Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "H ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ", του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματια της Γιώτα Βασιλείου

Με την ευκαιρία της προσεχούς έκδοσης του τέταρτου βιβλίου της τετραλογίας (το οποίο θα τιτλοφορείται «Ο λαβύρινθος των πνευμάτων»), είπα να γράψω δυο λόγια για το πρώτο βιβλίο της σειράς «Η σκιά του ανέμου». Δεν είναι αστυνομικό, να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι μυστηρίου-μεταφυσικό. Είναι όμως βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κανενός μας!
Ένα απίστευτο βιβλίο. Ένα μαγευτικό ταξίδι στην ατμοσφαιρική Βαρκελώνη και στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων και του βιβλιοπωλείου σπάνιων βιβλίων Σεμπέρε. Η ιστορία πρωτότυπη και άκρως ασυνήθιστη, ξεδιπλώνεται σε δυο μέτωπα, στο παρελθόν και το παρόν των ηρώων. Η χρονική μεταφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης δεν το καταλαβαίνει και δεν τον κουράζει καθόλου η μετάβαση από το χθες στο σήμερα.
Τον λόγο και την γραφή του συγγραφέα τα διακρίνει καθαρότητα και ρέουν εύκολα κι αβίαστα. Οι περιγραφές ιδιαιτέρως γλαφυρές δημιουργούν εικόνες στο μυαλό, βοηθώντας τον αναγνώστη να αφομοιώσει καλύτερα την ιστορία. Η πλοκή καλοστημένη και χωρίς κενά και σκαμπανεβάσματα στο σύνολό της, σε ταξιδεύει και σε μαγεύει. Οι ήρωες… ΑΧ αυτοί οι ήρωες… ποιον να πιάσεις και ποιον να αφήσεις! Αγαπημένος μου βεβαίως βεβαίως, ο Φερμίν Ρομέρο Ντε Τόρες! Μορφή-Καρικατούρα ο Φερμίν, μοιάζει λες και βγήκε από τις ιστορίες του Θερβάντες για τον Δον Κιχώτη. Λατρεμένος και ο 16χρονος Ντανιέλ Σεμπέρε, που παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έχει ξεκάθαρους στόχους για την ζωή του και στιβαρά «πιστεύω» για τα οποία παλεύει και προσπαθεί.
Η γνώμη μου για τα επόμενα δυο βιβλία της (μέχρι τώρα) τριλογίας («Το παιχνίδι του αγγέλου» και «Ο αιχμάλωτος του ουρανού») παραμένει ίδια με αυτή του πρώτου βιβλίου. Είναι βιβλία τα οποία αξίζει να διαβάσεις και να ξαναδιαβάσεις. Είναι έργα τέχνης! Αναμένω με τρομερή αγωνία τους δυο τόμους του τελευταίου βιβλίου, με τίτλο «Ο λαβύρινθος των πνευμάτων». Πολλοί θεωρούν ως το καλύτερο το πρώτο μέρος της σειράς. Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Είναι όλα εξ’ ίσου καλά. Απλά είναι πολύ μεγάλο το «σοκ» της πρώτης γνωριμίας με τον Θαφόν και το ξάφνιασμα που δέχεται ο αναγνώστης από την ιστορία Του κοιμητηρίου των λησμονημένων βιβλίων. Στους επόμενους τόμους, απλά έχουμε ηρεμήσει από το ξαφνικό που μας βρήκε και έτσι αυτό μετριάζει τις επιπτώσεις των επόμενων ιστοριών.
Είναι από τις λίγες φορές που θα ήθελα να βάλω βαθμολογία πάνω από 10 σε βιβλιο! Και γιατί όχι εδώ που τα λέμε; Βεβαίως και μπορώ! Δική μου είναι η κριτική άλλωστε! Βαθμολογία από μένα στον Θαφόν 100/10!
Γιώτα Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου