ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο "ΠΑΘΩΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ", Μαρία Σαρρή, εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ! Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

                                 


Η δεύτερη συγγραφική απόπειρα της Μαρίας Σαρρή μπορώ να ομολογήσω πως στέφτηκε με επιτυχία και με χαροποιεί ιδιαίτερα που νέες πένες αναδεικνύονται και σιγά σιγά πρωταγωνιστούν στα λογοτεχνικά δρώμενα. Το μυθιστόρημα με τίτλο «Παθών αλυσίδες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια βασίζεται σε αληθινή ιστορία και μάλιστα σε μια πορεία ζωής ενός ήρωα που θα σας σοκάρει για τον κυνισμό του και θα σας προβληματίσει παράλληλα.

Ο Σαράντης Αλμάσης, λοιπόν, γιατρός στο επάγγελμα την δεκαετία του εβδομήντα στην Αθήνα είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα , χωρίς φραγμούς και όρια. Στο γαϊτανάκι του πάθος του μπλέκονται τρεις γυναίκες η Θεανώ, η Λένα και η Ήβη που η κάθε μία βάζει τη δική της πινελιά στην ιστορία. Τα πάθη σε πρώτο πλάνο βρίσκονται στο βιβλίο και ο κάθε ήρωας αναμετριέται με αυτά. Ποιος θα είναι νικητής σε αυτό το περίεργο παιχνίδι;


Όπως σας έγραψα , είναι αληθινή ιστορία και μάλιστα που όμοια της δεν έχετε διαβάσει ξανά πιστεύω από Έλληνα συγγραφέα. Η πλοκή επικεντρώνεται στο κομμάτι της προσωπικής ζωής των προσώπων που συνθέτουν το ανθρώπινο δράμα που ξετυλίγεται στις σελίδες του μυθιστορήματος. Παράλληλα, θίγεται ο χειριστικός τύπος ανθρώπου  στις σχέσεις, η κακοποίηση και η σχιζοφρένεια , και τα τρία σε σωστές δόσεις δοσμένα και χωρίς εξάρσεις του μελό. Το άρρωστο μυαλό του Σαράντη παγιδεύει ανθρώπους αλλά και παγιδεύεται το ίδιο στην δική του φυλακή.


Η συγγραφέας αποτυπώνει την ιστορία με σεβασμό σε πρόσωπα και καταστάσεις. Με λόγο απλό , στρωτό και παραστατικό αναβιώνει μια ιστορία πρωτότυπη και σκληρή. Ο ήρωας είναι ωμός και στις πράξεις και στα λόγια του, χωρίς φραγμούς που προκαλεί συνεχώς όσους δίπλα του υποφέρουν. Είναι ένας χειριστικός τύπος άντρα ικανός για όλα που δεν σταματά πουθενά. Όμως , ας μην ξεχνάμε πως για όλους μας υπάρχει και η τιμωρία και η λύτρωση και η κάθαρση και η Σαρρή αναδεικνύει με την γραφή της το κοινό περί δικαίου αίσθημα χωρίς τσιτάτα, ύφος διδακτισμού αλλά με την δέουσα δικαιοσύνη και σεβασμό σε όλους.


Το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα καθώς τα πάθη σε προκαλούν και δεν σε αδήνουν να ξεφύγεις. Σε δένουν , λοιπόν , με αλυσίδες. Είμαι  σχεδόν βέβαιη πως θα σοκαριστείτε και θα σκεφτείτε πολλά έχοντας αυτό το μυθιστόρημα συντροφιά. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα και περιμένω το επόμενο!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου