Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ", ARMANDO LUCAS CORREA, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Ένα σαρωτικό μυθιστόρημα δίχως υπερβολή. Το ξεκίνησα διστακτικά γιατί φοβήθηκα πως θα διαπραγματεύεται και αυτό το διωγμό των Εβραίων και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έκρινα λάθος. Ο Χίτλερ, τα γεγονότα του 1939 και μια ιστορία ζωής στο σήμερα εμπλουτισμένα με μια αληθινή ιστορία του τότε που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. 


  Το μυθιστόρημα, λοιπόν, αυτό βασίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός της ιστορίας του Ολοκαυτώματος που είναι γροθιά στην ψυχή. Εν έτει 1939 το ατμόπλοιο Σεντ Λούις ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα και τις ΗΠΑ με επιβάτες πολλούς Εβραίους που θέλουν να γλυτώσουν τον αφάνισμό τους. Ελπίζουν πως αυτό το ταξίδι θα ναι λυτρωτικό. Προσδοκούν σα διψασμένοι τη σωτηρία τους.Ανάμεσά τους η Χάνα και η οικογένειά της. Όμως τελικά το Σεντ Λούις αντί να ναι η αφετηρία για μια νέα ζωή, θα ναι η αρχή του τέλους. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο 2014 όπου ένα δωδεκάχρονο κορίτσι η Άννα Ροσέν, που ζει μαζί με τη μητέρα της αφού ο πατέρας της χάθηκε την 11η Σεπτεμβρίου, παραλαμβάνει ένα δέμα από την Κούβα. Μια άγνωστη συγγενής η αποστολέας που ακούει στο όνομα Χάνα. Και το κουβάρι ξετυλίγεται. 
   Γεγονότα ζωής θα έρθουν στο φως και ένα κοριτσάκι θα μάθει τις ρίζες του. Το ταξίδι στο άγνωστο θα αποκαλύψει μυστικά που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. Δυο ιστορίες ζωής, μια στο τότε και η άλλη στο τώρα άριστα συνδεδεμένες από το συγγραφέα θα μας συστήσουν ομολογώ σπαραξικάρδια το ταξίδι του Σεντ Λούις, το οποίο πόνεσε σα μαχαίρι στην καρδιά Εβραίους επιβάτες που αφέθηκαν στη λαίλαπα του φρενήρους Χίτλερ.
" Ένα αληθινό γεγονός που τα βιβλία ιστορίας
 των εμπλεκόμενων κρατώναπό αιδώ 
για τον τότε χειρισμό τους αποσιώπησαν. "
  Δυο ιστορίες βαθιά ανθρώπινες που με συγκίνησαν πάρα πολύ. Ο συγγραφέας με μαεστρία εναλλάσει το χρόνο και μας μεταφέρει νοερά στο ατμόπλοιο να ζούμε μαζί με τους επιβάτες την αγωνία τους για επιβίωση. Μια επιβίωση δύσκολη εν μέσω ωκεανού  και αφημένη στο έλεος και τη φιλευσπλαχνία του κυβερνήτη, γιατί οι κυβερνήσεις τους άφησαν απροστάτευτους. Άνθρωποι δίχως πατρίδα, χωρίς ελπίδα, να γυρεύουν άσυλο και να βολοβέρνουν στις θάλασσες, γιατί δεν τους ήθελε κανείς. 
   Ένα μυθιστόρημα αντιπολεμικό, επωδός στη φρίκη του πολέμου. Αφουγκράστηκα πλήρως τις ανησυχίες των επιβατών και ένιωσα την ανάγκη της Άννας να μάθει το γενεαλογικό της δέντρο. Δυο ιστορίες που σου αφήνουν σημάδια όταν το διαβάζεις. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί άψογα τους κεντρικούς ήρωες οι οποίοι σου "μιλούν"στην καρδιά. Πόσο βλάπτει ο πόλεμος την ανθρωπότητα. Πόσο χάνουμε οι άνθρωποι την ουσία της ζωής. Πόσο πονάμε ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς πολύ. Ένα υπέροχο, καθηλωτικό και ανθρώπινο μυθιστόρημα που αποκαλύπτει με την πρωτότυπη πλοκή του ένα γεγονός του ολοκαυτώματος που αγνοούμε. Διαβάστε το... αξίζει. Να θυμάστε, όμως, πως θα κλάψετε από πόνο για την κακία των ανθρώπων.


 
 
 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 
ΔΥΟ ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΓΕΓΟΝΟΣ
1939
Η Νύχτα των Κρυστάλλων, που τα άλλαξε όλα… Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσει κανένας από τους επιβάτες του Σεντ Λούις.
Στους δρόμους του Βερολίνου ανεμίζουν κοκκινοασπρόμαυρες σημαίες, και η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς ακόμη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος που άλλοτε αισθάνονταν σπίτι. Τότε το ταξίδι με το ατμόπλοιο Σεντ Λούις για την Αβάνα τους δίνει μια αχνή ελπίδα ελευθερίας.
Επάνω στο καράβι θα βιώσουν μια ανέμελη πολυτελή ζωή. Γρήγορα, όμως, τα όνειρά τους θα διαψευστούν, και το πλοίο που κάποτε ήταν η σωτηρία τους τώρα φαντάζει ο αφανισμός τους.

2014
Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της η Άννα παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από κάποια άγνωστη συγγενή της με το όνομα Χάνα.
Το ταξίδι της Άννας στην Αβάνα μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν με γεγονότα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν…
  • Καθηλωτικό και συγκινητικό... ρίχνει φως σε ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
    Kirkus Reviews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου