Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η Υφάντρα της Πόλης", Βασιλική Διαμαντή, εκδόσεις ΠΗΓΗ, με την ματιά της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

   Μ΄ένα ιδιαίτερα επιμελημένο εξώφυλλο, κάνει το ντεμπούτο της στο αναγνωστικό κοινό το νέο βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντής η Υφάντρα της Πόλης. Δύο γαλάζια γυναικεία μάτια στο πάνω μέρος του βιβλίου, ατενίζουν τον ιερό ναό της Σοφίας του Θεού στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντάς μας μια πρώτη εικόνα για το πού θα μας ταξιδέψει η υφάντρα και πού θα σαϊτεύσει το πολύτεχνο υφαντό της! 



    Ποιά όμως είναι η υφάντρα; είναι κάποιο υπαρκτό πρόσωπο πρωταγωνιστής της ιστορίας; μία σκοτεινή θεότητα της ελληνικής μυθολογίας; ή είναι η ειμαρμένη μας, η μοίρα, το πεπρωμένο που μας κρατάει δέσμιους σε μία συγκεκριμένη πορεία ζωής, η οποία έχει ήδη προδιαγραφεί να συμβεί, ανίκανοι ν΄αντιδράσουμε, όσο δυνατές και αν είναι οι προσωπικές μας επιλογές. Η μοίρα είναι δεμένη με το πεπρωμένο. Πεπρωμένο και μοίρα συμπορεύονται.

   “Κλώθει η ζωή και μπλέκει ιστορίες....”. Ιστορία και μυθοπλασία μπλέκονται σ΄ένα περίπλοκο υφαντό, που άλλοτε αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και άλλοτε με καθοδηγητή τον έρωτα που ξεπερνά την διαφορετικότητα σε θρησκείες και πολιτισμούς, οδηγό το συναίσθημα που ζωντανεύει την ανθρώπινη ψυχή, προσπαθεί να σπάσει το πεπρωμένο που απειλεί να κρατάει δέσμιο τον άνθρωπο σ΄έναν μύθο; σ΄ένα μυστηριώδες κόσμο; Αυτό μόνο η Υφάντρα της Πόλης το γνωρίζει. Το μυστικό της εκτυλίσσεται, -όπως ακριβώς ξεδιπλώνεται εμπρός μας ένα πολύχρωμο υφαντό-, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. 
   
   Η όμορφη μουσουλμάνα Λυδία, προσπαθεί να ισορροπήσει την ζυγαριά, ανάμεσα στην ζωή που επιθυμεί να γευτεί και στο χρέος της απέναντι στην γενιά και στον λαό της. Eγκλωβισμένη σ΄ένα πεπρωμένο καθορισμένο απ΄άλλους, πρέπει να λάβει και αυτή το μερίδιο που της αναλογεί, να θυσιαστεί για την συνέχιση της ιστορίας της, αφού αποτελεί τον κρίκο μιας αλυσίδας που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Η ευθύνη είναι μεγάλη, το φορτίο βαρύ. Το κιτάπι με τα γραμμένα της μοίρας παραδίδεται ακούσια στα χέρια της. Σαν μια αόρατη αράχνη να υφαίνει τον ιστό γύρω της, υπενθυμίζοντάς της μια ιερή υποχρέωση, που έχει τις ρίζες της αιώνες πριν. Σφόδρα ερωτευμένη με τον Άγγελο, εκ Ξάνθης ορμώμενο, δεν διστάζει μπροστά στην διαφορετική θρησκεία και εθνικότητα. Άλλωστε ο έρωτας δεν κοιτάει εθνικότητες και διαφορές. Είναι σαν το αίμα που κυλάει στις φλέβες των ανθρώπων και όταν η πληγή δημιουργηθεί καμία λογική σκέψη δεν μπορεί να την επουλώσει!    

   Δύο λαοί, δύο απλοί άνθρωποι ενώνονται από την μοίρα σε μια εποχή εκρηκτική! Ιστορικά γεγονότα που δρομολόγησαν τις σχέσεις των δύο χωρών δένονται αρμονικά με την μοίρα της Λυδίας και του Άγγελου. Ιστορία και πεπρωμένο συμπορεύονται, απαρτίζουν τα κομμάτια ενός παζλ που έχει την απαρχή του σ΄ένα μύθο του Ηροδότου, στα βάθη της αρχαιότητας. Ένα πανάρχαιο έθιμο ορίζει την πορεία ζωής δύο ερωτευμένων ανθρώπων, που το μόνο που επιζητούν είναι η οικογενειακή θαλπωρή και ευτυχία. Ποιός μπορεί όμως να τα βάλει με την ιστορία και με μια “κληρονομιά” που γίνεται οδηγός ζωής; H θυσία της Λυδίας, στο βωμό του έρωτα και της μητρικής αγάπης -σάν άλλης Ιφιγένειας-, αποτελεί θυσία ζωής και ελπίδας για την συνέχιση της ζωής.

   Ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και καλογραμμένο μυθιστόρημα “αήθη έρωτα”-σύμφωνα με το οπισθόφυλλο-, τοποθετημένο αρμονικά και δεμένο μ΄επιδεξιότητα με ιστορικά δρώμενα που συγκλόνισαν τον τόπο μας αλλά και κάθε ελληνική οικογένεια της Πόλης. Μία περίτεχνη συνταγή – γιατί όχι και πολίτικη- με υλικά που διεγείρουν τις ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπινης ψυχής, έρωτα, αγάπης, θυσίας, πόνου, μυστικών και ανατροπών.
  
   Ένα καθηλωτικό τέλος που οδεύει προς την κάθαρση της ψυχής των πρωταγωνιστών αλλά και την αποφόρτηση της συναισθηματικής έντασης του αναγνώστη έρχεται να σπάσει τα νήματα αυτού του πολύπλοκου υφαντού και να φέρει την δικαίωση και τη νίκη απέναντι σε μια απίστευτη πλεκτάνη! 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου