Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Άποψη για το βιβλίο "ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" του Χόρχε Μπουκάι με την ματια της Στελλα Καλτσογιαννη



Τώρα κατάλαβα γιατί είναι τόσο αγαπητός! Έξυπνα γραμμένο βιβλίο...πραγματικά πολύ έξυπνα.Για να είμαι ειλικρινής αμφιταλαντεύτηκα πολύ.Από τη μία είναι λιτό και συνάμα τόσο άμεσα τα μηνύματα που περνάει στον αναγνώστη και από την άλλη οι ιστορίες που χρησιμοποιεί δεν είναι δικές του.Τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές.Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να τον κατηγορήσω διότι το αναφέρει στο οπισθόφυλλο (άσχετα αν εγώ δε το θυμόμουν γιατί έχουν περάσει και 3-4 χρόνια από τότε που το αγόρασα), αλλά και πάλι θα ήθελα να διαβάσω αποκλειστικά δικές του σκέψεις. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να πάρεις όλες αυτές τις ιστορίες και να τις ενσωματώσεις κάθε μία στο κατάλληλο σημείο της αφήγησης αλλά όπως και να έχει δε παύουν να είναι έτοιμες ιστορίες.
Διδακτικό μέχρι το κόκκαλο.Σε πολλά σημεία ανατρίχιαζα και πιστεύω δεν υπάρχει άνθρωπος που θα το διαβάσει και δε θα νοιώσει ότι φωτογραφίζεται μέσα από αυτές τις διηγήσεις.Αγαπημένες ιστορίες: Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας,κτητικότητα,το βυζί και το γάλα,οι φακές.

Δεν μπορώ να αντισταθώ να μη γράψω ένα απόσπασμα από τις φακές....

"Α Διογένη....αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές."
"Α φουκαρά αδερφέ μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δε θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα."




Stella Kaltsogianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου