Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Κριτική για το βιβλίο : Το μάτι του Βορία της Χρυσηίδα Δημουλίδου

Το μάτι του Βορία

Συγγραφέας : Χρυσηίδα Δημουλίδου
Εκδόσεις : Ψυχογιός


Λίγα λόγια για το βιβλίο :

Ονομάζομαι Δάμος Χαρμίνης και θα σας διηγηθώ τη ζωή μου ξεκινώντας δωδεκάχρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη του 1970, όπου ένα γεγονός πάγωσε μέσα μου κάθε συναίσθημα και με μετέβαλε αργότερα σε «μάτι του βοριά», που σάρωσε ζωές και κρεβάτια πολλών γυναικών.
Πέρα από αυτό, θα αναφερθώ σε πολιτικά σκάνδαλα, στη σκοτεινή πλευρά της νύχτας και των ναρκωτικών, στον πόλεμο των νυχτερινών κέντρων, όπως τον έζησα, στη μάστιγα του αιώνα, το aids, στις άγριες νύχτες μου τη δεκαετία 1980-1990 στη Μύκονο, τότε που το νησί ήταν ο απόλυτος παράδεισος και υπήρχαν μόνο χρυσαφένια άμμος, θάλασσα, ουρανός και γυμνοί άνθρωποι.
Η γλώσσα που χρησιμοποιώ είναι πολύ σκληρή και στις σκηνές που περιγράφω, κυρίως πάνω στο κρεβάτι μου, υπάρχει ωμός ρεαλισμός, έτσι ακριβώς όπως τα έκανα, χωρίς κανένα απαγορευτικό και χωρίς τον λυρισμό που ίσως απαιτεί ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Δεν είμαι συγγραφέας. Είμαι ένας άντρας που βίωσα με πάθος τα λάθη μου. 
Αν το μετάνιωσα; Αν καταστράφηκα; Αν δικαιώθηκα; Θα το μάθετε στο τέλος. Ένα είναι σίγουρο. Για να διαβάσεις τη ζωή μου, πρέπει να μπορείς και να την αντέξεις…


Κριτική για το βιβλίο :


Εδώ είναι που λένε, δεν ξέρω από που ν'αρχίσω... Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Γνώριζα για το βιβλίο αυτό πριν εκδοθεί, όσα γνωρίζετε κι οι περισσότεροι, μένοντας με την εντύπωση ότι η Χρύσα αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο ερωτικού περιεχομένου, τύπου 50 αποχρώσεις κλπ. Η απορία μου ήταν γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Επειδή όμως την γνωρίζω και ξέρω πως πειραματίζεται γενικώς, περίμενα κι εγώ με ανυπομονησία να δω περί τίνος πρόκειται.
Ξεκινώντας το, διαπίστωσα ότι όντως έχει ερωτικές σκηνές, η περιγραφή των οποίων είναι ρεαλιστική, ωμή και σοκαριστική - για κάποιους κι εγώ μέσα σ'αυτούς. Σε καμία περίπτωση όμως η γραφή της Δημουλίδου δε σε αφήνει να το κλείσεις το βιβλίο και να το απορρίψεις, ακόμα κι αν σε σοκάρει στην αρχή.
Προχωρώντας η ιστορία σε παίρνει μαζί της και οι ερωτικές σκηνές σου περνούν αδιάφορες, έτσι κι αλλιώς αραιώνουν στις επόμενες σελίδες. Τελικά, αφού το διάβασα απνευστί, διαπίστωσα ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα τέλειο ψυχογράφημα, ένα απόσταγμα σοφίας που δίνει άπειρα μαθήματα για τη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων. Απόλυτα σοβαρό βιβλίο, μελετημένο, άψογο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Έφτασα στο τέλος να αναρωτιέμαι αν μου άρεσε περισσότερο κι από το κελάρι της ντροπής που λάτρεψα πέρυσι. Ίσως ναι, να μου άρεσε περισσότερο.
Είναι ένα βιβλίο τολμώ να πω απ'όσα ακούω γύρω γύρω "παρεξηγημένο". Προσωπικά σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε, έχει να σας δώσει πάρα πολλά. Διαβάζοντας θα καταλάβετε ότι η σκληρή γλώσσα κι οι ωμές περιγραφές του σεξ, δεν είναι αυτοσκοπός, απλά υπηρετούν την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος. Λυπάμαι που ο πουριτανισμός ίσως σταθεί εμπόδιο για κάποιους να απολαύσουν αυτό το τόσο αξιόλογο έργο. Για ακόμα μια φορά θαύμασα το ταλέντο της συγγραφέως, που - δεν ξέρω πως - καταφέρνει να μας κάνει να ζούμε την ιστορία μαζί με τους ήρωες της, να τους νιώθουμε, να τους καταλαβαίνουμε, να τους δικαιολογούμε και να τους αγαπάμε. Το κλίμα και το συναίσθημα που δημιουργεί το βιβλίο αυτό στον αναγνώστη του είναι μοναδικά. Όπως βέβαια μοναδική είναι και η δημιουργός του. Γι ακόμα μια φορά με εξέπληξε ευχάριστα και θέλω να της δώσω θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου