Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα", J.K.JOHANSSON, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ Σ'ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Ελσίνκι η εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης μαθήτριας, Λάουρα Άντερσον συγκλονίζει την τοπική κοινωνία. Τι της συνέβη πραγματικά; Οι γονείς της ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν την αλήθεια και οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν. Η Μία, ειδική παιδαγωγός στο σχολείο της εξαφανισθείσας, με καριέρα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκληματος καλείται να λύσει την υπόθεση. Το μυστήριο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο αδερφός της Μία και ψυχολόγος της Λάουρα, κατηγορείται ως ένοχος. 
 "Το τελευταίο πάρτι της Λάουρα" είναι, λοιπόν, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα με σφιχτοδεμένη πλοκή. Οι εξελίξεις καταιγιστικές και οι ανατροπές ασταμάτητες. 
Παρακολουθούμε με αμείωτη ένταση ένα οικογενειακό δράμα σαν αμέτοχος παρατηρητής που ακολουθεί τους εμπλεκόμενους ήρωες να βάζουν τη δική τους προσωπική σφραγίδα ευθύνης στην εξαφανιση. Στην εποχή της μιντιοκρατίας, στην οποία το διαδίκτυο κατέχει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας βλέπουμε πως η ασύδοτη ελευθερια έκφρασης που κρύβεται πίσω από την οθόνη ένος υπολογιστή μπορεί να καταστρέψει ζωές και να σπιλώσει υπολήψεις. 
Το μυθιστόρημα αυτό μου άρεσε. Είναι μικρό σε όγκο, γρήγορο σε ρυθμό και με γραφή που ρέει. Χωρίς πλατιάσματα κατορθώνει να μεταδώσει αγωνία και να σε κάνει να αναζητάς την αλήθεια και να διατυπώνεις νοερά σενάρια για το τι πραγματικά συνέβη. Είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Πάλοκασκι. Το μόνο που μου άφησε μια μικρή πικρή γεύση είναι πως το τέλος φάνηκε σε μένα απότομο με απώτερο, βέβαια, σκοπό να εξάψει τη φαντασία και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τη συνέχεια.

 ΕΥΑ ΜΑΡΑΚΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Τι συνέβη πραγματικά στη Λάουρα Άντερσον;
Η Μία εγκαταλείπει την επιτυχημένη καριέρα της στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και επιστρέφει στο παλιό της σχολείο ως ειδική παιδαγωγός. Ευελπιστεί πως η ζωή της θα αποκτήσει πιο ήρεμους ρυθμούς.
Την πρώτη κιόλας μέρα της σχολικής χρονιάς, όμως, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από την εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης μαθήτριας Λάουρα Άντερσον. Πώς και γιατί εξαφανίστηκε; Οι γονείς της, προσπαθώντας απελπισμένα να βρουν την κόρη τους, φτιάχνουν μια σελίδα στο Facebook... και ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας. Άλλοι μιλούν για σατανισμό, άλλοι για ναρκωτικά, άλλοι για σαδομαζοχιστικά παιχνίδια, κάποιος μάλιστα ισχυρίζεται πως είδε τη Λάουρα στο Άμστερνταμ. Όλοι έχουν κι από μια δική τους θεωρία για το τι συνέβη στο κορίτσι.
Περισσότερα απ' όλους όμως φαίνεται να γνωρίζει ο Νίκλας, ο αδελφός της Μία, που, ως ψυχολόγος στο ίδιο σχολείο, παρακολουθούσε τη Λάουρα.
Αυτό το νέο ξεκίνημα, που για τη Μία ήταν γεμάτο προσδοκίες και υποσχέσεις, εξελίσσεται σε έναν ζωντανό εφιάλτη, καθώς μάλιστα ξυπνά και μνήμες από μια άλλη εξαφάνιση, είκοσι χρόνια νωρίτερα…
Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΟΚΑΣΚΙ εκτυλίσσεται σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο του Ελσίνκι. Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, ένα οικογενειακό και διαπροσωπικό δράμα σε μια κοινωνία όπου το διαδίκτυο κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου