Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Το δέντρο των ψεμάτων" της Φράνσις Χάρντινγκ, εκδοσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της Niki Papagianni


Το βιβλίο Το δέντρο των ψεμάτων της Φράνσις Χάρντινγκ περιγράφεται ως παιδικό-εφηβικό. Κάτι που φυσικά δε με σταμάτησε από το να το διαβάσω και ειλικρινά πιστεύω ότι διαβάζεται άνετα κι από ενήλικες. Η υπόθεση έχει ως εξής: η Φέηθ και η οικογένεια της ταξιδεύουν από την Αγγλία στο νησί του Βέιν, ώστε να συμμετέχει ο πατέρας της, που είναι καταξιωμένος επιστήμονας, στις ανασκαφές που γίνονται εκεί με στόχο την εύρεση απολιθωμάτων. Χρονολογικά βρισκόμαστε κάποια χρόνια μετά τη διατύπωση των θεωριών του Δαρβίνου οπότε όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία. Όταν ο πατέρας της βρίσκεται ξαφνικά νεκρός (και το αναφέρω μόνο επειδή αναφέρεται στο οπισθόφυλλο) η Φέηθ αναζητά αποφασιστικά την αιτία του θανάτου του. Ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία; Ανάμεσα στα υπάρχοντα που έχει φέρει μαζί του (τα βιβλία, τα έγγραφα και τα ζωντανά δείγματα) υπάρχει ένα δέντρο. Ένα δέντρο που δε μοιάζει με κανένα άλλο δέντρο ως τώρα. Είναι ένα δέντρο που το ταΐζεις ψέματα και οι καρποί που παράγει αποκαλύπτουν αλήθειες.
Το βιβλίο είναι ένα μίγμα φαντασίας-εποχής-μυστηρίου. Γεμάτο περιπέτεια και δράση. Η πρωταγωνίστρια διχάζεται ανάμεσα στους κανόνες της εποχής και σε αυτά που θέλει (και μπορεί πραγματικά) να επιτύχει. Από τη μια πρέπει να είναι φρόνιμη, όπως προστάζει η εποχή, και από την άλλη η περιέργεια της την ωθεί συνεχώς σε καινούρια πράγματα, μέχρι να βρει τη λύση. Οι περιγραφές της συγγραφέως είναι υπέροχες. Σε μεταφέρουν άμεσα στο περιβάλλον αυτό. Επίσης η γλώσσα που χρησιμοποιεί περνάει στον αναγνώστη όλη αυτή την ατμόσφαιρα της φαντασίας και του μυστηρίου. Το φυσικό περιβάλλον που έχει στήσει είναι ιδανικό. Γενικά μου άρεσε πολύ Είναι κάτι πέρα από τα συνηθισμένα και δε θυμίζει κάποιο άλλο βιβλίο. Πραγματικά πρωτότυπο και ενδιαφέρον.
Υποσημείωση. Το εξώφυλλο των εκδόσεων Ψυχογιός κατατάσσεται σίγουρα στα αγαπημένα μου. Αντιπροσωπεύει ακριβώς το ύφος του περιεχομένου. Σκοτεινό και μαγικό ταυτόχρονα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τα φύλλα ήταν κρύα και ελαφρώς νοτισμένα. Δε θα μπορούσε να κάνει λάθος. Ο πατέρας της τα είχε απεικονίσει προσεκτικά στα σκίτσα του στο ημερολόγιό του. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μυστικό του, ο θησαυρός του και η καταστροφή του. Το Δέντρο των Ψεμάτων. Τώρα ήταν δικό της, και το ταξίδι που δεν κατάφερε ποτέ εκείνος να τελειώσει την περίμενε. 

Όταν ο πατέρας της πεθαίνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες, η Φέιθ είναι αποφασισμένη να ξεχωρίσει την αλήθεια από τα ψέματα. Ψάχνοντας στα υπάρχοντά του για στοιχεία, ανακαλύπτει ένα περίεργο δέντρο. Ένα δέντρο που τρέφεται με ψιθυριστά ψέματα και είναι γεμάτο καρπούς που αποκαλύπτουν κρυμμένα μυστικά. 

Όμως, καθώς η κατάσταση ξεφεύγει, η Φέιθ ανακαλύπτει ότι εκεί όπου τα ψέματα γοητεύουν, οι αλήθειες γίνονται κομμάτια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου