Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Άποψη για το βιβλίο : "Εγώ ο Κλαύδιος" του Robert Graves

"Εγώ ο Κλαύδιος"Συγγραφέας : Robert Graves
Εκδόσεις : Κέδρος Λίγα λόγια για το βιβλίο :


Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Κλαύδιος που οι συγγενείς και οι φίλοι τον αποκαλούν "εκείνος ο Κλαύδιος", "Κλαύδιος ο ηλίθιος", "Κλαύδιος ο ψευδός" ή "ο καημένος ο θείος Κλαύδιος"; 
Χίλια εννιακόσια χρόνια ύστερα από την άνοδο του στο θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτός ο ίδιος Κλαύδιος -ο Τιβέριος Κλαύδιος Δρούσος Νέρων Γερμανικός- γίνεται ο αξιαγάπητος ήρωας ενός από τα πιο δημοφιλή ιστορικά μυθιστορήματα της εποχής μας. Συνεσταλμένος και ευγενικός, διόλου φιλόδοξος και στην πραγματικότητα έξυπνος και στοχαστικός, ζει τον 1ο μ.Χ. αιώνα στα ανάκτορα των πιο φημισμένων αυτοκρατόρων της Ρώμης, του θεϊκού Αυγούστου, του παππού του, του αυταρχικού Τιβέριου, του θείου του και του αιμοβόρου Καλιγούλα, και με την οξύνοια, το χιούμορ και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να καταλαβαίνει τους ανθρώπους, κατορθώνει όχι μόνο να διαφύγει και να επιβιώσει των ραδιουργιών της αυλής, αλλά και να ανακηρυχθεί ύπατος αρχηγός της απέραντης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. (Από την παρουσίασησ το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η άποψη της Eirini Proikaki για το βιβλίο :Το βιβλίο αυτό είναι η μυθιστορηματική βιογραφία του Τιβέριου Κλαύδιου Καίσαρα Αύγουστου Γερμανικού,Ρωμαίου αυτοκράτορα.Είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα,μια καταπληκτική τοιχογραφία της ρωμαϊκής κοινωνίας στα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας.Καλύπτει την περίοδο απο τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα μεχρι και την ανάρρηση του Κλαύδιου στο θρόνο.Ίντριγκες,πάθη,φιλοδοξίες,δολοφονίες ξετυλίγονται μπροστά μας.Η ιστορική ακρίβεια και η μυθοπλασία είναι στενά συνδεδεμένα και δημιουργούν ένα υπέροχο,ολοζώντανο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που με συνεπήρε.
Το μόνο του πρόβλημα είναι τα πολλά ονόματα και οι μπερδεμένες συγγενικές σχέσεις των Ιουλίων και των Κλαυδίων. Πολλές φορές δυσκολεύτηκα να θυμηθώ ποιος υιοθέτησε ποιον,ποιος παντρευτηκε τη γυναίκα ποιου,ποιου ειναι τα παιδιά κτλ και κατέφυγα στο διαδίκτιο. Πιστεύω οτι η έκδοση θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα πίνακα με τις συγγένειες.
"Ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Κλαύδιος που οι συγγενείς και οι φίλοι του τον αποκαλούν «εκείνος ο Κλαύδιος», «Κλαύδιος ο ηλίθιος», «Κλαύδιος ο ψευδός» ή «ο καημένος ο θείος Κλαύδιος»; Χίλια εννιακόσια χρόνια ύστερα από την άνοδό του στο θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτός ο ίδιος Κλαύδιος -ο Τιβέριος Κλαύδιος Δρούσος Νέρων Γερμανικός- γίνεται ο αξιαγάπητος ήρωας ενός από τα πιο δημοφιλή ιστορικά μυθιστορήματα της εποχής μας.
Ο Κλαύδιος, συνεσταλμένος και ευγενικός, διόλου φιλόδοξος και στην πραγματικότητα έξυπνος και στοχαστικός, ζει τον 1ο μ.Χ αιώνα στα ανάκτορα των πιο φημισμένων αυτοκρατόρων της Ρώμης. Με την οξύνεια, το χιούμορ και την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να καταλαβαίνει τους ανθρώπους, κατορθώνει να διαφύγει και να επιβιώσει των ραδιουργιών της αυλής και να ανακηρυχθεί ύπατος αρχηγός της απέραντης Ρωμαΐκής αυτοκρατορίας."Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου