Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ- ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΓΙΟΣ (Εκδόσεις Πατάκη)

Ένας καλός γιος

Συγγραφέας: Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μετάφραση: Γιάννης ΣτρίγκοςΤο Ένας καλός γιος είναι η ιστορία ενός παιδιού με εύθραυστη υγεία που γεννιέται μετά τον Β ́Παγκόσμιο πόλεμο σε μια οικογένεια αυστριακής καταγωγής και γερμανικής παιδείας. Σε πολύ μικρή ηλικία το στέλνουν σ’ ένα σανατόριο στην Αυστρία λόγω του προβλήματος των πνευμόνων του. Μέσα στο χιονισμένο τοπίο δοξάζει τον Θεό και προσεύχεται κάθε βράδυ να πεθάνει ο πατέρας του. 
Ο πατέρας του, αντισημίτης και ρατσιστής, είναι ένας κακότροπος σύζυγος που δέρνει και εξευτελίζει τη γυναίκα του. Ο μοναχογιός του θα κάνει τα πάντα για να γίνει το αντίθετο απ’ αυτόν. Θα υπάρξει αργότερα μαθητής του Γιανκέλεβιτς και του Ρολάν Μπαρτ και στη συνέχεια αναγνωρισμένος συγγραφέας, που τον τοποθετούν ανάμεσα στους «Εβραίους διανοούμενους» με τους οποίους και θα ταυτιστεί, αν και δεν είναι Εβραίος. 
Ως την τελευταία του ημέρα, θα συντροφέψει εντούτοις στον γολγοθά του αυτόν τον ξένο, τον πατέρα του, που του έδωσε τη ζωή και που δε λέει να παραδοθεί στον θάνατο. ∆ιότι πέρα από την περιφρόνηση και την ένοχη οργή, το συγκλονιστικό αυτό αφήγημα είναι η ομολογία μιας αδιαφιλονίκητης αγάπης ενός γιου προς τον πατέρα του, στον οποίο, παραδόξως, οφείλει όλο του το έργο – όπου το θέατρο της σκληρότητας μετατρέπεται σε συμπόνια. Στον πατέρα του αφιερώνεται λοιπόν ετούτο το βιβλίο του φόβου και της συγχώρεσης. 
Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι γνωστός στην Ελλάδα για τα μυθιστορήματά του (Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, Το θείο βρέφος) και τα δοκίμιά του (Η αέναη ευφορία, Η τυραννία της μεταμέλειας). 
Ο Μπρυκνέρ γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι. Το όνομά του συνδέθηκε με τους Νέους Φιλοσόφους, που ωστόσο ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και δεν άργησαν να αποκλίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν να επηρεάζουν τη σκέψη και την πολιτική στη Γαλλία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει; (2012) και Το παράδοξο του έρωτα (2013) σε μεταφράσεις της Σώτης Τριανταφύλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου