ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ

Ο ΖΗΛΩΤΗΣ
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ



Συγγραφέας: ΡΕΖΑ ΑΣΛΑΝ
Μετάφραση: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ







Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας περιπλανώµενος Ιουδαίος, ιεροκήρυκας και θαυµατοποιός, διέσχισε απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γαλιλαία προσελκύοντας οπαδούς, για να ιδρύσει αυτό που εκείνος ονόµαζε «βασιλεία του Θεού». Το επαναστατικό κίνηµα που προκάλεσε ήταν τόσο απειλητικό για την καθεστηκυία τάξη, ώστε συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε ως κοινός εγκληµατίας. Λίγες δεκαετίες µετά τον ταπεινωτικό θάνατό του, οι ακόλουθοί του έµελλε να τον ονοµάσουν Θεό. Ο Ρέζα Ασλάν υπογράφει µια προκλητική, συναρπαστική και απόλυτα εµπεριστατωµένη βιογραφία που θέτει σε αµφισβήτηση παλιές και βαθιά ριζωµένες αντιλήψεις για τον άνθρωπο που γνωρίζουµε ως Ιησού τον Ναζωραίο.
Συγκρίνοντας και φωτίζοντας τον Ιησού των Ευαγγελίων µε τις ιστορικές πηγές, ο Ασλάν σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός άνδρα γεµάτου πίστη και πάθος, ο οποίος ωστόσο σπαράσσεται από αντιθέσεις: ένας άνδρας φιλειρηνικός ο οποίος παρακινούσε τους οπαδούς του να οπλιστούν µε σπαθιά· ένας εξορκιστής ο οποίος θεράπευε διά της πίστης και προέτρεπε τους µαθητές του να κρατούν µυστική την ταυτότητά του· και τέλος ο ανατρεπτικός «Βασιλιάς των Ιουδαίων», του οποίου η υπόσχεση να τους ελευθερώσει από τη Ρώµη δεν υλοποιήθηκε στη διάρκεια της σύντοµης 
ζωής του. Ο Ασλάν διερευνά τους λόγους για τους οποίους η πρωτοχριστιανική εκκλησία προτίµησε να διαδώσει µια εικόνα του Ιησού ως ενός φιλειρηνικού πνευµατικού δασκάλου και όχι ως ενός πολιτικά συνειδητού επαναστάτη. Και καταπιάνεται µε τον γρίφο του πώς ο Ιησούς κατανοούσε τον εαυτό του – µε το µυστήριο που βρίσκεται στο επίκεντρο όλης της µετέπειτα διαµάχης σχετικά µε τη θεότητά του.
Ο Ζηλωτής προτείνει µια καινούρια θεώρηση µιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ, ενώ συνάµα επικυρώνει τη ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη φύση της ζωής και της αποστολής του Ιησού της Ναζαρέτ. 

«Μια τολµηρή και εξαιρετικά τεκµηριωµένη αναθεώρηση της πιο σηµαντικής ζωής που βιώθηκε ποτέ».
LAURENCE WRIGHT, βραβευµένος µε Πούλιτζερ συγγραφέας του 
Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief
Ο ΡΈΖΑ ΑΣΛΆΝ είναι διάσηµος συγγραφέας και θρησκειολόγος. Το πρώτο του βιβλίο, Ένας είναι ο Κύριος ο Θεός µου: Οι ρίζες, η εξέλιξη και το µέλλον του ισλάµ (Κέδρος, 2007), µεταφράστηκε σε δεκατρείς γλώσσες και χαρακτηρίστηκε ένα από τα σηµαντικότερα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας. Είναι επίσης συγγραφέας του How to Win a Cosmic War: God, Globalization, and the End of the War on Terror, καθώς και επιµελητής του Tablet & Pen: 
Literary Landscapes from the Modern Middle East. Γεννηµένος στο Ιράν,  ζει στη Νέα Υόρκη και στο Λος  Άντζελες µε τη γυναίκα του και τους δύο γιους του. Ο Ζηλωτής κυκλοφόρησε στην Αµερική το 2013 και µεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες, ενώ ετοιµάζεται η κινηµατογραφική µεταφορά του από τη Lionsgate.







ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ



Συγγραφέας: ΙΑΝ ΜΑΚΓΙΟΥΑΝ
Μετάφραση: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ







Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Φιόνα Μέι είναι διακεκριμένη νομικός που εκδικάζει στο Ανώτατο Δικαστήριο υποθέσεις οι οποίες εμπίπτουν στο οικογενειακό δίκαιο. Είναι φημισμένη για την οξυδέρκειά της, την ακρίβεια και την ευαισθησία της. Όμως την επαγγελματική της επιτυχία σκιάζουν η μελαγχολία της και οι οικιακές διαμάχες. Μετανιώνει για την ηθελημένη ατεκνία της, θλίβεται για την κρίση που έχει ξεσπάσει στον πολύχρονο γάμο της. Σε αυτή τη δύσκολη προσωπική στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει μια επείγουσα υπόθεση: Για θρησκευτικούς λόγους, ένα όμορφο δεκαεπτάχρονο αγόρι, ο Άνταμ, αρνείται τη θεραπεία που θα σώσει τη ζωή του και οι πιστοί γονείς του συμμερίζονται την επιθυμία του. Ο χρόνος εκπνέει. 
Μπορεί ένα κοσμικό δικαστήριο να υπερισχύσει της πίστης; Προκειμένου να καταλήξει σε μια απόφαση, η Φιόνα επισκέπτεται τον  Άνταμ στο νοσοκομείο. Είναι μια συνάντηση που θα γεννήσει στην ίδια αισθήματα καταπιεσμένα επί δεκαετίες και στο αγόρι πρωτόφαντες συγκινήσεις. Η απόφασή της θα έχει συντριπτικές συνέπειες και για τους δυο τους...
«Ανάμεσα στην πίστη και στον ορθό λόγο, το βιβλίο είναι μια αναζήτηση του νοήματος.  Και με άξονα αυτή την αναζήτηση ο ΜακΓιούαν μιλάει με τρόπο εξαίσια ποιητικό για πολλά άλλα θέματα: το ζευγάρι που διαλύεται, τον χρόνο που περνάει, τη μουσική που παρηγορεί... και για το παράδοξο συμπέρασμα πως η ελευθερία της σκέψης είναι καμιά φορά πιο επικίνδυνη από τη θρησκεία...»
Le Monde des Livres
«Από τα καλύτερα και πυκνότερα βιβλία του ΜακΓιούαν...»         
The New York Review of Books
«Ίσως το πιο συγκλονιστικό βιβλίο του ΜακΓιούαν!»     
LivresHebdo
O  Ίαν ΜακΓιούαν έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων (First Love, Last Rites και In Between the Sheets) και τα μυθιστορήματα: Ο τσιμεντόκηπος (Γράμματα, 1982), Ξένοι στη Βενετία (Σέλας, 1991),  The Innocent, Μαύρα σκυλιά (Σέλας, 1994), The Daydreamer, Έμμονη αγάπη (Νεφέλη, 1999),  Άμστερνταμ (Βραβείο Booker 1998 – Νεφέλη, 1999), Εξιλέωση (Νεφέλη, 2002), Σάββατο (Νεφέλη, 2006), Στην ακτή (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Solar (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Χαμένο παιδί (Βραβείο Whitbread 1998 – Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Επιχείρηση Ζάχαρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2013).







Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ
ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



Συγγραφέας: RODERICK BEATON
Μετάφραση: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ








Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Ο Ρόντρικ Μπήτον επανεξετάζει τη ζωή και το έργο του Λόρδου Μπάιρον µέσα από τη µακρά διαδροµή της σχέσης του µε την Ελλάδα. Αρχίζοντας από τα νεανικά ταξίδια του ποιητή την περίοδο 1809-1811, ο συγγραφέας παρακολουθεί τα χρόνια της φήµης του στο Λονδίνο και της αυτοεξορίας του στην Ιταλία, που κορυφώθηκαν µε την απόφασή του να αφοσιωθεί στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια διερευνά τη δραµατική 
αυτοµεταµόρφωση του Μπάιρον από ροµαντικό εξεγερµένο σε έναν «νέο δηµόσιο άνδρα», ο οποίος υποτάσσεται για πρώτη φορά σε µια συγκεκριµένη πολιτική υπόθεση, προκειµένου να βάλει τα θεµέλια, στη διάρκεια των «εκατό ηµερών» του στο Μεσολόγγι, ενός νέου είδους πολιτικής στην Ευρώπη – αυτής του έθνους-κράτους όπως το γνωρίζουµε σήµερα. 
«Γιατί ενεπλάκη ο Βύρων στον Ελληνικό Αγώνα; Ορµώµενος από το ερώτηµα αυτό, ο Μπήτον γράφει µια συστηµατική µελέτη βασισµένη σε υποδειγµατική και εξονυχιστική έρευνα των πηγών... Μια από τις ασύγκριτες αρετές του βιβλίου είναι ότι φέρει την επιστηµοσύνη του µέσα από µια συναρπαστική αφήγηση».   
«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο µ’ αυτό το βιβλίο, γιατί ο Μπήτον έχει εξαιρετική γνώση όχι µόνο των ελληνικών και των βρετανικών πηγών, αλλά και του σύγχρονου βρετανικού και ελληνικού πολιτικοκοινωνικού πλαισίου. Ο Πόλεµος του Μπάιρον αλλάζει την αντίληψή µας για το τι προσπάθησε να επιτύχει στην Ελλάδα ο Μπάιρον και θα αποτελέσει την αφετηρία όλων των επακόλουθων συζητήσεων σχετικά µε το ζήτηµα αυτό».                                                                                                             David Roessel, Stockton University, N.J.

«Ο Πόλεµος του Μπάιρον είναι ένα αξεπέραστο πορτρέτο µιας πολύπλοκης προσωπικότητας. Ο Μπήτον, αφού επιδόθηκε σε νέα αρχεια-κή έρευνα και µελέτησε τις οδυνηρές εµφύλιες συγκρούσεις µεταξύ αντίπαλων επαναστατικών φατριών, συνέθεσε µια συναρπαστική αφήγηση µε επίκεντρο την αυτοµεταµόρφωση του Μπάιρον από απλό φιλέλληνα σε πραγµατιστή και θαρραλέο πολιτικό άνδρα. Πέρα από το στρατιωτικό παιχνίδι ή την εξιδανίκευση των κλεφταρµατολών, ο Μπάιρον υπήρξε ένας εκσυγχρονιστής και διεθνιστής που είδε την Ελληνική Eπανάσταση ως κρίσιµο διακύβευµα και θεώρησε ότι η µελλοντική συγκρότηση του ελληνικού έθνους θα µπορούσε να εµπνεύσει τη µεταµόρφωση της Ευρώπης».                
Caroline Franklin, Πανεπιστήµιο του Swansea

Ο RODERICK BEATON γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Εδιµβούργο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο του Κέµπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωµα στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του δίδαξε Σύγχρονη Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. 
Έχει γράψει εκτενώς για θέµατα σύγχρονης και µεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, µεταξύ άλλων, τα βιβλία του Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη 1996), η βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη Γιώργος Σεφέρης: περιµένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα 2003), η µελέτη Ο Καζαντζάκης µοντερνιστής 
και µεταµοντέρνος (Εκδ. Καστανιώτη 2009), καθώς και το µυθιστόρηµά του Τα παιδιά της Αριάδνης (Εκδ. Καστανιώτη 1999).


        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου