Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Το κέντημα του όρκου", ΣΙΣΣΥ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

Αμερσα και Μερσίνη. Δυο ξαδέρφες που μεγαλώνουν μαζί στην Σκύρο, ωστόσο ολότελα διαφορετικές προσωπικότητες και με θέλω, που τους οδηγούν σε διαφορετικά μονοπάτια. Δυο άντρες, ο φέρελπις γιατρός που ήρθε στο νησί για το αγροτικό του, ο γοητευτικός Στεφανος και ο καταξιωμένος ηθοποιος που ασκει γοητεία στο γυναικείο φύλο, ο Φαίδωνας που βρεθηκε με το θίασο του για παράσταση θα ταράξουν όλο τους το είναι, όταν τους φέρει κοντα το πεπρωμενο. Ταυτόχρονα, ένας θάνατος θα πυροδοτήσει εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην τις ζωές των εμπλεκόμενων προσώπων και ανάμεσα τους ένα θεατρικό έργο με τίτλο "το κεντημα του όρκου" θα διδάξει πολλά στις ίδιες για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.
   Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται γρήγορα, με λόγο απλό και κατανοητό και με μια ιστορία που έχει αρκετές ανατροπές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η γλώσσα του μυθιστορήματος καθημερινή και χωρίς πολλές περιγραφές σκηνών και συναισθημάτων. Η συγγραφέας μας μεταφερει νοερά και με επιτυχία στη Σκύρο και μας γνωρίζει ήθη και έθιμα του τοπου που ομολογώ αγνοούσα. Καταφέρνει να σκιαγραφησει δυο προσωπικότητες της Αμέρσας και της Μερσίνης και να μας κανει να τις συμπονέσουμε, να κατανοήσουμε και να θυμώσουμε αρκετές φορές με τις επιλογές τους και τις συμπεριφορές τους. Οι άντρες ήρωες "ξεγελουν" ως προς τις επιδιώξεις τους και την παρουσία τους μέσα στο βιβλίο. Ωστόσο, θίγει αρκετά και διαφορετικά κοινωνικά θέματα όπως τη δυσκολία των γυναικών στην τεκνοποίηση και ψυχολογικά προβλήματα ανθρώπων, χωρις να εμβαθύνει όσο θα ηθελα. Κάποιες φορές ήθελε το κείμενο και ο λόγος του μεγαλύτερη αναλυση και απαιτούσε περισσότερη ερευνα σε θέματα που αφορούσαν σε ψυχιατρικα και γενικότερα ιατρικά θέματα.



Περίληψη

Σκύρος 1969: Η Αμέρσα και η Μερσίνη είναι οι μοναχοκόρες των δύο αφεντάδων του νησιού, των αδερφών Μανώλη και Ανδρέα Φέρτη. Όμορφες αλλά εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, έχουν το ίδιο όνομα, το ίδιο επώνυμο και τίποτ’ άλλο κοινό. Την ίδια χρονιά, γιατρός στο νησί θα διοριστεί ο νεο­φερμένος Στεφανής Μάχος, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο διάσημος στο πανελλήνιο ηθοποιός Φαίδωνας Μαρκάζης θα επιλέξει τη Σκύρο για να ολοκληρώσει την περιοδεία του. Ένα ατύχημα κι ένας ξαφνικός, περίεργος θάνατος θα αλλάξουν τη ρότα των δύο γυναικών, πλέκοντας ένα γαϊτανάκι ανατροπών που θα τις εμποδίσει να δουν την πραγματικότητα. Μετά τον μυστηριώδη θάνατο, κανενός η ζωή δε θα είναι πια η ίδια... Το «Κέντημα του Όρκου» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια της σκυριανής κεντητικής, το οποίο οι γυναίκες ορκίζονται πως θα κεντήσουν μόνο μία φορά στη ζωή τους, λόγω της δυσκολίας του. «Γιατί και η ίδια η ζωή τι νομίζεις πώς είναι; Ένα κέντημα. Δύσκολο και απαιτητικό, που με τις κλωστές του μπερδεύει όνειρα, προσδοκίες, αξιώσεις. Κι άλλοτε τις κουβαριάζει δημιουργώντας κόμπους κι άλλοτε τις απλώνει φτιάχνοντας θάλασσες». Ένα μυθιστόρημα αδιάκοπου μυστηρίου και ανατροπών στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘70, που συνυφαίνει τα συναισθήματα με τα ανθρώπινα πάθη και σε κάνει να αναρωτιέσαι... Αυτό που βλέπεις είναι αληθινό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου