Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΆΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΔΑΚΡΥ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ", Ασπασία Βλάχου, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, με την ματιά της Εύας Μαράκη

"ΔΑΚΡΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ"

   "Δάκρυ στη θάλασσα" τιτλοφορείται το τελευταίο μυθιστόρημα της Ασπασία Βλάχου, το οποίο είναι επανέκδοση του "Ταξιδάκι αναψυχής", του πρώτου της μυθιστορήματος που μας συστήθηκε ως συγγραφέας.  Ένα ταξίδι αυτό το βιβλίο στον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου με ένα άκρως "δροσερό"  και σαγηνευτικό εξώφυλλο.
    Σαν το εξώφυλλο ,λοιπόν, είναι και η πλοκή του. Η Άλκηστη ,η κεντρική του ηρωίδα, σ'ένα κλασικό ραντεβού με την οδοντίατρό της αντί να τη συναντήσει στο γραφείο της βρίσκει έναν άγνωστο και αινιγματικό άντρα, τον Ντέιβιντ, που την ανακρίνει για την εξαφανισθείσα γιατρό καθώς είναι θεία του. Αυτός ήρθε από την Αμερική για να την προστατεύσει και ερευνά για το ποιοι είχαν στόχο να βλάψουν, τη θεία που τόσο αγαπά και είναι δεμένος. Στο οδοντιατρείο η Άλκηστη και ο Ντέιβιντ βρίσκουν ένα ματωμένο σημάδι στον τοίχο και ένα καθρεφτάκι με σχεδιασμένο πάνω του ένα λευκό μπουμπούκι. Η Άλκηστη μετά από έναν θάνατο που θα την τσακίσει φεύγει στο νησί καταγωγής  ,το οποίο είναι το ίδιο με της οδοντιάτρου της. Εκεί οδηγείται και ο Ντέιβιντ,γιατί όλα οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι και σε μια υπόθεση ναρκωτικών. Πώς συνδέονται όλα αυτά ;  Όλες τις απαντήσεις θα τις λάβει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου .
   Έρωτας και μυστήριο σα ζευγάρι χορευτών με την μαγευτική μελωδία της Βλάχου χορεύουν ρυθμικά σε αυτό το μυθιστόρημα. Η πλοκή του είναι σφιχτοδεμένη, χωρίς  ανούσια πλατιάσματα και και ο ρυθμός αφήγησης γοργός . Η δράση είναι ακατάπαυστη και κινηματογραφική είτε λαμβάνει χώρα στην Αθήνα είτε στο νησί του Αιγαίου που δεν ονομάζεται και έτσι ο αναγνώστης ελεύθερα το φαντάζεται.
    Όλοι οι ήρωες ,γιατί είναι πολυπρόσωπο μυθιστόρημα είναι ηθογραφημένοι άψογα και ρεαλιστικοί . Η συγγραφέας στο πόνημα της αποδεικνύει και στα τεχνικά σημεία του μυθιστορήματος πως έχει σπουδάσει τη γραφή ,καθώς είναι φιλόλογος,  και παρέδωσε  σε εμάς ένα  βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη. Στο κομμάτι της γραφής,της πλοκής και της σκιαγράφησης χαρακτήρων είναι η Βλάχου άψογη.
   Φαίνεται πως η ίδια έχει όλα τα φόντα για να μείνει στο συγγραφικό στερέωμα.  Το "δάκρυ στη θάλασσα"  είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με  πινελιές έρωτα και μυστηρίου μαεστρικά δοσμένες που έχει όλα τα φόντα να αγαπηθεί. Θα ταξιδέψετε στον ήλιο του Αιγαίου γαλήνια και ονειρικά με συνοδοιπόρους την Άλκηστη και τον Ντέιβιντ ,πρόσωπα που πραγματικά τους αγάπησα. Οι ζωές τους και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα πράγματα σε καθηλώνουν.  Μπράβο στη συγγραφέα για αυτό το όμορφο ταξίδι που μου χάρισε απλόχερα .
   Βαθμολογία :8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου