ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

" Ποτέ μη παραδίνεσαι. Αφέσου σε ότι σε συγκλονίζει, τρέξε μαζί του αλλά ποτέ μη σταματήσεις να προσπαθείς να σηκωθείς από όπου μπορεί να σε ρίξει. Ζήσε!" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ PROFETA SARA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ

 PROFETA SARA

                                                                           

Βιογραφικό :  Γεννήθηκα και μεγάλωσα -μοναχοπαίδι- στην Θεσσαλονίκη από γονείς με ρίζες από την Ανδαλουσία και την Φλώρινα. 

Ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες και κάποιες από αυτές τις μοιραζόμουν με τις συμμαθήτριές από το Δημοτικό. Έγραφα όμως μόνο για εμένα. Η δουλειά μου στον τουρισμό, άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης μου, ταξιδεύοντας, μαθαίνοντας τόπους και λαούς έδωσα διέξοδο στο ανήσυχο (πολύ) και περιπετειώδες (εξίσου πολύ) πνεύμα και διαμόρφωσε ένα ιδιαίτερο εσωτερικό  κόσμο, με χιούμορ και απόλυτα ελεύθερη σκέψη.  

Τα τελευταία χρόνια ζω και δουλεύω στην Αθήνα με τα δυο μου παιδιά και εγγόνια. Αγαπάω τη θάλασσα και τον μόνο σύντροφο που δεν με άφησε ποτέ μόνη: τη μηχανή μου.

Προηγούμενο έργο: «18 μέρες μετά» Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Σάρα Προφέτα

Mail: sprofeta@outlook.com

Οπισθόφυλλο:

Η Νικήτα είναι μια γυναίκα γεννημένη μέσα στη μουσική, δυναμική, ανεξάρτητη.
Σε όλη της τη ζωή τα δύσκολα είτε την κυνηγούσαν είτε τα κυνηγούσε αυτή και πάντα τα ξεπερνούσε, γιατί είχε μια δύναμη ανεξάντλητη.
Πέτυχε όλους τους στόχους στην καριέρα της και ξεχώρισε σε έναν σκληρό ανδροκρατούμενο κόσμο και μετά παραδόθηκε σε μία μοναδική αγάπη δίχως όρια. Μέχρι που η ζωή της από τη μια στιγμή στην άλλη έγινε από ζωηρή ουβερτούρα του Ροσίνι το ημιτελές Ρεκβιέμ του Μότσαρτ.
Τελικά, η ζωή είναι ωραία;
Από τον υπέροχο Μάρκο στον μυστηριώδη Τζέιμς, 2.750 και 18 ημέρες δρόμος.
Διαβάζεται με μουσική και ένα ποτήρι κρασί... 

Επανακυκλοφορεί σε νέα  έκδοση από της εκδόσεις: άνεμος εκδοτική.

Κυρία Sara καλή αρχή στη συγγραφική σας πορεία. Είστε μια νέα συγγραφέας που  τώρα γνωρίζουμε. Θέλετε να μας συζητηθείτε?

 

Συζητιέμαι με τα σημαντικότερα. Είμαι μια νέα (ή νεαρή-όχι-) γιαγιά δυο υπέροχων αγοριών. Τέλος.- Όχι εντάξει, υπάρχουν και άλλα… Έχω δυο καταπληκτικά παιδιά. Μου αρέσει να ταξιδεύω, λατρεύω τις μηχανές (και έχω ταξιδέψει πολύ με αυτές). Μου αρέσει να διαβάζω-πάντα διάβαζα. Με κερδίζει το χιούμορ, το γέλιο είχε πάντα τον πρώτο λόγο στη ζωή μου. Μου αρέσει η διαφορετικότητα, είτε επικεντρώνεται σε πολιτισμό, σε ανθρώπους, σε σκέψεις. Η βασική δουλειά μου έχει να κάνει «ταξίδι». Οι ρίζες μου είναι  από χωριό. Ένα της Φλώρινας και ένα της Ανδαλουσίας. Με θεωρώ τυχερή που γεννήθηκα από τους συγκεκριμένους ανθρώπους, μια μάνα μαχήτρια και ένα πατέρα ορόσημο ζωής και καλοσύνης. Και που πέρασα τα πρώτα 35 χρόνια μου στην Θεσσαλονίκη. Είμαι και Λέων (δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο 😊)  

 

Ποια είναι  κυριότερη πηγή έμπνευσης σας και τι σας έκανε να ξεκινήσετε τι συγκεκριμένη ιστορία?


Έμπνευση είναι η φαντασία, οι εμπειρίες, οι εικόνες της ζωής. Την φαντασία την είχα ξέχειλη πάντα. Και αυτό με έκανε να γεμίσω εμπειρίες και εικόνες. Εγώ -όπως και πολλοί-  όταν ξεκινώ μια ιστορία, ουσιαστικά  μεταφέρω αυτά και, όσα αγαπώ, όσα με σημάδεψαν (όμορφα ή άσχημα), όσα ένιωσα, όσα θα ήθελα να νιώσω.

 

Ταυτίζεστε λιγάκι παραπάνω με κάποιον από τους χαρακτήρες που έχετε δημιουργήσει κι αν ναι, με ποιόν και γιατί?

Μα φυσικά. Οι ιστορίες μου βοηθούν σε αυτό, ή εγώ δημιουργώ τέτοιες ώστε να ταιριάζουν με επιθυμίες, απωθημένα, φαντασιώσεις. Η Νικήτα έχει εμπειρίες και επιθυμίες μου, η Κασσάνδρα μεταφέρει την αγάπη μου για τους ωκεανούς για κάθε ζωντανό πλάσμα, η Έστερ γεμίζει την αγάπη μου για τις τέχνες. Και άσχετα αν αυτή η πρώτη, είναι σε μεγάλο μέρος εγώ, ταυτίζομαι με όλες αυτές και άλλες. Σε κάθε βιβλίο και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωσή του, ζώ τις ζωές τους. Συνεχίζω να ακούω τις μουσικές του, να βλέπω τις εικόνες του.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι 'αυτό το βιβλίο?

Να αγαπηθεί, να συγκινήσει, να σας κάνει να γελάσετε. Οι ζωές μας είναι γεμάτες από τέτοιες ιστορίες που μπορεί ποτέ να μην ακούσουμε, ή να φανταστούμε πως υπάρχουν. Ναι θέλω να αγαπηθεί. Όχι για να γίνω διάσημη και, ξέρετε άλλωστε πως όσοι γράφουν δεν γίνονται πλούσιοι (με εξαίρεση τον Χάρρυ που ηταν πλούσιος). Θέλω να αγαπηθεί, γιατί το αγάπησα όσο το έγραφα, πέρασα καταπληκτικά και πιστεύω πως όποιος το διαβάσει θα νιώσει το ίδιο.  

 

Τα στοιχεία έρωτας και γυναίκα δεν λείπουν από την μυθοπλασία. Τι ρόλο έχει ο έρωτας στην ζωή μας?

 

Τα πάντα είναι έρωτας. Και η φαντασία δεν θα υπήρχε χωρίς την γυναίκα. Μπορώ να ερωτευτώ ένα τραγούδι, μια μουσική σύνθεση, ένα ονειρεμένο τοπίο, την συγκλονιστική ερμηνεία ενός ηθοποιού, τον Δαυίδ του Μικελάντζελο. Ότι σε κάνει να νιώθεις χωρίς όρια και πολλές φορές λογική, είναι έρωτας. Όπως έγραφε ο Φρεντερίκ Μπαγκμπεντέ (δεν τον ξέρετε 😊 ): Ο έρωτας είναι ωραίος, επειδή είναι αδιανόητος. Είναι ότι αγαπάμε χωρίς βάσιμο λόγο.     

 

Η έμπνευση είναι πλανεύτρα ή πιστή και έμπιστη? 

 

Είναι όλα. Είναι μια μαγεία. Και είναι έρωτας με όλα του τα χαρακτηριστικά. Αλλά είναι και πιστή. Ακόμα και αν για λίγο κρυφτεί, πάντα έρχεται και σε χαϊδεύει, σε ανεβάζει, σε στριφογυρνά εκεί που δεν ήξερες καν ότι θέλεις να πας.

 

Ποια ήταν η αιτία να στραφείτε προς την συγγραφή Τι σας ώθησε προς αυτή την μορφή τέχνης?

 

Η ζωή δεν είναι από μόνη της τέχνη; Μεγάλωσα με μουσική, αυτό ήταν το πρώτο έναυσμα. Η μουσική σε ταξιδεύει, επεκτείνει τα όρια της φαντασίας. Πάντα δημιουργούσα ιστορίες στο μυαλό μου. Ιστορίες που νοερά -και σύντομα- έφταναν μέχρι ένα σημείο. Όταν έκατσα μια μέρα να γράψω τις σκέψεις μου,  συγκλονίστηκα από όσα γεννήθηκαν στο χαρτί. Από όσα γεννιόντουσαν όσο έγραφα. Σκέψεις που ούτε κατά διάνοια δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες στη φαντασία. Αυτό ήταν! Πάντα έγραφα. Για εμένα. Τώρα τα διαβάζουν και άλλοι. Στο μυαλο μου, βραβεύομαι με Νόμπελ λογοτεχνίας. Στην ταπεινή και ορθή πραγματικότητα είμαι μια γραφιάς (μη το γράψετε αυτό 😊)

 

Πάντα πίστευα και πιστεύω πως ένα βιβλίο πρέπει να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο , να του δίνει ''τροφή'' για σκέψη! Εσείς ποια μηνύματα ''περνάτε'' μέσα από το βιβλίο σας?

 

Ποτέ μη παραδίνεσαι. Αφέσου σε ότι σε συγκλονίζει, τρέξε μαζί του αλλά ποτέ μη σταματήσεις να προσπαθείς να σηκωθείς από όπου μπορεί να σε ρίξει. Ζήσε!   Κράτα κοντά σου με νύχια και με δόντια τους ανθρώπους που σου αξίζουν, που σε γεμίζουν, που σε συμπληρώνουν και κάνε το ίδιο στις ζωές του. Χτίσε αγάπη.

 

Είχατε κάποιους "ενδοιασμούς"  όταν αποφασίσατε να δώσετε το πρώτο σας βιβλίο προς έκδοση; Αγωνιούσατε ως προς την αποδοχή που θα τύχαινε αυτό από το αναγνωστικό κοινό; Η θεματολογία πιστεύετε των βιβλίων πιστεύετε πως παίζει τον δικό της ρόλο στην αποδοχή αυτή;

 

Ένα θα πω. Το πρώτο βιβλίο, γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Και κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες. Αυτό τα λέει όλα. Ντρεπόμουν, δίσταζα όπως όλοι οι «άγνωστοι συγγραφείς». Και αν δεν αρέσει; Και αν προσγειωθώ στα βράχια; Γιατί κακά τα ψέματα, κοιτούσα τον κόσμο από ψηλά… Και ένας λόγος παραπάνω, η γραφή μου. Δεν είναι ποιητική, είναι διαφορετική, άμεση -όλοι μου το έλεγαν- γράφω όπως μιλώ,  δεν χρησιμοποιώ λογοτεχνικές, λουλουδάτες και παραμυθένιες εκφράσεις, ούτε είμαι Βιρτζίνια ή Χεμινγουέι. Εννοείται πως μάζεψα κάποιες απορρίψεις… και λούφαξα. Μέχρι που κάποιος μου θύμισε πως είμαι η Σαρα και αυτό είναι αρκετό! Σίγουρα η θεματολογία παίζει ρόλο.  Αλλά νομίζω μετράει -αμφίσημα πάντα- η ποιότητα Αν βλέπεις μόνο σαπουνόπερες των 500+ επεισοδίων , δεν θα πλησιάσεις τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» και το ανάποδο.

 

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια?

 

Άλλα δύο, εντελώς διαφορετικά (πιο διαφορετικά δεν γίνεται) περιμένουν την σειρά τους. Και άλλο ένα τελειώνει σε λίγο καιρό. Όταν παίρνω φόρα, κατηφόρα… 🎵

 

 

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και την ευκαιρία.

                                                                                                                                                                                                                                                                           Με εκτίμηση                                                                                                                                                                                          Λίτσα Λαμπρακοπούλου

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου