ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΚΡΙΤΚΗ για το βιβλίο «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ», Θοδωρής Δεύτος, εκδόσεις Χάρτινη Π'ολη. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 

    Βρισκόμαστε στη Μάνη με τη σκληρή και άγρια ομορφιά όπου το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο, καθώς η κοινωνία είναι κλειστή και ιδιαίτερα συντηρητική. Η Μυρτώ μεγαλώνει σε μια οικογένεια   βαθιά πατριαρχική, στην οποία η ίδια  ξεχωρίζει για την κλίση και την έφεση της στο σχολείο. Ο καθηγητής των Μαθηματικών, ο Αριστείδης Ντόκας, διορισμένος για πρώτη φορά σε σχολείο θα αποτελέσει για αυτήν ένα εφαλτήριο για να αποζητήσει την εξέλιξη της καθώς και κάτι καλύτερο για την μετέπειτα ζωή της. Ωστόσο, ένα τρομακτικό και φρικαλέο γεγονός θα κόψει τα φτερά της και θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την οικογένειά της. Θα καταφέρει να βγει νικήτρια και να αντικρίσει τη ζωή με αισιοδοξία;


    Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό το οποίο θέτει σε προβληματισμό τον αναγνώστη για την πατριαρχία, την κακοποίηση και την προδοσία. Είναι σκληρό σε αρκετά σημεία, αλλά σκληρή είναι και η ίδια η ζωή.  Επίσης, σ’ άλλα σημεία είναι σοκαριστικό, όπως είναι πολλά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και εμείς δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Πραγματεύεται ιδιαίτερα θέματα ο συγγραφέας με τον απαιτούμενο σεβασμό σε πρόσωπα και καταστάσεις θέτοντας ως κέντρο βάρους την ανθρωπιά και πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στα εγκλήματα που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

    Με γραφή στρωτή και παραστατική αποτυπώνει τα γεγονότα και νιώθεις πως παρακολουθείς μπροστά στα μάτια σου μια ανθρώπινη τραγωδία. Διαβάζεται ασθματικά και γεμίζεις σκέψεις για το πόσο μεγάλο τέρας μπορεί να γίνει ο άνθρωπος. Οι συντηρητικές κοινωνίες άθελα τους δίνουν κάποιες φορές πρόσφορο έδαφος σε τραγικές καταστάσεις, όμως όλοι εμείς οφείλουμε να κρατάμε τα μυαλά μας ανοικτά για να βοηθούμε τα τραγικά θύματα. Θα αγαπήσετε την κεντρική ηρωίδα τη Μυρτώ και θα την θαυμάσετε για το σθένος της. Επίσης, θα οργιστείτε με όσα της συμβαίνουν και θα αισθανθείτε πως είναι ένα πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας.

   Δεν θα ήθελα να γράψω περισσότερα, γιατί νομίζω πως είναι ένα βαθιά ανθρώπινο και σύγχρονο μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που αξίζει να διαβαστεί απλά θα πρέπει ο αναγνώστης να είναι προετοιμασμένος για σκληρές καταστάσεις που δυστυχώς συμβαίνουν. Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο είναι όμως ρεαλιστικό και διαχρονικό! Ο έρωτας σε πολλά σημεία πρωταγωνιστεί και απαλύνει τον πόνο ουσιαστικά με αισιοδοξία!!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9+/10

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου