ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΑΠΟΨΗ για "ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ", Ελευθερία Μεταξά, εκδόσεις Μίνωας, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!

Όπως έχω ξαναπεί, δηλώνω fan της Ελευθερίας Μεταξά. Ξεχωρίζω κάθε φορά όχι μόνο την ιδιαίτερη προσέγγιση του ευαίσθητου θέματος που πραγματεύεται, αλλά και την αμεσότητα της γραφής της. Ακολουθώντας την πιστά, κάθε φορά σκέφτομαι πως θα της είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψει ξανά ένα τόσο βαθιά ανθρώπινο και συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Και όμως κάθε φορά, ευτυχώς με διαψεύδει. «Το χέρι του θεού» είναι ένα πολυδιάστατο βιβλίο που καταφέρνει να φανερώσει για άλλη μια φορά την δύναμη της πένας της, αναδεικνύοντας φανατισμούς και κοινωνικά στερεότυπα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. 

Οι αλυσιδωτές εξελίξεις που διαδέχονται η μια την άλλη, όχι απλά δεν σου αφήνουν περιθώρια να αμφιβάλεις, αλλά ούτε καν να αντισταθείς στις εξελίξεις που κατακλύζουν κάθε σελίδα. Πιστεύεις στην ενόραση; Ευκαιρία να το αποδείξεις. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι της πίστης και έπειτα να αναμετρηθείς με τα πιστεύω σου.

Το αχτύπητο δίδυμο ΒΑΡΣΑΜΗΣ – ΓΛΗΝΟΥ για άλλη μια φόρα καλούνται να αναλάβουν δράση, ώστε να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει. Όλα ξεκινούν όταν ο αστυνόμος Βαρσάμης θα δεχτεί μια επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα από τον Γρηγόρη Σταθόπουλο, ο οποίος όπως ισχυρίζεται οραματίζεται το θάνατο του και φυσικά και την διαδικασία με την οποία θα συμβεί. Ο Βαρσάμης αδυνατεί να πιστέψει τους παραλογισμούς ενός τρελού όπως  αναφέρει στη συνεργάτιδα του, την ψυχολόγο Έλσα Γληνού. Και ενώ όλα φαντάζουν αβάσιμα και αστεία, οι ραγδαίες εξελίξεις θα ακολουθήσουν η μια την άλλη, με το όραμα του Σταθόπουλου να παίρνει σάρκα και οστά, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ένας φλεγόμενος σταυρός δίπλα σε ένα απανθρακωμένο σώμα, θα επιβεβαιώσει τους φόβους της Γληνού για το ότι το θύμα, ο Σταθόπουλος, ήξερε καλά τι έλεγε. Άλλοι δυο φρικτοί θάνατοι που θα ακολουθήσουν με τον ίδιο τρόπο και συμβολισμό, θα οδηγήσουν σε μια άλλη αναζήτηση για την επίλυση ενός ακόμα πολύπλοκου μυστηρίου. Η έκβαση της υπόθεσης σε κάνει να αδημονείς και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από το κείμενο, γιατί η εξέλιξη φέρνει συνεχείς ανατροπές και οδηγεί σε απρόοπτα γεγονότα.

Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων και τις έντονες περιγραφές, η κα. Μεταξά, δίνει έμφαση στους τρόπους συμπεριφοράς των ηρώων, μέσα από την απόλυτη προσήλωση στις Γραφές αλλά και στις κατά τις δοκούν ερμηνείες των λόγων του Θεού. Εμβαθύνοντας στους χαρακτήρες της και στις εμμονές που ρέουν από τον θρησκευτικό φανατισμό, παρακολουθούμε εκστατικοί τις ασύλληπτες συνέπειες του δογματισμού και της αμείλικτης χειραγώγησης των συνειδήσεων, όταν η πίστη γίνεται απάγκιο των ανθρώπων. Η συγγραφέας έχει τη μαγική ικανότητα να διεισδύει με προσοχή και περισσή αγάπη στην ψυχολογία των ηρώων, να αφοσιώνεται με στοργή στα συναισθήματα τους και να καταλύει τις αντιστάσεις του αναγνώστη. Η ψυχή ενός ανθρώπου, δυστυχώς, μπορεί να διαβρωθεί ανεπανόρθωτα από το κάθε είδους φανατισμό, σε όποια εποχή, σε όποιο μέρος του κόσμου.

Στην εξέλιξη της πλοκής η συγγραφέας δεν εγκλωβίστηκε σε προσωπικά συμπεράσματα ως προς την εξήγηση των γεγονότων καταφέρνοντας να διατηρήσει τον παραλληλισμό των πράξεων που ακολουθούν βάση των «επιταγών» της θρησκείας, τονίζοντας την εσωτερική ανάγκη των πιστών να εξιλεωθούν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους. Φτάνοντας στο φινάλε, αφού έχει βιώσει στο έπακρο όλα τα στοιχεία αγωνίας, θρίλερ, μυστηρίου και θρησκευτικής κατάνυξης, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με την κάθαρση των αμαρτωλών  από το «Χέρι του Θεού»!

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κρύβει καλά τα μηνύματά του και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ο καθένας τα δικά του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου