Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ή ΣΚΥΛΟΣ» της Κατερίνας Ραμαντάνη, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΦΛΩΡΑ ΜΑΤΕ


Ένα βιβλίο καλογραμμένο, που διαβάζεται ευχάριστα, χωρίς να κουράζει. Η γραφή της συγγραφέως ρέουσα με γρήγορες εναλλαγές και με πολύ όμορφες περιγραφές.
Σοφή η κουβέντα της μάνας του πρωταγωνιστή, όταν μικρό παιδί της φώναζε στην σελίδα 12: «κι ο τρίχρονος πια Προκόπης σκαρφάλωνε στο πιο ψηλό σκαλί, φωνάζοντας στη μάνα του “Είμαι μεγάλος πια, είμαι βασιλιάς!” καμαρώνοντας σαν αετός. “Ναι, αγόρι μου. Μόνο πρόσεχε! Σοφός άντρας δεν είναι αυτός που μετανοεί, αλλά που προνοεί! Να το θυμάσαι πάντα αυτό”».
Βασικά ο πρωταγωνιστής, ο Προκόπης, είναι το τρίτο παιδί του Βλάση και της Αγνής, μετά από τον Φώτη και τον Μηνά. Το μικρότερο παιδί, ο Άκης, είχε λάγνα ματιά και εύστροφο μυαλουδάκι οπότε όσοι τον γνώριζαν τον αγαπούσαν.
Γράφει στο οπισθόφυλλο: «”Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος” του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης,τ ρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό, καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του... Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν αλλάξει τη ροή των γεγονότων;»
Η συγγραφέας με ρεαλιστικό, αλλά και ψυχαναλυτικό τρόπο ασχολείται με την οικογένεια αυτή και ιδιαίτερα με τον μικρό τον Άκη, που έφτασε να γίνει μεγάλος παράγοντας του τόπου του. Φαίνεται, ότι γνωρίζει από ψυχολογία, γιατί με ευαισθησία και αντικειμενικότητα ψυχογραφεί τους ήρωές της.
Συγκλονιστικό το σημείο της επιστολής του αδελφού του Άκη, Μηνά που νομίζω θα προβληματίσει τον αναγνώστη, στην σελίδα 221: «Αδέλφια μου, όλοι είμαστε ένοχοι γιατί προδώσαμε ο καθένας με τον τρόπο του, τις ψυχές των γονιών μας, τους αγώνες τους για πνευματική και ηθική καλλιέργεια, και την πατρική κληρονομιά μας μέσα στην κοινωνία και λυπήσαμε τον Θεό, που ευλόγησε την ύπαρξή μας και την πορεία μας. Ας μην κρυβόμαστε, γιατί οι γύρω μας ευρίσκουν εξαιτίας μας προφάσεις και στηρίγματα για να παρασύρουν ψυχές». Άραγε η δόξα, τα χρήματα, οι περιπέτειες αξίζουν περισσότερο από τους αγαπημένους μας ανθρώπους;
Πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί απ όλους, γιατί σίγουρα θα πάρουν πολλά θετικά, εκτός από το ευχάριστο ταξίδι.
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα Κατερίνα Ραμανδάνη, για το πολύ ωραίο βιβλίο της, που βάζει τον αναγνώστη να προβληματιστεί για πολλά θέματα. Της εύχομαι από καρδιάς να είναι πάντα γερή και δημιουργική να μας προσφέρει καλά βιβλία!
Πάντα επιτυχίες!!!


ΦΛΩΡΑ ΜΑΤΕ


«Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος» του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης, τρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του… Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν’ αλλάξει την ροή των γεγονότων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου