Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ προτείνει βιβλία με θέμα -τι άλλο- τον φτερωτό θεό!

Με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ προτείνει βιβλία με θέμα -τι άλλο- τον φτερωτό θεό!

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις, ακόμα κι όταν είσαι μεγάλος, τι είναι ο έρωτας. Ή είσαι ή δεν είσαι ερωτευμένος. Τελεία και παύλα. Το μόνο που ξέρεις είναι πως νιώθεις φοβερά ευτυχισμένος ή, αντίθετα, φοβερά δυστυχισμένος και πως όλοι οι άνθρωποι κάποτε υπήρξαν ερωτευμένοι. Ακόμα κι όταν έχεις υποφέρει, θέλεις ξανά να ερωτευτείς και να σ' ερωτευτούν, επειδή έτσι μόνο νιώθεις πως είσαι ζωντανός.

Ερωτόκριτος

Πηγή / Source: http://www.mystis.gr

Ερωτόκριτος / Mystis

Ερωτόκριτος

Πηγή / Source: http://www.mystis.gr/

 Σημαντικός σταθμός στην ιστορία των νεοελληνικών σπουδών και ιδιαίτερα στη μελέτη της Κρητικής Λογοτεχνίας υπήρξε η πρώτη μεγάλη κριτική έκδοση του Ερωτοκρίτου το 1915 στο Ηράκλειο από τον Στέφανο Ξανθουδίδη, τον πατριάρχη των κρητολογικών σπουδών. Ο εκδότης, κορυφαίος μελετητής της μεσαιωνικής και μεταβυζαντινής ελληνικής λογοτεχνίας στην εποχή του, μας έδωσε ένα εντυπωσιακό δείγμα του κριτικού πνεύματος και της σπάνιας ικανότητάς του να αντιμετωπίζει μεγάλα και δυσεπίλυτα φιλολογικά προβλήματα, να χαράσσει νέους δρόμους και να δίδει εύστοχες λύσεις. Ως την εποχή του, ο Ερωτόκριτος κυκλοφορούσε σε λαϊκές εκδόσεις, που στηρίζονταν στην πρώτη έκδοση του κειμένου στη Βενετία το 1713.
Κάθε λαϊκή έκδοση επαναλάμβανε την προηγούμενη πολλαπλασιάζοντας τα σφάλματα στην ιδιωματική κρητική γλώσσα του κειμένου και στη στιχουργία του. Ο Ξανθουδίδης μπόρεσε, πρώτος αυτός, να δώσει ένα ενιαίο κείμενο ιδιωματικής λογοτεχνίας, αποκαθαρμένο και απαλλαγμένο από τα σφάλματα και τις αδυναμίες της πρώτης έκδοσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι διέλυσε τις πλάνες πολλών λογίων της εποχής του (Κ. Σάθα, Ν. Πολίτη κ. ά.), που πίστευαν ότι ο μεσαιωνικός πυρήνας του έργου ήταν "αθηναϊκός", είχε δηλαδή σχέση με την Αθήνα, και συνέδεσε οριστικά και αναμφισβήτητα το κείμενο με τη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Στον Ξανθουδίδη οφείλεται επίσης η σωστή γραμματολογική μελέτη του έργου και η επισήμανση των μεγάλων προβλημάτων του. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

ΦΟΒΟΣ Ή ΕΡΩΤΑΣ | Εκδόσεις Ωκεανός

 Τρεις ερωτικές ιστορίες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Πίσω απ’ αυτές η ίδια γυναίκα...
Οι πορείες έξι ανθρώπων, διαφορετικής εθνικότητας, που διασταυρώνονται και αλληλεπιδρούν κι οι ζωές  τους καλπάζουν πάνω στον χάρτη που τους απλώνει η μοίρα.
   Ο Βίκτωρ και η Χάνα Λίσα επιτρέπουν σε έναν έρωτα με την πρώτη ματιά να τους σημαδέψει για πάντα.
   Η Νάντια και ο Φερχάτ ισορροπούν πάνω στα πλήκτρα μιας γοητευτικής διαδικτυακής σχέσης.
   Ο Μάριος και η Βιολέτ γίνονται κυνηγοί και θηράματα μέσα στο δάσος του ανεκπλήρωτου πάθους. Φόβος ή έρωτας; Ένα βασανιστικό δίλημμα.
   Πόση δύναμη και θάρρος πρέπει να έχεις για να πάρεις μια τελική απόφαση, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου; Πόσο ψέμα για να πείσεις τον εαυτό σου ότι διάλεξες σωστά;

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγάπη για τη ζωή,
για τη λογοτεχνία, για τη μουσική και την ποίηση.
Ένα εισιτήριο σε μια συγκινητική
ιστορία ανθρώπων της διπλανής πόρτας,
της διπλανής ζωής...

Manhattan 1 - 2 - 3 Τζινιώλη Τατιάνα / ΠΗΓΗ

 Τζέισον
Την είδα. Μου άρεσε. Την ήθελα.
Για ένα βράδυ. Όχι παραπάνω.
Γιατί να είσαι µε µία γυναίκα
όταν µπορείς να είσαι µε πολλές;
Απλά µαθηµατικά.
Κίρστεν
Είναι εκείνος που οι γονείς σου σε προειδοποιούν για τον τύπο του.
Αλαζόνας, υπερόπτης
και δεν δέχεται το «όχι».
Κρίµα.
Γιατί από εµένα µόνο αυτό θα έχει.

Σεμπάστιαν:
Πριν έξι χρόνια έχασα τα πάντα.
Λένε πως δεν ήταν δικό μου λάθος.
Κανείς τους όμως δεν ήταν εκεί.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως δε μπορώ να ξεχάσω.
Μέχρι που γύρισε εκείνη.
Λέξι
Είναι ο κολλητός του αδελφού μου.
Είναι χαμένος στα σκοτάδια του και εγώ δε θέλω δεσμεύσεις.
Οι δυο μας είμαστε μία καταστροφή που πρόκειται να συμβεί.
Ή μήπως όχι;
Υ.Γ. Μολις πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της τριλογίας! 
 Αθήνα, δεκαετία του 1950, στα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων, υπό τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ξετυλίγονται οι ζωές µιας χούφτας κατοίκων:
Του Ανέστη του αµαξά που µεγαλώνει µόνος τον εγγονό του Νικόλα και είναι προσκολληµένος στον ανεκπλήρωτο πόθο του για τη γυναίκα µε τη «µαρµάρινη οµορφιά».
Του ώριµου και γοητευτικού µεγαλοαστού Ανδρέα ?ροσινού, που ανακαλύπτει τον εαυτό του µα και τον ίδιο τον προορισµό του σε µια απαγορευµένη ερωτική σχέση µε τη Μαρία, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.
Της Κωνσταντινουπολίτισσας συγγραφέα Φιλαρέτης Αληθινού, που, σηµαδεµένη από ένα νεανικό πάθος, έχει αφιερωθεί στις φιλίες της και στις φιλολογικές συγκεντρώσεις στο νεοκλασικό αρχοντικό της.
Της έφηβης Μαργαρίτας, που βρίσκει τον πρίγκιπα των παραµυθιών στον µυστηριώδη επαίτη της γειτονιάς µε τα πράσινα µάτια και την ασηµένια ταυτότητα.
Υπό τους ήχους της λατέρνας που σκορπά τις µελαγχολικές µελωδίες της, νοσταλγοί κι ονειροπόλοι, τελευταίοι προσκυνητές µιας παλιάς πόλης που δεν υπάρχει πια και µιας εποχής που χάθηκε ανεπιστρεπτί, οι ήρωες του συγκινητικού αυτού µυθιστορήµατος συναντιούνται, ακουµπούν ο ένας στον άλλον και µε οδηγό το όνειρο κάνουν το πιο µακρύ ταξίδι τους στην αγάπη…

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για τον έρωτα; Τον αληθινό έρωτα, όχι τον περιστασιακό, τον επιφανειακό, αυτόν που αποσκοπεί στο βόλεμα. Τον έρωτα που κινεί γη και ουρανό, γεννά πολέμους και γίνεται λαίλαπα, αυτόν που ξεπερνά κάθε εμπόδιο, καταφέρνει το αδύνατο, δημιουργεί και γκρεμίζει τα πάντα. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει η Ειρήνη για τον Φίλιππο, τον σύντροφο των παιδικών της χρόνων, τον άνθρωπο που αγκαλιάζει την αναπηρία της, τον μόνο που την αποδέχεται όπως ακριβώς είναι. Έναν τέτοιο έρωτα βιώνει και ο Φίλιππος. Όχι όμως για την Ειρήνη.
Εγκλωβισμένοι σε ένα απόκοσμο σκηνικό, ένα βυθισμένο χωριό-φάντασμα που μετατρέπεται άθελά του σε υγρό τάφο, η Ειρήνη, ο Φίλιππος και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη ζωή τους ακροβατούν στην κόψη του ξυραφιού, γίνονται έρμαια των φόβων και των αδυναμιών τους, υποκύπτουν στα πιο κρυφά τους πάθη, αγαπούν, πληγώνουν, σκοτώνουν, θυσιάζουν. Κάποιες φορές, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί το ερωτικό κάλεσμα κάποιων πλασμάτων είναι σπάνιο, μοναδικό και δυστυχώς αέναα καταδικασμένο να μην ακούγεται ποτέ, να παραμένει χαμένο στον βυθό της μοναξιάς.
Και τελικά το αιώνιο ερώτημα ανέρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια: μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτό που του όρισαν οι μοίρες, να υπερνικήσει τη μοναξιά και τη διαφορετικότητά του; Αντέχει να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα; Κι αν ναι, με ποιο τίμημα;

ΑΣΚΙΜ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΑΠΗ - Ωκεανίδα


 
Φτιάχνεις στο μυαλό σου ένα σκηνικό, μια φανταστική πραγματικότητα που θέλεις οπωσδήποτε να ζήσεις. Έπειτα παρακαλάς με όλη τη δύναμη της ψυχής σου να γίνει το θαύμα και να υλοποιηθεί η ευχή σου. Κι έρχεται αυτή η μέρα. Όμως αυτά που ονειρευόσουν δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους. Χρειάζονται έναν διάκοσμο για να αναδειχθούν. Αλλά εσύ ξέχασες να οραματιστείς αυτόν τον διάκοσμο. Έτσι το όνειρό σου χάνει τη μαγεία του… Η Έλλη, ο Δημήτρης, η Κρινάνθη, η Έσμα, ο Όμηρος… Όλοι τους αποφασισμένοι να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Όλοι χαμένοι σε ένα άνισο παιχνίδι με τη ζωή, έχοντας ερήμην τους συμπαίκτη τον θάνατο. Κι εκεί κοντά τους να ακούγεται ψιθυριστή η φωνή της αγάπης. Στοιχειωμένη από μια προδοσία που δεν ξεχάστηκε ποτέ… Από μια Δευτέρα που αρνήθηκε να έρθει… Από αίμα που ποτέ δεν στέγνωσε… Και ο ψίθυρος γίνεται κραυγή. Όμως και πάλι, λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να ακούσουν το μαγικό κάλεσμά της. Λίγοι θα καταλάβουν πως… Ασκίμ θα πει αγάπη!

Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ - Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη


Κλαίρη – Έρικα – Κλειώ

Γιώργος Ντόβας

978-960-468-164-8
Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων.
Μία πανέμορφη ψυχίατρος με διδακτορικό στην Ψυχολογία.
Ένα άβγαλτο, συνεσταλμένο κορίτσι, κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, που μετατρέπεται σε μία φλογερή, προκλητική γυναίκα.
Και μία εκρηκτική, μυστηριώδης ύπαρξη, η οποία κρύβει ένα μυστικό και δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Όλοι μαζί σε ένα παιχνίδι ζωής, εξουσίας και έρωτα στον ανελέητο κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων. Μαζί με ένα υπερπολυτελές σκάφος σε ένα κοσμοπολίτικο νησί και έναν γάμο με έναν γαμπρό και τρεις νύφες!
Και όλα αυτά με έναν έντονο διάχυτο ερωτισμό!
Το πρώτο μέρος της τριλογίας Κλαίρη – Έρικα – Κλειώ
ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Βιβλίο, Ερωτευμένο αίμα, Μιχάλης Σπέγγος - Dioptra



Γιάννενα, δεκαετία του ’30
Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του.
Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.
Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι.

Αθήνα, σήμερα
Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση.
Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις.
Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.
Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.

Έρωτας στους ελαιώνες της Ασίας - Καλφοπούλου Σοφία



Η Mary θα ξεκινήσει από την Ελλάδα για την Καλκούτα της Ινδίας, όπου θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον γοητευτικό Πωλ. Μαζί του, θα κάνει όνειρα για ένα κοινό μέλλον. Η μοίρα όμως θα την οδηγήσει σε μια περιπέτεια στο αφιλόξενο Αφγανιστάν, όπου θα κληθεί να σώσει τις ζωές μιας ομάδας παιδιών που είχαν απαχθεί από τους Ταλιμπάν. Εκεί θα ζήσει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα μ’ έναν Αφγανό πολεμιστή που θα τη σημαδέψει για πάντα. Μέσα από τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες, θα αλλάξει απόψεις για τη ζωή και θα αναζητήσει το αληθινό της νόημα στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο και τον αλτρουισμό. Ο φόβος και η ανατροπή των βεβαιοτήτων θα την κάνουν να δει τον κόσμο με άλλα μάτια και θα τη βοηθήσουν να ξεχωρίσει τα αληθινά πράγματα από τα μάταια. Θα αισθανθεί ότι πέρασε πλέον στην απέναντι όχθη του ποταμού και θα παλέψει, χωρίς ν’ απαρνηθεί την προσωπική της ευτυχία, να παραμείνει στην πλευρά που επέλεξε να ζήσει.

Οι νύμφες της Εροιβιάς - Τσούνη Βασιλική


Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, δυο νέοι, η Λενιώ και ο Εντίν, ζουν μέσα στα σοκάκια του Κάστρου κρατώντας κρυμμένο τον μεγάλο έρωτά τους. Εκείνη, μια πανέμορφη Γιαννιώτισσα και εκείνος, ένας Εβραίος που τη λατρεύει περισσότερο και από τη ζωή του. Θα καταφέρουν να ζήσουν μαζί;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου