ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - Ο γολγοθάς της Εύας", ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, εκδόσεις Anubis, με την ματιά της Εύας Νάτση!

Αν ανήκεις στην κατηγορία των αναγνωστών που επιλεγεί τα ψυχολογικά θρίλερ για να καταφέρει να σε κρατήσει ξάγρυπνο ακόμα και μετά από μια εξαντλητική ημέρα, τότε έχεις κάνει μια πολύ έξυπνη κίνηση που επέλεξες το συγκεκριμένο βιβλίο. Κι αυτό γιατί «Ο κώδικας της δημιουργίας» δεν είναι απλώς ένα δυνατό μυθιστόρημα. Είναι ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό πόνημα που αιφνιδιάζει με την πολυπλοκότητα της εξέλιξής του και τις πρωτοποριακές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συγγραφή του.

Κρατώντας την αδρεναλίνη στα ύψη και την αγωνία να χτυπά κόκκινο σε κάθε του σελίδα, ο αναγνώστης θα παρασυρθεί σε ένα σκοτεινό κόσμο μιας διαστρεβλωμένης και κυνικής πραγματικότητας. Ένα γρήγορο και καθηλωτικό θρίλερ σχεδιασμένο έτσι ώστε να σε αιχμαλωτίζει για να μην το αφήνεις από τα χέρια σου. 
Το συγκεκριμένο βιβλίο, έφτασε στα χέρια μου σε ηλεκτρονική μορφή πριν ακόμα κυκλοφορήσει. Χωρίς να έχω ιδέα τι πραγματεύεται η ιστορία και ούτε καν να έχει ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο να με ενθουσιάσει. Ο τίτλος του για να είμαι ειλικρινής με προϊδέαζε πως πρόκειται για κάτι δυνατό, όμως μου έλειπε αυτό το κάτι που θα κέντριζε την προσοχή μου. Οταν όμως το ξεκίνησα, δεν μορουσα να το αφήσω απο τα χέρια μου!
Ο «Κώδικας της δημιουργίας» είναι το πρώτο μέρος της τετραλογίας του Γιώργου Ζορμπά. Με βασικο χρονικό άξονα το2022, τοποθετείται στο παρόν αλλά και στο άμεσο μέλλον. Στην Δημιουργική Αρχαία Ελλάδα και παράλληλα στην διεφθαρμένη σύγχρονη εποχή. Παίζοντας έξυπνα με τις αντιφάσεις, μας μεταφέρει σε ένα μέλλον που αν και δυσοίωνο, δεν έχει μεγάλες διαφορές από την πορεία που έχει πάρει το παρόν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επιταχυνόμενη επιστημονική πρόοδο. Στην υπέροχη εξέλιξη της τεχνολογίας που ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές για ένα λαμπερό μέλλον, μας κατευθύνει σαν υποκινουμένη μαριονέτα σε μια κοινωνία αδύναμη γεμάτη ισχυρούς ανθρώπους. 

Ο κόσμος του Νίκου Αυγερινού, ενός λαμπερού νέου, διάνοια στην φυσική, απλώνεται από τα πανεπιστήμια του Μπέρκλεϋ στην εταιρία προηγμένης ερευνάς της GOOGLE όπου θα κάνει και μια μεγάλη ανακάλυψη από την εποχή του Αϊνστάιν. Όσο όμως τολμηρός και πρωτοπόρος και αν είναι στις έρευνες, τόσο άβουλος και ντροπαλός είναι στην προσωπική του ζωή. Σαν κεραυνός που θα σαρώσει τα πάντα στο διάβα του, θα μπει η Σοφία στη ζωή του. Μια γοητευτική και μαχητική δημοσιογράφος που θα τον μαγέψει από την πρώτη στιγμή, όταν μετά από χρονια αποφασίσει να επισκεφτεί την Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αλλιώς την άφησε και αλλιώς θα την βρει. Μια χωρά σακατεμένη και διαλυμένη από την διαφθορά. Εκτός Ευρώπης πια, η χώρα είναι βουτηγμένη στην φτώχια και στην πείνα. 

Την ίδια χρονική περίοδο, 2021, στην Αμερική στήνεται μια ολάκερη συνομωσία με απώτερο στόχο τον αποκλειστικό έλεγχο όλου του πλανήτη. Επιστρατεύοντας τα πάντα στο βωμό της κατάκτησης, Αμερικάνοι Ισλαμιστές και Ρώσοι τα δίνουν όλα για όλα με αποκορύφωμα το δημιούργημα τους, το Angel, μια απίστευτη εφεύρεση όπλου, τεχνίτης νοημοσύνης. Και κάπου εκεί, ένα μικρό οκτάχρονο κορίτσι θα βρεθεί αιχμάλωτο σε μια ισλαμική χώρα. Μια χώρα που σε υποχρεώνει να ζεις αναγκασμένος ακολουθώντας πιστά τους νόμους της. Γνωρίζοντας πως αν υπακούσεις, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες ακόμα και από το θάνατο, που θα μπορούσε να μοιάζει και με λύτρωση κάποιες φορές. Έναν κόσμο που δεν θα ήθελε κανείς μας να ζει εκεί πόσο δε τα παιδιά του. Σε μια κοινωνία γεμάτη σκληρούς κανόνες και βάναυσα παιχνίδια εξουσίας, σε ένα κόσμο που οι δυνατοί ζουν σε βάρος των αδυνάτων, σε μια κοινωνία που δεν διστάζει να θυσιάσει στο βωμό του πλούτου αθώες ψυχές αρκεί να μην κινδυνέψουν τα αξιώματα τους. 

Μέσα σε αυτό το χάος που η βιαιότητα και ο αυξανόμενος ρυθμός σου κόβει την ανάσα, ο Νίκος θα ανακαλύψει το ιερό γκραάλ της Φυσικής, τη Θεωρία των Πάντων. Αποκρυπτογραφεί δυνάμεις αποκαλυπτικές, ικανές ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Μοιραία τραβάει την προσοχή μυστικών υπηρεσιών, βιομηχανικών κολοσσών και τρομοκρατών. Η σύγκρουση πλησιάζει την Ελλάδα και ο Νίκος με την Σοφία επιδίδονται σ’ έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν. Και κρυμμένο στο βάθος του χρόνου... παραμονεύει το απόλυτο κακό!

Μέσα από κωμικοτραγικές μα ταυτόχρονα ελκυστικές ως προς την έκβαση της υπόθεσης καταστάσεις, ο συγγραφέας καταθέτει στα χέρια μας ένα ιδιαίτερο και μελετημένο πόνημα. Κλείνοντας μας προκλητικά το μάτι, τολμά να κάνει βουτιές σε θέματα που προβληματίζουν και «τρομοκρατούν» παράλληλα τον αναγνώστη. Με ψύχραιμη ματιά και εντυπωσιακά παραδείγματα, τολμά να μας περάσει δικούς του προβληματισμούς για τους ανθρωπολογικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που κατά βάθος είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην παγκόσμια εξέλιξη και το μελλοντικό χάρτη. Μελετημένες ιστορικές αναφορές ειδικά σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και σε αναφορές σχετικά με την ισλαμιστή δράση. 

Μέσα από την γλαφυρή και συνάμα κατανοητή γραφή, αναγνωρίζεις την δημοσιογραφική ερεύνα που έχει γίνει, ώστε να περάσει στους αναγνώστες όχι μόνο βασικές πληροφορίες, αλλά και πιο στοχευόμενες σχετικά με το γιατί το Ισλάμ καταφέρνει να είναι τόσο πειστικό και ισχυρά αποτελεσματικό. Ο τρόπος που παντρεύει διάφορες θεματολογίες με την φαντασία του, πραγματικά είναι αξιοθαύμαστος. Παραθέτει έξυπνα στοιχειά του σήμερα τοποθετώντας τα στο μέλλον, περνώντας έτσι το μήνυμα πως πολλά υπερτιμημένα πράγματα είναι απλά μια φανταχτερή εικόνα του μυαλού, και πως όλη η αξία της ζωής βρίσκεται σε άλλα μικρά καθημερινά γεγονότα. Προφητικό και τρομακτικό ίσως? Ελπίζω να παραμένουμε απλώς στην φαντασία του συγγραφέα γιατί αλλιώς θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας! 


Παίζει με τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Παντρεύοντας τον ρεαλισμό με την παρακμή, με την ιδιόρρυθμη οπτική ματιά του, εισβάλει στα μύχια της ψυχής μας και μας προβληματίζει.

Ο μυστηριώδης συγγραφέας Γιώργος Ζορμπάς δημιούργησε ένα καθηλωτικό θρίλερ που από την πρώτη σελίδα σε παρασέρνει σε μια έντονη ατμόσφαιρα σύγχυσης, φόβου και αγωνίας! Ανυπομονώ για την συνέχεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου