστικά. Γιατί την κρίσιμη ώρα η αγάπη και η φιλία θα δώσουν τη δική τους μάχη μέσα στη φωτιά του πολέμου απέναντι στην καταστροφή που πλησιάζει ασταμάτητη. 

Μια δυνατή ερωτική ιστορία λουσμένη στον ήλιο του νησιού της Αφροδίτης και σμιλεμένη στον όλεθρο της τουρκικής εισβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου