Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ", ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της Vicki Vassiliu

Πολλες φορες εχω ακουσει διαφορα σχετικα με τα σχολια μου για τα βιβλια της Δημουλιδου, ισως επειδη είναι πολύ καλη και αγαπημενη μου φιλη!
Μπορω όμως να αναγνωριζω ένα καλο βιβλιο από ένα πολύ καλο βιβλιο ή ένα μετριο βιβλιο ή από ένα που δεν εχει κατι να μου δωσει.Μπορω επισεις να πω ότι εχω διαβασει χιλιαδες βιβλια τα τελευταια 30 χρονια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Και εδώ μιλαμε για τις Πολυθρονες των Δρακων!! Καθηλωτικο!!


Μια ιστορια εποχης, δοσμενη με τον τροπο που μονο η Δημουλιδου ξερει!! Εχει την ικανοτητα να σε παρασυρει στην τρυπα του χρονου και στον στροβυλο των γεγονοτων τοσο ζωντανα που, νοιωθεις την υγρασια της Βενετιας, την ζεστασια της Γενοβας και τα κοκκαλα να τρεμουν από την παγωνια και την σκοτεινια στο βασιλειο των Δρακων.
Μυρωδιες, χρωματα, γευσεις, όλα είναι ζωντανα!! Το πιο σπουδαιο είναι όμως ο τροπος που σε αφηνει να αφουγγραστεις τα συναισθηματα του κάθε ηρωα και τις πιο κρυφες σκεψεις, αγωνιες, πικρες…….
Εχει την δυνατοτητα να πλαθει χαρακτηρες με τα γραπτα της, όχι των ηρωων, αλλα εκεινων που τα διαβαζει!! Φερνει τον αναγνωστη στην θεση να σκεφτει καταστασεις της ζωης του,να κανει αναδρομες στο δικο του παρελθον, να αναθεωρηση ισως σκεψεις και συμπεριφορες του!!!! Σχεσεις ζευγαριων, ερωτευμενων, παιδιου μητερας, φιλιες ατρωτες στον χρονο, εμπιστοσυνη, πιστη, δωτικοτητα, αφωσιωση…..
Εννοιες και ιδεες θεμελια της ζωης
Εχει ένα μαγικο τροπο να περναει μυνηματα τοσο ομορφα και γλυκα, που ισως άλλος να τα εδινε με αυστηροτητα, σαν τιμωρια, με αποτελεσμα να πλαθη καλυτερους ανθρωπους, να αφηνει ένα μεγαλο παραθυρο ανοιχτο στον αναγνωστη να σκεφτει την πορεια του κάθε ηρωα και ηρωιδας, τις αντιδρασεις και συμπεριφορες του και τι αποτελεσμα εχουν όλα αυτά στην συνεχεια της ζωης.
Ενα βιβλιο δεν είναι μονο για περναει η ωρα μας. Πρεπει να μπορει να δωσει μυνηματα, να αφησει στιγματα στον αναγνωστη για καλυτερο αυριο. Να διευρυνει τις γνωσεις, τις σκεψεις, τα συναισθηματα…..να αφηνει σημαδια που θα παρουμε μαζι μας και αφου κλεισουμε το βιβλιο.
Εκτος της υπεροχης ιστοριας, της πλοκης, της δομης των γεγονωτων που είναι αψογη, χωρις κανενα ατοπημα, (από την αρχη μεχρι το τελος γεγονοτα ,προσωπα, ονοματα ,σχεσεις, τοποι, χρονοι όλα συμφωνουν) , και οπωσδηποτε όλα αυτά είναι η ραχοκοκκαλια του βιβλιου, αν δεν υπαρχουν και οσα ανεφερα πριν, προσωπικη μου γνωμη, εχουμε απλα γραμμενες σελιδες.
Η Δημουλιδου, εχει αυτό το κατι μαγικο, που τα καταφερνει και τα συνδυαζει όλα!!!
Όλα αυτά μαζι λοξεψαν και εντισαν με μπλε και κοκκινο βελουδο τις Πολυθρονες των Δρακων!!
Για να μην νομιζεται όμως ότι ειμαι προκατειλημμένη, επειδη την αγαπαω πολύ, να προσθεσω και δυο μειον σε όλα τα παραπανω συν: σε ένα σημειο εννοιωσα να φαινεται η αναγκη που υπηρξε καποια στιγμη να συμπτυχθη το βιβλιο, γιατι θα γινοταν πολύ ογκωδες, κατι που και η ιδια ειχε αναφερει καθως ,επισεις, το ότι ηταν μονο ένα βιβλιο!!!!!! Θα ηθελα να ηταν 2 βιβλια !!
Ευχαριστω για τον χρονο και τον χορο!!
να διορθωσω κατι : Θα ηθελα να ηταν 3 βιβλια !! και οχι 2, δεν θελω να σκεφτομαι ποσα ακομα συμβαντα , περιγραφες, αγωνιες και περιπετειες δεν καταφεραμε να διαβασουμε!!!!! κριμα!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου