Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο Έγκλημα και ταλαιπωρία - Βασίλης Καραναστάσης, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΠΟΠΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ




Έχετε διαβάσει πολλά βιβλία που να σας θυμίζουν τον παλιό, καλό, ελληνικό κινηματογράφο; Προσωπικά, όχι. Διαβάζοντας το Έγκλημα και Ταλαιπωρία, έβλεπα μπροστά μου τους ήρωες, σε ασπρόμαυρο φόντο, και γελούσα όπως θα γελούσα βλέποντας μια παλιά ελληνική κωμωδία. Γιατί δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Έχει απολαυστικές κωμικές πινελιές και ήρωες που θέλουν να βγουν από τις σελίδες για να αρχίσουν να παίζουν μπροστά στα μάτια σου.
Το χιούμορ, στις δόσεις που χρειαζόταν και πάντα έξυπνο, δε μείωνε την αστυνομική φύση του βιβλίου. Η ιστορία ήταν καλοδεμένη, σε τραβούσε, και χωρίς περιττούς ακροβατισμούς, είχε την κλιμάκωση που ήθελες για να αισθανθείς πως διαβάζεις ένα καλό αστυνομικό βιβλίο.
Φωτογραφία της Πόπη Χρυσουλάκη.
Ο Οράτιος Χ. είναι ο ντετέκτιβ της διπλανής πόρτας. Ξεφεύγει από τα αμερικάνικα πρότυπα. Δεν είναι άτρωτος, δεν είναι σούπερ ήρωας, δεν είναι ακαταμάχητος γυναικάς, δεν έχει εθισμούς και εξαρτήσεις. Είναι με τις τσέπες άδειες, το γραφείο του σκονισμένο (ελλείψει χρημάτων για να πληρώνει την καθαρίστρια), πλήρη γνώση της αδυναμίας του να ψυχολογεί τους ανθρώπους αλλά με τους σωστούς φίλους στα σωστά πόστα. Το αστυνομικό του δαιμόνιο συναγωνίζεται το φλεγματικό του χιούμορ και ο συνδυασμός αυτός τον κάνει αξιολάτρευτο.

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που θα σας διασκεδάσει, παίζοντας ταυτόχρονα με το μυαλό σας. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που θα μπορούσε να παίζεται ζωντανά μπροστά σας. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που δε χρειάζεται αμερικανικά εφέ και ασταμάτητα πιστολίδια για να δικαιολογήσει την αστυνομική του ταυτότητα. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι δροσερό, ελληνικό, καλογραμμένο και έξυπνο. Αν, αν, αν…τότε το Έγκλημα και Ταλαιπωρία σας περιμένει να το πιάσετε στα χέρια σας. Μικρό, ως προς τις σελίδες, για να μπορείτε να το απολαύσετε σχεδόν απνευστί, αλλά μεγάλο ως προς την αίσθηση ικανοποίησης που θα σας αφήσει.

ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου