Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο 'ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ", ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΡΜΟΣ, εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ, με την ματιά της ΜΑΙΡΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

  Κωνσταντίνος Σύρμος μόνο εγώ ήξερα πόσο πολύ ήθελα να δικαιωθεί αυτός ο τίτλος, και ίσως μερικοί ακόμα μετρημένοι σε μια παλάμη. Ακολούθησα τον Σταύρο βήμα βήμα αργά και βασανιστικά στην πτώση, στην ανάγκη της ανάσας του πνιγμένου, στη λύτρωση. Μπερδεύτηκα, γύρισα πίσω μερικές σελίδες και πάλι μπροστά να καταλάβω, να νιώσω, να απολαύσω, να πονέσω.
Ο Σταύρος πονά, βασανίζεται, μπερδεύει πρόσωπα εικόνες και καταστάσεις και εγώ τον ακολουθώ σα σκιά σε κάθε του βήμα. Παλεύει με τις μνήμες, προβληματίζεται με τις αναμνήσεις και με ρουφά η απόγνωση στη δίνη της. Θέλω να λυτρωθεί γιατί τον ένιωσα κοντά μου, κοντινό αγαπημένο πρόσωπο.
  Επιθυμώ στις τελευταίες γραμμές την ανακούφιση τόσο για εκείνον, όσο και για εμένα. Αν ξεδίπλωσαν οι αναμνήσεις την σκακιέρα τους ή ακολούθησε τον δρόμο της επιθυμίας του δεν θα το μάθω ποτέ. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Βρήκε το λιμάνι του να αράξει γαληνεμένος προσδοκώντας ακόμα και το αδύνατο. Μα εκείνος γνωρίζει καλά και όσοι τον ακολουθούν, ότι οι επιθυμίες έχουν αξία όταν τις νιώθεις, ακόμα και αν ποτέ δεν εκπληρωθούν.
  "Να ξοδεύεις τη ζωή σου αναπολώντας κάποιον που δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η χώρα των νεκρών είναι αχόρταγη....."


 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Με το γεμάτο ανατροπές και απρόοπτα ψυχολογικό θρίλερ "Το μπλε τετράδιο", κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον τομέα του μυθιστορήματος ο Κωνσταντίνος Σύρμος.
Ο Σταύρος είναι ένας τριανταπεντάχρονος ζωγράφος, γεμάτος πληγές: τα τραύματα των αναμνήσεων από τον αυταρχικό του πατέρα και ο αβάσταχτος πόνος της εγκατάλειψής του από την Άννα, την γυναίκα της ζωής του, αποτυπώνονται στους γεμάτους θλίψη πίνακές του και ξυπνούν από τον λήθαργο την ψύχωσή του. Γιατί τον παράτησε η Άννα, που στο σημειωματάριό της περιγράφει τον απόλυτο έρωτά της για εκείνον; Το ερώτημα αυτό τον τσακίζει. Όλα πια τον μπερδεύουν και τον οδηγούν μεθοδικά στην παράνοια.
Αδυνατώντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από την ψευδαίσθηση, ο Σταύρος μεταμορφώνεται σε έναν νέο, μοχθηρό εαυτό και δημιουργεί μία άλλη, σαθρή πραγματικότητα, στην οποία, εκτός από τον ίδιο, ακροβατούν επικίνδυνα ο Νίκος, ο μοναδικός άνθρωπος που τον νοιάζεται, η αγαπημένη του Άννα και ο Δημήτρης, ο δυναμικός ψυχίατρος που προσπαθεί να τον σώσει. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, τον κατακλύζουν και ενοχές για τον θάνατο μίας γεμάτης μυστήριο γυναίκας, της Φωτεινής, την οποία ελάχιστα γνώριζε.
Θα μπορέσει ο Σταύρος να βρει την διέξοδο από την ψύχωσή του; Θα γυρίσει κοντά του η Άννα; Θα καταφέρουν ο Νίκος και ο ψυχίατρος να τον σώσουν; Ή, τελικά, θα επικρατήσει ο νοσηρός εαυτός του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου