Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλιο " Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ" ΤΖ.ΝΤΟΝΕΛΙ, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ




   Πόσο πολύ αγαπώ τη γραφή της. Πόσο καθηλωτικές είναι οι υποθέσεις που "ντύνει"τα βιβλία της. Πόσο καλά "χτίζει" ήρωες και τους σκιαγραφεί με περισσή λεπτομέρεια χωρίς ωστόσο να κουράζει και να "βαραίνει"το κείμενο. Τζ.Ντόνελι. Για μένα μια συγγραφέας εγγύηση. Δε με έχει απογοητεύσει σε κανένα της μυθιστόρημα. Βέβαια, σ αυτό το σημείο θα ήμουν άδικη αν δεν εστίαζα και στην άρτια δουλειά της μεταφράστριας, γιατί και η ίδια βάζει το δικό της λιθαράκι στη συνταγή της επιτυχίας.
   "Η γέφυρα των μυστικών". Άργησα να το διαβάσω γιατί τα βιβλία των αγαπημένων μου συγγραφέων επιλέγω συνειδητά να τα "γνωρίζω"αρκετό καιρό αφού κυκλοφορούν γιατί θέλω να "ξεφουσκώνει" ο ντόρος με τις διθυραμβικές ή όχι κριτικές που τα συνοδεύουν. Η Ντόνελι και 
σ αυτό το βιβλίο κατάφερε να με καθηλώσει και να με κάνει να περιμένω με αγωνία το επόμενο της "παιδάκι".
   Με μαεστρία με μετέφερε νοερά στη Ν.Υόρκη του 19 ου αιώνα έχοντας ως συντροφιά τη Τζο Μόντφορτ, μια κοπέλα προερχόμενη από μια οικογένεια με οικονομική και κοινωνική επιφάνεια. Δεν είναι όμως σαν τις γυναίκες της εποχής. Μια αντικομφορμίστρια με όνειρα και αξίες για να διεκδικεί μια θέση στη δουλειά που επιθυμεί,στον έρωτα που διαλέγει πέρα από τα καθιερωμένα. Η Τζο είναι μια επαναστάτρια με αιτία. Ένα κορίτσι με φιλοδοξίες και ιδανικά. Δε μπαίνει στα καλούπια και στη θέση των γυναικών της εποχής που τις υπαγορεύουν οι άλλοι. Πατά στα πόδια της και πιάνει τη ζωή από τα μαλλιά στις δυσκολίες. Έτσι, όταν ο πλούσιος πατέρας της φαινομενικά αυτοκτονεί η Τζο παίρνει την κατάσταση στα χέρια της να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Ένας γρίφος αποζητά λύση, μια σκευωρία πρέπει να ξεσκεπαστεί, οι αθώοι να αποκατασταθούν στη συνείδηση της κοινωνίας και οι ένοχοι να πληρώσουν για τα κρίματα τους. Συνοδοιπόρος της σ΄ αυτό το ταξίδι ο Έντι, ο νεαρός φιλόδοξος δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα του πατέρα της που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πως τίποτα δεν είναι αυτο που φαίνεται. 
   Το ταξίδι στη Ν.Υόρκη έλαβε τέλος. Ηταν συναρπαστικό από την αρχή ως το τέλος του. Η Τζο και ο Έντι για μένα είναι ένα ζευγάρι με πάθος για τη ζωή, για τα όνειρα τους αλλά και για την αποκατάσταση του δικαίου. Στο βιβλίο θα συστηθείτε και με ήρωες απόκληρους της κοινωνίας τόσο αδικημένους που θα σας διδάξουν πολλά. Η Ντόνελι αποκαθιστά πλήρως την αδικία στα μάτια του αναγνώστη και έστω και μέσω της συγγραφής παλεύει για έναν κόσμο ισότητας για όλους. Για έναν κόσμο δίχως κανενός είδους διαχωρισμού. Ουτοπικό; Πρακτικά αδύνατο; Δε ξέρω...μάλλον. Άλλωστε ζούμε σε κοινωνίες που καταπατούνται οι έννοιες του δικαίου, της ισότητας και της ελευθερίας...αλλά μέσα και από τα βιβλία καλό είναι να δραπετεύουμε σ έναν κόσμο που βασιλεύει η αγάπη, η ισονομία, η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Ντόνελι σ ευχαριστώ που έστω και για λίγο μου μετέφερες την αίσθηση πως όσο υπάρχουν Τζο θα ελπίζουμε σ ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου