Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΜΑΥΡΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΒΕΝΟ ΜΑΛΛΙΑ", Ελευθερία Μεταξά, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

Η Έλσα Γληνού διακεκριμένη ψυχολόγος&συνεργάτης της αστυνομίας αποσύρεται από την ενεργό δράση όταν η επιτυχία της οδηγεί στον χαμό του άντρα και της κόρης της. Πενθεί και η μόνη διέξοδος της είναι το αλκοόλ. Βυθισμένη σε τέλμα και απογοητευμένη , δεν ενδιαφέρεται για τίποτα πλέον. Όταν όμως οι γονείς ενός μικρού κοριτσιού που έχει απαχθεί ζητούν τη βοήθειά της , η ίδια ξυπνά από τον λήθαργο. Καλείται εκτός από την υπόθεση να αντιμετωπίσει το παρελθόν που τη στοιχειώνει. Άραγε, αυτό συνδέεται με την απαγωγή της μικρής Λένας και με ποιον τρόπο; 

 Οι απαντήσεις δίνονται από τη Μεταξά με παραστατικότητα. Είναι σημαντικό που στην Ελλάδα έχουμε καλούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων ,γιατί είναι λίγοι ανάμεσα σε αναρίθμητους ξένους. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε το βιβλίο αυτό. Στα θετικά του σημεία ήταν η καλή γραφή που έρεε αβίαστα ,γεμάτη ζωντάνια . Η εκφραστική δεινότητα της Μεταξά μας παρέδωσε ένα μυθιστόρημα με παλμό , συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές και ρεαλιστική απεικόνιση των χαρακτήρων. Όλα τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα υπηρετούν τον ρόλο τους με δυναμισμό και σκιαγραφούνται επαρκώς. 

 Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη και καθηλωτική. Η αδρεναλίνη σ αρκετα σημεία χορεύει με τρελούς ρυθμούς. Βλέπουμε τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη και έτσι χτίζεται η υπόθεση , με τα αίτια ,τα κίνητρα και τους ενόχους. Στοιχειοθετούνται οι πράξεις και οι συμπεριφορές των προσώπων του δράματος. Κάποια είναι ιδιαίτερα τραγικά πρόσωπα και άλλα απολύτως μισητά στον κοινό νου. Η κακία και η παραφροσύνη κάποιων που εκδηλώνονται με ειδεχθεις πράξεις, θα σας τρομάξουν . Έτσι, δυστυχώς, υπάρχει και αυτή η οπτική της ζωής. Το θέμα είναι να υπάρχει κάθαρση και λύτρωση στους ήρωες έστω και στο τέλος. 

Σε αυτό το κομμάτι μου άφησε κάποια κενά. Έχω λίγες μικρές ενστάσεις για τη λύση του δράματος καθώς και για κάποιες συμπτώσεις που παρα ήταν στα μάτια μου τυχαίες. Δε μπορώ να αναφέρω ποιες είναι αυτές γιατί θα πρέπει να αναφέρω γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις και θα χαλάσει η μαγεία. Όμως ,σε γενικές γραμμές η Ελ.Μεταξά μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και το μυθιστόρημα της μου κράτησε συντροφιά με ένταση και αγωνία. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα αν επιθυμείτε να τιμήσετε την εγχώρια αστυνομική λογοτεχνία. 

Βαθμολογία:8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου