ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΚΡΙΤΙΚΗ για το βιβλίο «ΤΟ ΜΠΛΕ ΖΑΦΕΙΡΙ», Ρένα Ρώσση Ζαϊρη, εκδόσεις Ψυχογιός. Με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

    Η αγαπημένη συγγραφέας των αναγνωστών η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη επέστρεψε με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, πολυεπίπεδο και πολυθεματικό. «Το μπλε ζαφείρι» μας ταξιδεύει στην όμορφη Λήμνο μέσα από τα μάτια της Μελάνθης, μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας που θα σας συγκινήσει με την πορεία της ζωής της. Κοντά της πάντα ο Άλκης, με τον οποίο δένονται από μικροί όταν αυτός θα την υπερασπιστεί για τον κοινωνικό ρατσισμό που υφίσταται. Στο διάβα της θα φανεί και ο Μάρκος, ένας άντρας που κάνει τα αδύνατα δυνατά να την κερδίσει. Τελικά, την αγαπά πραγματικά ή είναι ένας σκοτεινός ήρωας με μυστικά;

 

     Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα το οποίο θίγει επίκαιρα θέματα με ρεαλισμό και σεβασμό. Οι ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές καθώς και η κακοποίηση και το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι στο κεντρικό άξονα της πλοκής. Παράλληλα, συμπορεύονται με σαφήνεια η ναρκισσιστική διαταραχή, η κατάθλιψη και ο κοινωνικός ρατσισμός και όλα μαζί δημιουργούν μια ιστορία  με σφιχτοδεμένη πλοκή που θα μπορούσε να είναι καθημερινή και να συμβεί σε όλους μας. Με τη λυρική γραφή της η συγγραφέας απαλύνει τον πόνο που γεννάνε κάποια γεγονότα και στους ήρωες και στους αναγνώστες φωτίζοντας τα βαθύτερα αίτια ενεργειών και πράξεων. Εμβαθύνει στην ψυχολογία των τριών κεντρικών προσώπων και μας κάνει να τους κατανοήσουμε καλύτερα και να πάρουμε μια καλή γεύση των ψυχολογικών προβλημάτων που ταλανίζουν μεγάλη μερίδα όλων μας.

    Η γραφή της όπως σας έγραψα αποφορτίζει πολλές στιγμές την ένταση που βιώνει κανείς διαβάζοντας , γιατί διακατέχεται από μια γλυκιά πίκρα γεμάτη λυρισμό και κινηματογραφικότητα. Οι περιγραφές στο νησί της Λήμνου είναι τόσο παραστατικές πως νιώθεις πως βρίσκεσαι και εσύ σ αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου , δίπλα στη Μελάνθη. Είναι μια ηρωίδα που λατρεύει κανείς για το δυναμισμό, το σθένος της και την αδάμαστη θέληση της για επιβίωση. Ξεχωρίζει, επίσης για τον αλτρουισμό γιατί πάντα θέτει ως προτεραιότητα το καλό. Μου άρεσε πολύ που η συγγραφέας χρησιμοποίησε την τεχνική της παράλληλης αφήγησης με μαεστρία και δίχως να μπερδεύει τον αναγνώστη.

    Είναι μια ωδή στην γυναικεία ψυχοσύνθεση αυτό το βιβλίο . Ένας ύμνος στη γυναίκα του σήμερα που δε σταματά να παλεύει στις αντιξοότητες και στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινότητας. Σου ξυπνά συναισθήματα, σε συγκινεί, σε θυμώνει αλλά παράλληλα σε ωθεί να πάρεις δυνάμεις και να σκέφτεσαι θετικά. Τους λόγους θα τους αντιληφθείτε όταν διαβάσετε, «το μπλε ζαφείρι». Μπράβο, στην Ρένα της καρδιάς μας που πλάθει γλυκόπικρες ιστορίες που μας παρακινούν ωστόσο πάντα για σκέψη και δράση!!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:9+/10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου