Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για "Το στίγμα " της ΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΙΛΙΔΟΥ απο Αναστασία Δημακοπούλου εκδόσεις Μιχαλης Σιδέρης

Το στίγμα Ρούλα Σαμαιλίδου-Βάκου
Απόδειξη του συγγραφικού ταλέντου και της πληθωρικής προσωπικότητας της συγγραφέας μας, είναι το τελευταίο πόνημα της Ρούλας Σαμαιλίδου Το στίγμα. Η ιστορία μας, βασισμένη σε χειροπιαστές αποδείξεις, καλύπτοντας μία μεγάλη χρονική περίοδο, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, φερνει στην επιφάνεια τις δυσιδαιμονίες και παμπάλαιες αντιλήψεις περί απομόνωσης και μειονοτικής θέσης ανθρώπων διαφορετικών, ηθικά κατακριτέων από το κοινωνικό σύνολο και αυστηρά περιθωριοποιημένων.
Με λόγο γλαφυρό,παραστατικό, με λογοτεχνική και κομψή διατυπωση, απόψεων και ιδεών, αλλά και με το απαραίτητο καυστικό λόγο και το ιδιαίτερο χιούμορ, η συγγραφέας μας περιγράφει την απόγνωση και την απελπισία των ανθρώπων των διαδοχικών γενεών, που βιώνουν αλλοπρόσαλες καταστάσεις, νιώθωντας αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ του αποδεκτού-ηθικού και του διαφορετικού.
Εντυπωσιακό στοιχείο, η δραματικότητα των διαλόγων, με διάσπαρτα χιουμοριστικά στοιχεία που προσδίδουν μία νότα αισιοδοξίας, αλλά και ζωντάνια στην αφήγηση, κάνοντας τον λόγο προσιτό και άμεσο. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι είναι παρόν στις συνομιλίες των ηρώων, αφουγκράζεται τις σκέψεις τους και τα πάθη τους. Η ατμόσφαιρα ελαφρύνεται και διανθίζεται από διαλόγους με χιουμοριστική διάθεση.
Ένα βιβλίο βαθιά ανθρώπινο συνάμα και σκληρό, αφού καταπιάνεται μ΄ενα θέμα ανθρωποκεντρικό, τον στιγματισμό, κληροδότημα από γενιά σε γενιά, με άρτια ψυχογραφημένους χαρακτήρες που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, με απώτερο σκοπό την ψυχική κάθαρση που επέρχεται στο τέλος λυτρωτικά για τον αναγνώστη.
Η συγγραφέας μας, η δική μας Ρούλα διαθέτει έναν ιδιαίτερο εντυπωσιακό τρόπο να προσελκύει τους αναγνώστες της, να διαβάσουν και να ταξιδέψουν μέσα από τα βιβλία της! Διαβάστε τα και θα συνειδητοποιήσετε και σεις το γιατί. Αξίζουν γιατί είναι προιόν χρόνιας μελέτης και χειροπιαστής εργασίας!!!


Piskitzis Michael Anastasia Dimakopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου