Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ", T.Driscoll, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

Η T.Driscoll στην πρώτη μου αναγνωστική "γνωριμία" μαζί της , μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το "θα σε βρω" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου που διαπραγματεύεται την εξαφάνιση της Άννας, ενός πανέμορφου κοριτσιού . Η Άννα με την κολλητή της φίλη ,τη Σάρα ξεκινούν ένα ταξίδι με τρένο στο οποίο γνωρίζουν δυο όμορφους νεαρούς , οι οποίοι μόλις αποφυλακίστηκαν. Μπροστά στο φλερτ μάρτυς είναι η Έλλα , η οποία ενώ αισθάνεται πως ο κίνδυνος για τα κορίτσια καραδοκεί μένει αμέτοχη. Με το που μαθαίνει πως η Άννα εξαφανίστηκε, οι τύψεις την κυριεύουν . Έμεινε άπρακτη. Παράλληλα ,κάποιος την απειλεί στέλνοντας γράμματα. Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση της Άννας και ενώ τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα πολλά μυστικά των προσώπων που ήταν γύρω της έρχονται στο φως. Τελικά, τι απέγινε η Άννα και ποιος ευθύνεται γι αυτό; 

Οι απαντήσεις δίνονται από τη συγγραφέα με άμεσο και δυναμικό τρόπο γραφής. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και στην τελική ευθεία αποκαλύπτεται ο ένοχος και τα κίνητρα του. Δεν άφησε να εννοηθεί ως τότε το παραμικρό για την ταυτότητά του. Ομολογώ πως είχε για μένα το μυθιστόρημα αρκετές ανατροπές που βοηθούσαν στην επίταξη του ενδιαφέροντος. 

Παράλληλα, μου άρεσε ιδιαίτερα που η αρχή κάθε κεφαλαίου είχε ως τίτλο το πρόσωπο που διηγείται την ιστορία ή που είναι το κέντρο δράσης της τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν αφηγείται η Έλλα ,η μάρτυρας δηλαδή, η αφήγηση γίνεται σε ά ενικό. Στα υπόλοιπα πρόσωπα η αφήγηση είναι σε γ ενικό. Ο λόγος ρέει , οι προτάσεις είναι μικρές και κοφτές ενώ οι διάλογοι αρκετοί και ουσιαστικοί. Ο λιτός αλλά άμεσος τρόπος που σκιαγραφήθηκαν τα πρόσωπα ανήκει στα θετικά της γραφής. Οι ήρωες ηθογραφήθηκαν μόνο μέσω των πράξεών τους. Άμεσα και παραστατικά. 

Τελικά, το ένστικτό μου δε με διέψευσε αν και δεν διαβάζω συχνά τέτοιου ύφους και είδους βιβλία. Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το εξώφυλλο καθώς και διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο , το "θα σε βρω" μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του με κέρδισε. Ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου που διαβάζεται απνευστί και καθηλώνει. Μπράβο, στις εκδόσεις "Διόπτρα" για τις καλές επιλογές ξένων μυθιστορημάτων και τις προσεγμένες μεταφράσεις. 
Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου