Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ", Μελίνα Τσαμπάνη, εκδόσεις Ωκεανος, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Η αλήθεια είναι πως πιάνοντας στα χέρια μου το μυθιστόρημα της Μ.Τσαμπανη, που τη γνωρίσαμε σχεδόν όλοι απο την τεράστια επιτυχία που σημειώνει το σήριαλ που γράφει "Αγριες μέλισσες", είχα τις επιφυλάξεις μου. Φοβήθηκα μήπως είναι ένα ακόμα βιβλίο, όπως τα βαφτίζω συνήθως εγώ, τηλεοπτικό και μελοδραματικό. Ευτυχώς σελίδα στη σελίδα, η Τσαμπανη διέψευσε αυτούς τους φόβους μου και αυτό το πρώτο της "πνευματικό παιδί" μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 



Μας μεταφέρει με παραστατικό τρόμο στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 19ου αιώνα και μας παρουσιάζει μια παραδοσιακή οικογένεια ναυτικών, τους Σκαρλατους. Τρία αδέρφια και οι γιοί με τις οικογένειες τους, μας συστήνονται και εκτός από τα καράβια και τη θάλασσα πρωταγωνιστούν σε ένα οικογενειακό δράμα. Ένας έρωτας ανίερος και τραγικός αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στις σελίδες αυτού του βιβλίου και στην καρδιά των εμπλεκομένων ηρώων. Μια κατάρα και ένα δαχτυλίδι από αμέθυστο κινητοποιεί όλες τις εξελίξεις και τα τραγικά πρόσωπα αυτής της οικογένειας γίνονται πιόνια στο σκάκι της μοίρας. Άραγε, μπορεί κανείς να δικάσει τον έρωτα; Τον παραφορο και αληθινό έστω και απαγορευμένο; Αυτόν που σαρώνει τα πάντα στο διαβα του και δεν αφηνει τίποτα όρθιο, τιμωρώντας ακόμα και τα πιο αθώα θύματα του;

Λοιπόν, το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα εποχής. Με δεξιοτεχνία μας μεταφέρει στη νησιωτική Ελλάδα που επί τουρκοκρατίας έκανε αγώνα να αποτινάξει τον Τούρκικο ζυγό μέσω των ναυτικών της. Γλαφυρά και άκρως ρεαλιστικά μαθαίνουμε ιστορικά γεγονότα της εποχής χωρίς να κουραζόμαστε με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους βασικούς ήρωες αυτής της ιστορίας. Η επανάσταση, η Φιλική εταιρία, οι πειρατές και οι μάχες που μαίνονται γίνονται χρωματιστές ψηφίδες στο ψηφιδωτό, που όμως βασική εικόνα του είναι τα χρώματα ενός τραγικού έρωτα που το ποτίζει. 

Η αμαρτία να αγαπάς τη γυναίκα του αδερφού σου. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της ιστορίας που είναι πολυπρόσωπη και εξελίσσεται σταδιακά, γιατί η συγγραφέας σκιαγραφεί άψογα τα πρόσωπα και στήνει την πλοκή βαθμιαία, αποφεύγοντας άκρως επιτυχημένα τα συγγραφικά κλισέ. Μια οικογενειακή ιστορία που δεν κουράζει αλλά παράλληλα διδάσκει, γιατί πολύ απλά στο τέλος όλοι παίρνουν αυτό που τους αναλογεί. Η κάθαρση επέρχεται λυτρωτικά αν και πολλές φορές δραματικά αφού υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο το πρώτο βιβλίο της Μελινας Τσαμπανη που σε κάνει να το αγαπήσεις από την αρχή και να το λατρέψεις στο τέλος του. Γιατί, αν και έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία αγάπης παράλληλα εμπλέκονται και αλλά θέματα όπως η αδελφική αγάπη, η απληστία και η συγχώρεση. 

 Εκτός από την ενδελεχή ηθογραφηση των ηρώων και την καθηλωτική πλοκή με τις συνεχόμενες ανατροπές η συγγραφέας είναι εξαιρετική και στη χρήση της γλώσσας. Είναι άμεση και λιτή χωρίς ανούσιες περιγραφές που καταφέρνει να σε κάνει απευθείας συνοδοιπόρο των ηρώων της. Συμπορεύεσαι μαζί τους σε όσα περνάνε, συμπασχεις και κάποιες φορές παρακολουθείς αδύνατος να τους βοηθήσεις, τη σκληρότητα με την οποία τους φέρθηκε η μοίρα. Αδυσώπητη και ανελέητη τους έχει ετοιμάσει για το σταυρό που θα σηκώσουν. Όλοι βιώνουν το προσωπικό τους γολγοθά και είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς με όσα βιώνουν. 

 Θα το λατρέψετε είμαι σίγουρη. Όπως είμαι βέβαιη πως δε θα το αφήσετε από τα χέρια σας, μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση του. Τελικά, καμία επιτυχία δεν είναι τυχαία όταν σέβεσαι το κοινό, τους αναγνώστες, τους τηλεθεατές κάνοντας τη δουλειά σου με μόχθο και αξιοπρέπεια. 
Βαθμολογία : 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου