Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Καλλιόπη, η δούλη των Αθηνών", Στόκλερ Σίντυ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

 Οι εκδόσεις Ωκεάνος ειδικά στην ιστορική θεματολογία εκδίδουν προσεγμένα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις και σίγουρα θα σου αφήσουν ένα αποτύπωμα γνώσης όταν τα ολοκληρώσεις. Έτσι, λοιπόν, και εδώ σ αυτό το βιβλίο έχουμε να κάνουμε με μια ευχάριστη καταβύθιση στην ιστορία που δε μας αφήνει αδιάφορους. Αντίθετα, είναι συναρπαστική και η "Καλλιόπη, η δούλη των Αθηνών" διαβάζεται απνευστί. 

Βρισκόμαστε στον χρυσό αιώνα του Περικλή. Η Αθήνα είναι το λίκνο του πολιτισμού. Η Καλλιόπη είναι μια νεαρή έφηβη Αθηναία, η οποία παντρεύεται αδιαμαρτύρητα το νέο που επιλέγουν οι γονείς σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Πηγαίνει να ζήσει μαζί του σε ένα κτήμα του Μαραθώνα . Η ζωή εκεί είναι όμορφη και ανέμελη. Παράλληλα επισκέπτονται την πόλη σε περιόδους γιορτών. Μέσα από την ζωή της κοπέλας παρουσιάζεται στα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη η καθημερινότητα στην αρχαία Ελλάδα την εποχή όπου οι περσινοί πόλεμοι είχαν αρχίσει και η αντιπαλότητα ανάμεσα στους δυο αιώνιους ανταγωνιστές τους Αθηναίους και Σπαρτιάτες είχε φανεί. 

 Η συγγραφέας είναι φιλέλληνας και την ιδέα για τη γραφή αυτού του μυθιστορήματος τη συνέλαβε όταν ήταν φοιτήτρια σε μια από τις επισκέψεις της στην Ελλάδα. Καταγράφει με αμεσότητα και παραστατικότητα τη ζωή στην ύπαιθρο και στην Αθήνα μέσα από τη ζωή της νιόπαντρης Καλλιόπης. Ομολογώ πως είναι μια γοητευτική και άκρως ενδιαφέρουσα καταγραφή. Ενα διαφορετικό μυθιστόρημα αφού δεν εκδίδονται πολλά για αυτήν την περίοδο της ιστορίας. Συνθέτει σαν να βάζει τις ψηφίδες στο μωσαϊκό λεπτομέρειες από την καθημερινότητα, οι οποίες κάποιες ήταν γνωστές και άλλες άγνωστες σε εμάς . Παράλληλα , συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου και άλλες προσωπικότητες της εποχής και σημαντικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα τότε. Όλα αυτά χωρίς περιττές λεπτομέρειες και με όπλο της την απλή και στρωτή γραφή. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπροστά μας ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την ιστορική γνώση και την ηθογραφηση μιας εποχής ξεχωριστής για την χώρα μας . Αυτής που οι Έλληνες ενώθηκαν για να συντρίψουν τον περσικό κίνδυνο αλλά και αυτής που οι δυο μεγάλες υπερδυνάμεις της εποχής είναι έτοιμες να χωρίσουν την τότε Ελλάδα στα δυο με μεγάλες απώλειες για όλους. 

Μου άρεσε αυτό το μυθιστόρημα για δυο λόγους . Πρώτον, γιατί με γοητεύει πάντα αναγνωστικά η περίοδος που αναφέρεται καθώς είναι ανεξάντλητη από άποψη γεγονότων και πρωτότυπη και δεύτερον γιατί διαπιστώνω πως ενώ εμείς οι Έλληνες κάποιες φορές υποτιμούμε την ιστορία μας, ξένοι συγγραφείς την εκθειάζουν και την τοποθετούν στη θέση που της αξίζει. 

Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου