Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ONLINE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME THN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΌΣΧΟΥ ΣΤΟ "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"




Eva Natsi Η Κωνσταντίνα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον έντυπο καθημερινό και περιοδικό Τύπο. Έγραψε βιβλία έρευνας για ένθετες εκδόσεις, επιμελήθηκε βιβλία λογοτεχνίας και έχει στο ενεργητικό της αρκετά κείμενα αδημοσίευτα, ολοκληρωμένα μυθιστορήματα και διηγήματα, παιδικά, θεατρικά και ποίηση. Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων Ο Τόπος πρόδωσε τον Ένοχο (Εκδ. Τόπος 2014), και Θρύλοι του Σύμπαντος IV (Εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές 2015). Άλλα εκδοθέντα βιβλία της είναι τα μυθιστορήματα Ο Θησαυρός του Ποσειδώνα (παιδική περιπέτεια, 2008), Η Πόλη της Υδράηρας (φαντασίας, 2012) και Όσο υπάρχει Ανατολή (ιστορικό, 2014), καθώς και τα αστυνομικά μυθιστορήματα σε συνεργασία με Γ. Παπαλυμπέρη Αγάπησα τον Δολοφόνο μου (2011) και Όλα για τη Ζωή μου (2013) [Εκδ. Μιχάλη Σιδέρη]. Πρόσφατα εκλέχτηκε γραμματέας στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.


Eva Natsi αποψε εχουμε την τιμη να εχουμε στην παρεα μας την αγαπημενη συγγραφεα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ
Eva Natsi Καλησπερα εισαι κοντα μας Κωνσταντινα??
Κωνσταντινα Μοσχου Καλησπέρα, Εύα, είμαι κοντά σας και πολύ χαρούμενη που θα έχουμε όλη αυτή την ωραία συζήτηση απόψε. Ευχαριστώ για την πρόσκληση!
Eva Natsi κι εμεις ευχαριστουμε που δεχθηκες την προσκληση μας
Georgia Retetakou Καλησπέρα και απο εμένα καλώς ήρθες!
Κωνσταντινα Μοσχου Καλησπέρα Γεωργία, καλησπέρα σε όλες τις φίλες, ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας σήμερα!

Eva Natsi Λεω να ξεκινησουμε με τις ερωτησεις που εχουν αφησει για την Κωνσταντινα και μετα να προχωρησουμε την συζητηση μας

Δημήτρη Σκεύης  Αγαπητη μου Κωνσταντινα να σε ερωτησω κι εγω κατι στα πλαισια της ζωντανης συνεντευξης σου με την αγαπητη Ευα. Ποιο ειναι η ποιο θα πρεπει να ειναι <<το αλατι και το πιπερι>> στη σημερινη δυσκολη εποχη!
Κωνσταντινα Μοσχου, ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ, όπως ο τίτλος σου. Αλάτι λοιπόν είναι η αγάπη. Πιπέρι, η ελπίδα. Αν τα ενώσεις αυτά μαζί, κάνεις θαύματα. Όποιο δυνατό συναίσθημα έχεις μέσα σου, μπορεί να κινήσει βουνά. Γιατί να μην είναι αυτά τα δύο;

Αφροδίτη Κρεμμύδα  Θα ήθελα να ρωτήσω αν βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα στο τότε και το τώρα!
Κωνσταντινα Μοσχου Αφροδίτη η κοινωνία μας είναι περίπου ίδια με του Μεσαίωνα. Απληστία, φιλοδοξία, κουτοπονηριά, φιλοχρηματία, εξωτερικοί εχθροί, Δυνατοί (εύποροι), άδικο φορολογικό, λάδωμα για μια θέση, εξαιρετικά προνόμια στην εκκλησία, ανάδειξη των ανάξιων, πτώση αξιών... Ευτυχώς όμως μετά από τον Μεσαίωνα έρχεται η Αναγέννηση! Ελπίζω να την προλάβουμε!

Σούλα Πασχαλίδου Εγω θα ήθελα να ρωτήσω ποιος ηταν ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδικων σας χρονων και ποιος σήμερα!!!
Κωνσταντινα Μοσχου Μεγάλωσα με τα κλασικά παραμύθια, Άντερσεν, Γκριμ, Όσκαρ Ουάιλντ. Σήμερα, το παραμύθι είναι διαφορετικό, είναι περισσότερο ιστοριούλες χωρίς μαγικό υπόβαθρο, αυτό δηλαδή που θα λάτρευαν τα παιδιά. Ο συγγραφέας που αγαπώ είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, τον διαβάζω με χαμόγελο ως τα αυτιά.
Ξανθουλα Κεσιδου Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω,ποτε ανακαλυψε οτι εχει το ταλεντο της συγγραφης,τι την εμπνεει στο γραψιμο της,και ποιον η πια συγγραφεα θαυμαζει πολυ!!!!!!!!!
Κωνσταντινα Μοσχου, Δεν θεωρούσα ότι είχα ταλέντο, απλώς έγραφα από μικρή όταν το ήθελα πραγματικά, το θεωρούσα φυσικό. Η έμπνευση έρχεται από οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα. Στα εξωτερικά συμπεριλαμβάνονται εικόνες, μυρωδιές, μια φράση, μια λέξη απλή, ακόμα και μια βρισιά στον δρόμο, κάτι που να έχει τέλος πάντων μια ιδιομορφία, που δεν τη συναντάς συχνά. Τα εσωτερικά ερεθίσματα έρχονται συνήθως το βράδυ, όταν το μυαλό ξεκουράζεται και το επισκέπτονται οι σκέψεις. Συγγραφείς θαυμάζω πολλούς, ποιον να πρωτοκατονομάσω; Να, τώρα μου ήρθε ένα όνομα: Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Γράφει και μιλά υπέροχα.

Ελένη Κωστοπούλου  Όσο υπάρχει ανατολή...το λαμβάνω αισιόδοξο !!! Σωστά το κατάλαβα; είναι αισιόδοξη ;
Κωνσταντινα Μοσχου Ελένη, ναι είναι αισιόδοξο το βιβλίο, όσο και ο τίτλος του. Εγώ -χμ- έχω τις διακυμάνσεις μου. Δεν είναι ωραίο να πετάς συνέχεια στα σύννεφα. Απλώς να έχεις κάπου στην άκρη του μυαλού σου ότι η μαυρίλα κάποτε θα σπάσει, όταν βγει ο ήλιος.


ιωάννα κωστοπούλου  Καλησπέρα σας!θα ήθελα να ρωτήσω ποιά η πηγή εμπνεύδη της...
Κωνσταντινα Μοσχου ιωάννα η έμπνευση έρχεται από οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα. Στα εξωτερικά συμπεριλαμβάνονται εικόνες, μυρωδιές, μια φράση, μια λέξη απλή, ακόμα και μια βρισιά στον δρόμο, κάτι που να έχει τέλος πάντων μια ιδιομορφία, που δεν τη συναντάς συχνά. Τα εσωτερικά ερεθίσματα έρχονται συνήθως το βράδυ, όταν το μυαλό ξεκουράζεται και το επισκέπτονται οι σκέψεις.

 βασω σαββιδου Οσο υπαρχει Ανατολη,εννοει την ελπιδα;η μηπως την Ανατολη απεναντι που περιστοιχιζει απο μυστηριο;η πιο περα στον κοσμο των μπαχαριων?(των αισθησεων κ παραισθησεων?)ευελπιστω στην ελπιδα,στο καινουργιο που ερχετε.
Κωνσταντινα Μοσχου βασω, ο τίτλος παίζει και με τα δύο. Και στην ελπίδα μιας νέας αυγής, ενός νέου ξεκινήματος. Αλλά και στην Ανατολή ως σημείο αναφοράς, όπου ζουν οι ήρωες του μυθιστορήματος, στο κτήμα - σύνορο ενός προπάππου ακρίτα.

Elena Macriyianni Vryonidou Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει διαφορα απο το πρωτο μυθιστορημα μεχρι το τελευταιο , οσο αφορα τα συναισθηματα της κατα την αρχη αλλα και μετα με την ολοκληρωση του βιβλιου. Και αν μπορουσε να μας πει καποια απο αυτα τα συναισθηματα.
Κωνσταντινα Μοσχου Elena,φυσικά και πλημμυρίζεις με δεκάδες συναισθήματα όταν γράφεις ένα βιβλίο. Ξεκινάς χαλαρά σαν να είναι κάτι ελαφρώς ξένο, μέχρι να το κατακτήσεις και να γίνει ένα με τον εαυτό σου. Είναι σαν να βγαίνεις ως ηθοποιός στη σκηνή και να παίζεις όλους τους ρόλους ταυτόχρονα.

Δημήτρης Σκεύης Στον τιτλο του βιβλιου σου Οσο υπαρχει Ανατολη, αντι της λεξης [Ανατολη] ποια η ποιες λεξεις συνωνυμες θα μπορουσες να βαλεις;
Κωνσταντινα Μοσχου Δημήτρης, δεν θα άλλαζα καμία λέξη, ούτε θα έβαζα συνώνυμες, γιατί ήθελα να δώσω την ταύτιση με την ανατολή του ήλιου και την Ανατολή όπου βρίσκονται οι ήρωες.

Eva Natsi Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με την συγγραφή; Για ποιόν λόγο αποφάσισες να ξεκινήσεις να γράφεις;
Κωνσταντινα Μοσχου Δεν με παρακίνησε τίποτε, ήταν μια εσωτερική ανάγκη. Ξεκίνησα από το δημοτικό, με το πρώτο μου κόμικ, αργότερα με ποίηση και διηγήματα, χωρίς όμως να θέλω να τα δημοσιοποιήσω. Αργότερα, η δημοσιογραφία με απορρόφησε, με ανάγκασε να γράφω γρήγορα, μηχανικά. Όταν σταμάτησα να εργάζομαι, στο τρίτο μου παιδί, αποφάσισα να γράψω και να το απολαύσω επιτέλους. Ήταν ένα περιπετειώδες παραμύθι. Έτσι απλά, με τα χρόνια, ενηλικιώθηκα κι εγώ στα βιβλία μου, μαζί με τα παιδιά μου.

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Οταν γραφεις Κωνσταντινα σαφως μπαινεις στην ψυχη,, στη σκεψη στους χαρακτηρες των ηρωων σου αισθανεσαι οπως εκεινοι γινεσαι εσυ... εκεινοι..Ποσο δυσκολο ειναι αυτο οταν αυτοι οι χαρακτηρες ζουν στο μεσαιωνα?
Elena Macriyianni Vryonidou Ωραια ερωτηση μαρια.
Κωνσταντινα Μοσχου Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη, πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, όποια εποχή και να έχουν γεννηθεί. Μπορεί να αλλάζει η νοοτροπία τους. Τα συναισθήματα μένουν ίδια. Αυτά περιγράφω περισσότερο.

Georgia Retetakou Έχεις γράψει παιδικά μυθιστορήματα, ιστορικό μυθιστόρημα και αστυνομικό μυθιστόρημα. Ποιο είδος είναι τελικά το αγαπημένο σου;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, αγαπώ όλα τα είδη, για διαφορετικούς λόγους. Ίσως να αγαπώ λίγο περισσότερο αυτό με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί ακόμη. Γι' αυτό αλλάζω διαρκώς είδος.

Eva Natsi Το μυθιστόρημα «Όσο υπάρχει Ανατολή»είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στα χρόνια του Μεσαίωνα στο Βυζάντιο. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το βιβλίο; Για ποιόν λόγο επέλεξες το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ποιο το μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από αυτό το βιβλίο;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, η ιδέα γεννήθηκε μέσα μου για να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο, ακριβώς επειδή αυτή η περίοδος της Ιστορίας ήταν αρκετά σκοτεινή, δεν την γνώριζα, με απωθούσε και ήθελα να ανακαλύψω το γιατί. Με αυτό το βιβλίο, προσπάθησα να αναβιώσω ένα μεγάλο μέρος της εποχής του μεσαίωνα στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέσα από μια οικογένεια της φτωχολογιάς. Κοινά γνωρίσματα αυτής της εποχής υπάρχουν και στη σημερινή. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που θέλω να περάσω, πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Υπάρχουν όμως και επιμέρους μηνύματα, για τους στόχους και το όραμα που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως εποχής που έχει υπάρξει.

Eleni Chamilaki Ποσο δυσκολο ειναι οταν αλαζεις ειδος βιβλιου, να αρχισεις να γραφεις κατι διαφορετικο χωρις να επιρεαζεσαι απο το προιγουμενο βιβλιο σου?
Κωνσταντινα Μοσχου Eleni, δεν το θεωρώ δύσκολο να αλλάζεις είδος βιβλίου. Είναι κάτι που σε ανανεώνει. Όταν τελειώνεις ένα βιβλίο, είναι σαν να έφυγε από πάνω σου, κάτι σαν γέννα. Ασχολείσαι έπειτα αποκλειστικά με το καινούριο.

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Καπου πιο πανω Κωνσταντινα λες οτι καποτε θα σπασει η μαυριλα οταν ο ηλιος θα βγει και πως ευτυχως μετα τον μεσαιωνα ερχεται η αναγεννηση. Ειναι αισιοδοξο και ελπιδοφορο αυτο που λες και ολοι το ευχομαστε! Ελπιζεις λες να προλαβουμε την αναγεννηση, θα ηθελα ομως να σε ρωτησω ποση αποσταση νομιζεις οτι υπαρχει μεταξυ του ΄΄ελπιζω ΄΄ και του ΄΄πιστευω ΄΄?
Κωνσταντινα Μοσχου Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη, υπάρχει μια μικρή απόσταση ανάμεσα στο ελπίζω και στο πιστεύω. Η μεγαλύτερη απόσταση είναι ως το μπορώ. Όπως και να' χει, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ίσως μπορέσεις μόνο και μόνο επειδή το πίστεψες και πάλεψες γι' αυτό.
Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη πολυ ωραια απαντηση Κωνσταντινα μου σ' ευχαριστω!

Georgia Retetakou Πως ακριβώς γράφεις; Όταν βρίσκεις χρόνο ή ένα ήσυχο μέρος ή ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, γράφω όταν είμαι μόνη μου, ανεξαρτήτως ώρας. Δεν έχει σημασία αν είναι μέρα ή νύχτα, αρκεί να μην υπάρχει κανείς δίπλα μου και μου διασπά τη σκέψη. Αυτό βέβαια είναι πανδύσκολο, λόγω πολυμελούς οικογένειας, αλλά πάντοτε υπάρχει χρόνος, αρκεί να το θέλει κανείς.


Elena Macriyianni Vryonidou Ποσο χρονο χρειαζεσαι συνηθως για να ολοκληρωσεις ενα βιβλιο;
Κωνσταντινα Μοσχου Elena, συνήθως το ολοκληρώνω το πολύ σε οχτώ μήνες, Μονάχα το ιστορικό με παίδεψε, έκανα ένα χρόνο μελέτη και έρευνα.

Eleni Chamilaki Ποτε εχεις περισοτερη επνεση για γραψιμο, το χειμονα η το καλοκαιρι?
Κωνσταντινα Μοσχου Eleni Chamilaki, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, γιατί αισθάνομαι καλύτερα ψυχολογικά. Αυτό βέβαια αλλάζει, ανάλογα με τις συνθήκες (ηρεμία στο σπίτι κ.λπ.)

Eva Natsi Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο Όσο υπάρχει Ανατολή είναι η ταύτιση που υπάρχει στην εποχή του τότε συγκεκριμένα στο 1050 μ.Χ. στο Βυζάντιο και στο σήμερα. Δυνατοί που εποφθαλμιούσαν τα κτήματα των πολιτών (Τους ονομάζεις εύστοχα ΔΝΤ από την
λέξη δυνατός). Ένα κράτος που δεν παίζει με τίμιους όρους. Κρατικοί υπάλληλοι που εξαγοράζονται και αγρότες που πρέπει να πουλήσουν την γή τους για να πληρώσουν τους φόρους τους. Τι πρέπει να αλλάξει στην νοοτροπία μας σαν λαός για να μην μοιάζουν τα χαρακτηριστικά μας, τόσα χρόνια μετά; Θα θέλαμε να ακούσουμε την γνώμη σου;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, πιστεύω πως δύσκολα μπορούμε να αλλάξουμε. Έχουμε μια ριζωμένη νοοτροπία μέσα μας, μας την έχουν ριζώσει άλλοι, δεν ξέρω. Μπορεί βέβαια να μας σώσει η καλλιέργεια, όχι η μόρφωση, επαναλαμβάνω η καλλιέργεια. Μην περιμένουμε από τους άλλους. Ό,τι κάνουμε, ας ξεκινήσει από τη δική μας οικογένεια. Άμα βλέπει το παιδί τον γονέα να κλέβει νούμερα προτεραιότητας από την Τράπεζα για να κερδίσει στην ουρά, το ίδιο θα κάνει και αυτό σε όλους τους τομείς. Ας ξεκινήσουμε από μικρά πράγματα, για να φτάσουμε στα μεγάλα.

Georgia Retetakou Όταν γράφεις ένα ιστορικό μυθιστόρημα ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να ισορροπήσεις ώστε το κείμενο σου να έχει την λογοτεχνική αξία που εσύ θέλεις αλλά και την ιστορική αλήθεια που πρέπει να προσδώσεις στο κείμενο σου; Με λίγα λόγια τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να γράψει ιστορικό μυθιστόρημα, ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, θα πρέπει να συγκεντρώσει ο συγγραφέας όλα τα ιστορικά στοιχεία που θα χρειαστεί, ακόμα και αυτά που θα περισσεύουν. Και η πιο μικρή λεπτομέρεια μετρά. Όταν θα υπάρχουν όλα στο μυαλό του, όταν θα είναι κτήμα του η Ιστορία, μονάχα τότε μπορεί να αποτυπώσει στο χαρτί τη μυθοπλασία. Και ας λείπει το 99% από τα στοιχεία που συγκέντρωσε. Να είναι μέσα σε αυτή την εποχή, τίποτε άλλο.

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Κωνσταντινα, υπαρχει ή υπηρξε καποιο διαστημα που δεν μπορουσες καθολου να γραψεις για διαφορους λογους οπως ας πουμε κουραση, στονοχωρια κακη ψυχολογια....
Κωνσταντινα Μοσχου Μαρία, φυσικά και υπάρχουν τέτοιες εποχές, που δεν έχεις διάθεση να γράψεις. Καμιά φορά όμως, όταν αισθάνεσαι κουρέλι, τότε μπορεί να γράψεις και ένα μικρό αριστούργημα. Εξαρτάται...

Eva Natsi Ο αόρατος θεός που είχε υπογράψει την καταδίκη του Ιάσονα αργούσε ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά του. Από κάπου ερχόταν ένας ολότελα αντιπαθής τραπεζίτης, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, κουβαλώντας τα λύτρα της σωτηρίας του. Ήταν ίσως μια προσωρινή χάρη ή αναβολή της καταδίκης του Ιάσονα; "Όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις σας. Να είναι προσεκτικές σαν να αγγίζεις πούπουλο, να είναι γρήγορες, ώστε το πούπουλο να μην πετάξει στον ουρανό για πάντα", ήταν η απειλή και η συμβουλή του αόρατου θεού.
("ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ", Γεωργία Παπαλυμπέρη - Κωνσταντίνα Μόσχου)

Eva Natsi Η πόλη της Υδράηρας είναι ένα ουτοπικό σημείο στα φαράγγια της θάλασσας ή κάτι ανεξερεύνητο βαθιά μέσα στον νου μας. Περιμένει να αναδυθεί όταν το επιτρέψουν οι συγκυρίες.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ
ΥΔΡΑΗΡΑΣ
Το άτι ξεκίνησε τότε να τρέχει γοργά. Σήκωνε αφρισμένες σταγόνες πάνω απ' τη θάλασσα με τα δυνατά του πόδια, και ο καβαλάρης του, με λυγισμένο το κορμί πάνω στο λαιμό του αλόγου, έψαχνε με το βλέμμα γεμάτο αγωνία στο σκοτάδι. Μοναδικός του οδηγός τ' ολόγιομο φεγγάρι, κρυμμένο μες στην καταχνιά.
Κι άξαφνα, στάθηκαν μάρτυρες σ' ένα θέαμα απρόσμενο: μέσα απ' τα κύματα και την ομίχλη, είδαν πως κάτι υπήρχε εκεί. Κάτι που υπήρχε από πριν αλλά κρυβόταν μες στην αχνάδα της ομίχλης. Είδαν μια ολόκληρη πόλη να υψώνεται μπροστά τους, τη βυθισμένη πολιτεία των θρύλων, χαμένη μέσα στα ακαθόριστα σχήματα της καταχνιάς, σαν σε όνειρο, σαν να 'ταν δημιούργημα φαντασίας.
Κάκια Ξύδη Ωραία λέξη Υδράηρα!

Δημήτρης Σκεύης Υπαρχει καποιος απο την οικογενεια στον οποιο απευθυνεσαι ζητωντας τη γνωμη του και μοιραζεσαι μαζι του την εξελιξη της ιστοριας;
Κωνσταντινα Μοσχου Δημήτρη, ναι υπάρχει κάποιος στην οικογένεια να εμπιστευτώ την κρίση του, αλλά δυστυχώς λείπει διαρκώς. Είναι η κόρη μου, που της αρέσει επίσης η λογοτεχνία.

Eva Natsi Ποιος είναι ο συγγραφέας και ποιο το βιβλίο που θεωρείς ότι σε έχει στιγματίσει;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, πάρα πολλοί συγγραφείς, υπάρχουν σπουδαίοι, κάθε εθνικότητας. Έχω ένα μικρό κόλλημα με τους Ρώσους, έχουν μια μαυρίλα και ένα βάθος. Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι και Η άμυνα του Λούζιν του Ναμπάκοφ, τα πρώτα που μου έρχονται στο νου.


Δημήτρης Σκεύης Εισαι μια πολυσχιδης προσωπικοτητα. Αν σου ελεγαν να θυσιασεις ολες σου τις ασχολιες νια μια, ποια θα ηταν αυτη;
Κωνσταντινα Μοσχου Δημήτρη, δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ μονάχα με ένα πράγμα. Ακόμα και ο παράδεισος τότε θα γινόταν κόλαση.

Georgia Retetakou Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που θεωρείς ότι κάνει ξεχωριστά τα βιβλία σου;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, ίσως ότι παντρεύω την απελπισία με το χιούμορ, το κακό με το καλό. Δεν αφήνω διαχωριστικές γραμμές, όλα είναι δυνατόν να συμβούν, ακριβώς όπως στην πραγματική ζωή.


Βίκυ Τερζίδου Από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω πως το ιστορικό μυθιστόρημα είναι δύσκολο είδος προς συγγραφή ή τουλάχιστον χρονοβόρο. Εσείς ποιο είδος θεωρείτε πιο "δύσκολο" και ποιο είδος πιο "εύκολο"; Και ποιο είδος μυθιστορήματος πιστεύετε πως πουλάει περισσότερο στην Ελλάδα; Σας επηρεάζει αυτό ή προτιμάτε να εκφράζεστε εσείς και ας απευθύνεστε σε ολιγάριθμο αναγνωστικό κοινό;
Κωνσταντινα Μοσχου Βίκυ, φυσικά και το ιστορικό είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Εύκολο δεν είναι όμως τίποτε. Πρέπει να προσπαθεί κανείς διαρκώς. Πιο εύκολο πάντως - προσωπική μου άποψη- είναι το κοινωνικοαισθηματικό. Προτιμώ όμως να μην πάω προς τα εκεί όπου γίνεται ο μεγαλύτερος ντόρος, γιατί θέλω να πω περισσότερα πράγματα.

Κατιάννα Κουή Και εγώ με την σειρά μου θέλω να σας ρωτήσω, ποιος είναι ο τρόπος που σας αρέσει να γράφετε; Στο χέρι, στο υπολογιστή, σε γραφομηχανή;
Κωνσταντινα Μοσχου Κατιάνννα, πάντοτε γράφω στον υπολογιστή, με διευκολύνει αφάνταστα, αφού μπορώ να γράψω γρήγορα και να σβήσω ό,τι δεν μου αρέσει.
Κάκια Ξύδη Καλησπέρα και από μένα. Βλέποντας τη φωτογραφία σου με την γραφομηχανή νόμιζα ότι γράφεις εκεί!!!
Κωνσταντινα Μοσχου Καλησπέρα, Κάκια, έστω και καθυστερημένα, τώρα το είδα. Όχι, είναι πολύ δύσκολο να γράφεις έτσι. Δεν υπάρχουν και ανταλλακτικά πια!

Elena Macriyianni Vryonidou Πως θα σχολιαζατε την φραση " ειμαστε οτι γραφουμε".
Κωνσταντινα Μοσχου Elena Macriyianni, πράγματι είμαστε ό,τι γράφουμε. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από κανέναν, οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν κάτι από εμάς τους ίδιους. Ακόμα και όταν "παίζουμε" τον κακό ρόλο, ψάχνουμε να τον βρούμε μέσα μας, αλλιώς δεν θα είναι πειστικός ο χαρακτήρας του βιβλίου διαφορετικά. Χρειάζεται βέβαια προσοχή, σε ό,τι διαβάζουμε, γιατί υπάρχουν και επικίνδυνοι εντός εισαγωγικών συγγραφείς, που μπορεί να πείσουν τον αναγνώστη πως η νύχτα είναι μέρα.

Eva Natsi Ποιος ήρωας απο τα βιβλία που έχεις γράψει είναι ο αγαπημένος σου και γιατί;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, για απροσδιόριστους λόγους, αγαπώ τη Ζωή, στο Όλα για τη ζωή μου. Ίσως επειδή από εύθραυστη και μαλθακή αναγκάζεται να αλλάξει στάση ζωής, να γίνει δυνατή, όπως υπαγορεύουν οι καινούριες συνθήκες.

Δημήτρης Σκεύης Τυχη, αισιοδοξια, αγωνας, ελπιδα: Με ποια σειρα θα τις τοποθετουσες αξιακα;
Κωνσταντινα Μοσχου Δημήτρη, η σειρά που τοποθετώ τις λέξεις αυτές είναι: Ελπίδα, αισιοδοξία, αγώνας, τύχη. Κάποιες φορές μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω και να αλλάξω αξιακό πιστεύω, αλλά πάλι εκεί θα καταλήξω.
Δημήτρης Σκεύης Εχεις δικιο , συμφωνω μαζι σου!!!

Georgia Retetakou Έχεις γράψει βιβλία συλλογικά 2 μαζί με την Γεωργία Παπαλυμπέρη(Όλα για την ζωή μου και Αγάπησα τον δολοφόνο μου) και ένα που έχουν συμμετάσχει αρκετά άτομα (Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο). Περιέγραψε μας λίγο πως είναι όταν ένα έργο γράφεται από 2 άτομα; Είναι εύκολο ή δύσκολο; Δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από το διαφορετικό ύφος που μπορεί να έχουν οι δυο συγγραφείς; Είσαστε μαζί την ώρα που γράφετε και ο ένας ελέγχει τον άλλον; Κάνε μας μια ανάλυση περιγράφοντας μας στιγμές από την συγγραφή αυτών των βιβλίων.

 
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, οπωσδήποτε ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά το πετύχαμε με καλή οργάνωση. Στήναμε την πλοκή μέχρι ένα σημείο, μοιράζαμε ρόλους και ύστερα δούλευε η καθεμία μόνη της στο σπίτι της. Το ύφος, ναι, ήταν διαφορετικό, αλλά έτσι έπρεπε να είναι. Στο πρώτο μας βιβλίο, θέλαμε να φαίνεται ότι το πρώτο μέρος το έγραψε γυναίκα και το δεύτερο άντρας. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα τακτική, και την χρησιμοποιήσαμε και στο δεύτερο βιβλίο, με τις δύο αντίζηλες γυναίκες. Στο "Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο" είχε ο καθένας το δικό του διήγημα (δέκα συγγραφείς, ένας γρίφος), με ενωτικό στοιχείο την ιδιομορφία ενός τόπου, ώστε μονάχα εκεί να μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο έγκλημα. Εάν θέλεις να σου αναφέρω στιγμές, ήταν κάποιες δύσκολες όπου μαλώναμε για την πλοκή και τους χαρακτήρες και άλλες, όπως στο τέλος, που δακρύσαμε που το φέραμε εις πέρας.


ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ Πολύ όμορφη η συζήτηση !!! Καλή επιτυχία στην κυρία Μοσχου!!

Argiro Theodossiou Περα απο τη βιβλιογραφια που μελετησατε, χρειαστηκε να ταξιδεψετε ωστε να συγκεντρωσετε το υλικο για την αποτυπωση της ιστοριας σας; Και αν ναι ποιος ηταν ο προορισμος και ποιες οι εντυπωσεις σας απο τους ανθρωπους που συναντησατε;
Κωνσταντινα Μοσχου Argiro, θα ήταν πολύ καλό να μπορούσα να ταξιδέψω και να μελετήσω τόπους και ανθρώπους, αλλά οι συνθήκες δεν μου το επιτρέπουν. Γι' αυτό προσπαθώ να αποκτήσω τη γνώση μέσα από βιβλία και έρευνα. Συνήθως όμως, οι ιστορίες μου περιστρέφονται γύρω από οικεία μου μέρη.

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Πρεπει να ειναι ομως παρα πολυ δυσκολο αυτο . Το να μπορουν να γραψουν ενα εργο διαφορετικοι ανθρωποι , οσο καλη οργανωση κι αν υπαρχει,, θα εχει μεγαλες δυσκολιες. Θελει πολυ ταλεντο αλλα και δυναμη. Σας θαυμαζω που το πετυχατε!
Κωνσταντινα Μοσχου Μαρία, πράγματι είναι δύσκολο, και απορώ κι εγώ πώς τα καταφέραμε. Αν δεν ήμασταν πραγματικές φίλες, τώρα μπορεί και να είχαμε μαλώσει λόγω διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεών για τα δύο μυθιστορήματα.

Eva Natsi Εκτός από το να γράφεις και να διαβάζεις βιβλία τι άλλο σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, λατρεύω το περπάτημα. Μπορώ να περπατώ ώρες χωρίς να καταλάβω πώς και γιατί. Έλα όμως που δεν τον βρίσκω αυτόν τον ελεύθερο χρόνο;

Georgia Retetakou Ποιόν θεωρείς κορυφαίο συγγραφέα στην Αστυνομική λογοτεχνία και ποιο κορυφαίο βιβλίο στην ίδια κατηγορία;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, δεν είμαι στης σκανδιναβικής σχολής, περισσότερο αγαπώ τους πρώτους διδάξαντες. Ντάσιελ Χάμετ, Ρέιμοντ Τσάντλερ, αυτό το παλιό στυλ λατρεύω, το νουάρ. Και επίσης το διεισδυτικό στυλ του Ζορζ Σιμενόν, για την ψυχοσύνθεση του δράστη, αυτό που με έχει επηρεάσει και στα δικά μου γραπτά. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί καλοί Έλληνες, μην ξεχνιόμαστε! Δεν μπορώ όμως να τους αναφέρω εδώ, γιατί είναι αρκετοί. Τόσο κοντά στην ψυχοσύνθεσή μας, πραγματικά. Βιβλίο δεν υπάρχει κορυφαίο, υπάρχουν πολλά.

Eva Natsi Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 20 χρόνια;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, επειδή είμαι λίγο απαισιόδοξη, να πω... γριά με φαντάζομαι; Άσε, καλά είμαστε όπως είμαστε. Το μόνο που φοβάμαι είναι τα γηρατειά. Λοιπόν, εάν ζήσω έως τότε, μάλλον θα φορώ ακόμα γυαλιά και θα γράφω, θα γράφω...
Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Εγω σε φανταζομαι ιδια και να γραφεις να γραφεις.......

Elena Macriyianni Vryonidou Θα πρεπει να σας αφησω.Ηταν μια υπεροχη συνεντευξη.Συγχαρητηρια στη συγγραφεα κωνσταντινα μοσχου και καθε επιτυχια μεσα απο την καρδια μου.καλο βραδυ σε ολους και πολλες ευχαριστιες στο βιβλιο της παρεας για την ομορφη συντροφια του. Μπραβο κοριτσια.
Eva Natsi Ευχαριστουμε πολυ Ελενα για την παρεα
Κωνσταντινα Μοσχου Καληνύχτα, Έλενα, ευχαριστώ πολύ!

Βίκυ Τερζίδου Υπάρχει κάποιο βιβλίο Έλληνα ή ξένου συγγραφέα που διαβάσατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε; Τι διαβάζετε τώρα;
Κωνσταντινα Μοσχου Βίκυ, διαβάζω αυτές τις μέρες το Η πόλη και η σιωπή του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη. Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, ωραία γραφή! Ωραία μηνύματα!

Georgia Retetakou Περιέγραψε μας μια μέρα από την ζωή σου, στην καθημερινότητα σου και μετά πές μας πως θα ήθελες να είναι η ιδανική ημέρα για σένα που ακόμα δεν έχεις ζήσει ή την έχεις ζήσει ελάχιστες φορές.
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, η καθημερινότητά μου είναι η μοίρα των γυναικών. Πρέπει να προλαβαίνεις να τα έχεις όλα στην τρίχα, μην απογοητεύσεις κανέναν, να δίνεις, να δίνεις και όλο να δίνεις. Η ιδανική μου μέρα θα ήταν μια μέρα δίχως υποχρεώσεις. Αλλά ακόμα και αν μου την χάριζαν αυτή τη μέρα, πάλι θα τριγύριζα δίχως να ησυχάσω. Όπως συνηθίζει κανείς.

Eva Natsi Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, Η αλήθεια, δύο εκδοχές. Όταν η Στέλλα γνωρίσει τον Νικήτα, αλήθεια και ψέμα θα γίνουν ένα. Εκείνος ακολουθεί τη μοίρα του, εκείνη, την καρδιά της. Τι θα συμβεί όμως όταν μοίρα και καρδιά γίνουν μαριονέτες στα χέρια του εγκλήματος; Η Στέλλα, ανυποψίαστη, ακολουθεί ένα μονοπάτι που χάραξαν ερήμην της κάποιοι άλλοι με την πρόφαση της αγάπης. Ο Νικήτας, πάνω στο ίδιο μονοπάτι, κινείται πιο γρήγορα. Κάποτε θα φτάσει σε μια διασταύρωση. Ποιο δρόμο θα διαλέξει; Η εξιχνίαση ενός εγκλήματος, ο μύθος του ιππότη, η δύναμη της φιλίας, το οργανωμένο έγκλημα, ο έρωτας, ο έρωτας, ο έρωτας. . . μπλέκονται στα δίχτυα της ζωής και μόνο ένας από μηχανής θεός μπορεί να τους ξεμπλέξει. . .

Eva Natsi Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας σε βιβλίο άλλου συγγραφέα; Για ποιόν λόγο τον ξεχώρισες;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, o αγαπημένος μου ήρωας είναι Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία του Ρόμπερτ Φίσερ. Είναι αυτός που νόμιζε ότι η πανοπλία του θα τον προφύλασσε από τον πόνο που θα του προκαλούσαν οι άλλοι, μέχρι που αυτή σκούριασε και δεν μπορούσε να την βγάλει από πάνω του. Αυτός ο ήρωας με έκανε να καταλάβω πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Georgia Retetakou Πώς είναι να γράφεις για παιδιά και πώς να γράφεις για μεγάλους; Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να αγαπούν το βιβλίο και πως εμείς οι μεγάλοι θα τους μεταδώσουμε αυτή την αγάπη;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, το διασκεδάζω αφάνταστα να γράφω για παιδιά, αν και είναι πιο δύσκολο. Ποτέ δεν ξέρεις τι εντύπωση μπορεί να τους κάνει μια αθώα κατά τα φαινόμενα λέξη σου. Ένα βιβλίο για ενήλικες είναι διαφορετικό, έχει μεγαλύτερη έκταση, θέλει περισσότερη δουλειά, σου προσφέρεται να πεις πολλά, να εμβαθύνεις περισσότερο. Τα παιδιά μας, εάν αγαπήσουν το βιβλίο, θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο, θα μπορούν να ταξιδέψουν, να πλάσουν χαρακτήρα. Για να τους μεταδώσουμε αγάπη στο βιβλίο, θα πρέπει να αρχίσουμε από τη βρεφική ηλικία, να τους διαβάζουμε καθημερινά, να γινόμαστε και λίγο ηθοποιοί, για να τονώνουμε το ενδιαφέρον τους.


Eva Natsi Τα βιβλία σου βασίζονται σε δικές σου εμπειρίες, πραγματικά γεγονότα ή είναι ως επί τω πλείστων μυθοπλαστικά;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, τίποτε από τα τώρα δημοσιευμένα δεν είναι αληθινό. Ωστόσο, κάποια μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να είναι πραγματικά, όπως και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα των ηρώων μου.

Georgia Retetakou Τι θα συμβούλευες έναν επίδοξο συγγραφέα;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, θα τον συμβούλευα να μην κουραστεί. Να μην το βάλει κάτω. Πολλές φορές απογοητευόμαστε, νομίζοντας ότι έχουμε γράψει ένα αριστούργημα και κανείς δεν το προσέχει. Αν ξαναδιαβάσεις το γραπτό σου έπειτα από λίγο διάστημα, τότε μονάχα καταλαβαίνεις τα λάθη σου. Και τότε θα γίνει καλύτερο, όταν εσύ νιώσεις τι φταίει. Συνήθως δεν πρέπει να δίνουμε το γραπτό μας να το διαβάσει ακατάλληλο άτομο, εάν αυτό δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Πρέπει να έχει κάτι να μας προτείνει, πρέπει να έχει σωστή κρίση.

Eva Natsi Τι κάνεις όταν δεν έχεις έμπνευση; Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς για να αποκτήσεις εκείνη την δύναμη ώστε το μυαλό να αρχίσει να κατεβάζει ιδέες ή να επεξεργάζεται την ήδη υπάρχουσα ιδέα;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, όταν δεν έχω έμπνευση, δεν θα γράψω. Γιατί να πιέζει κανείς τον εαυτό του; Η συγγραφή είναι ευχαρίστηση, το κάνεις γιατί έχεις κάτι να πεις.

Eva Natsi ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ "Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ":

"Αχέροντας, λοιπόν", συνεχίζει εκείνος ύστερα από λίγο, "σημαίνει χωρίς χαρά. Ή η λέξη προέρχεται από το άχος, δηλαδή θλίψη, τη θλίψη που δίνει ο θάνατος. Κάποτε, εδώ, μαζί με τον Αχέροντα χύνονταν άλλα δύο
ποτάμια: ο Κωκυτός, δηλαδή ο θρήνος, και ο Πυριφλεγέθων, που δεν υπάρχει πια και σημαίνει πύρινη κόλαση".
Περνά σαν αστραπή απ' το μυαλό μου η εικόνα από το μπουζούκι μου, στολισμένο με φίλντισι. Ο ήχος του να σκορπά τα σκοτάδια μιας τόσο θλιβερής συνομιλίας, το φως του ήλιου να αστράφτει επάνω στο φίλντισι και επάνω στην ψιλή άμμο, και να τα σβήνει όλα... Τι δουλειά έχω εγώ με τους νεκρούς;
Ήρθαν και άλλοι στο μεταξύ. Το καΐκι γεμίζει με κόσμο. Ένα ολοζώντανο πλήθος πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα, με χαρές και πανηγύρια να διαπλεύσει το ποτάμι των νεκρών. Ξεκινάμε. Σκέφτομαι πανικόβλητος να κατέβω, όχι γιατί φοβάμαι, αλλά γιατί δεν μου αρέσει η μαυρίλα. Οι περισσότεροι όμως τριγύρω γελούν και αστειεύονται. Δεν έχω παρά να τους μιμηθώ, ξορκίζοντας το κακό. Ξαφνικά θυμάμαι πόσο πολύ μου αρέσει η μέρα, πόσο μου αρέσει να τραβώ τις κουρτίνες να μπαίνει διάπλατα το φως, αυτό που μου έχει λείψει όντας παιδί της νύχτας.
Είμαι λοιπόν κι εγώ από εκείνους που φοβούνται να αντικρίσουν την αλήθεια που λέει πως εκτός από τη ζωή υπάρχει και ο θάνατος. Μου το θυμίζουν διαρκώς τα μάτια της Ψιτ, καθώς εξερευνούν την ψυχή μου.

Δημήτρης Σκεύης Οσο υπαρχει Ανατολη
Υπαρχει φως στο βλεμμα και ελπιδα
Οτι δεν εχει το αυριο χαθει
Και οτι μ' αγωνα τα ονειρα θα παρουνε πνοη!
Αφιερωμενο σε σενα Κωνσταντινα ως ενδειξη απεριοριστης εκτιμησης!
Κωνσταντινα Μοσχου Ωραίο, Δημήτρη!!! Ευχαριστώ!!!

Georgia Retetakou Θα σε πείραζε αν κάποιος έκανε άσχημη κριτική για κάποιο βιβλίο σου;
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, φυσικό είναι να με πειράξει μια κακή κριτική, αν και όλα αυτά αφορούν στο προσωπικό γούστο του καθενός. Θα με στενοχωρήσει όμως περισσότερο όταν είναι κάποιος δικός μου άνθρωπος, γιατί θα προτιμούσα να με προειδοποιήσει προτού εκτεθώ.

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Πως θα καταλαβουμε οτι ενα ατομο ειναι καταλληλο να κρινει το γραπτο μας και να μας συμβουλεψει ? Κι αν ειναι ακαταλληλο (ή κακοβουλο ισως) αλλα μας δημιουργησει ανησυχιες και ανασφαλειες πως μπορουμε να....ησυχασουμε?
Κωνσταντινα Μοσχου Μαρία, όταν έρθει η ώρα, καταλαβαίνεις αμέσως τις προθέσεις του άλλου. Τις ανασφάλειες έτσι και αλλιώς τις φορτώνεται ένας συγγραφέας, τίποτε δεν είναι τέλειο για αυτόν. Ακόμα και καλά λόγια να ακούσεις, μπορεί να είναι τυπικά, από ευγένεια.
Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Οπως καλα καταλαβες Κωνσταντινα κανω χρηση της ευκαιριας να παιρνω συμβουλες απο μια εμπειρη συγγραφεα. Ευχαριστω!
Κωνσταντινα Μοσχου Ευχαριστώ, Μαρία! Θα τα πούμε και από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου σου!!!

Βίκυ Τερζίδου Πιστεύετε πως αν κάποιος συγγραφέας ανήκει σε κάποιο από τους πολύ μεγάλους εκδοτικούς οίκους θα είναι πιο εύκολη η πορεία του; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προώθηση και διαφήμιση στο να αναδειχθεί κάποιος συγγραφέας και να γίνει γνωστός σε ευρύ αναγνωστικό κοινό. Φτάνει η αξία του και μόνο για να το καταφέρει αυτό;
Κωνσταντινα Μοσχου Βίκυ Τερζίδου, όλα είναι θέμα τύχης. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν είσαι σε μεγάλο εκδότη να προωθηθεί το βιβλίο σου, αλλά ποιο το όφελος; Εάν είναι "πατάτα", το πιο πιθανόν είναι να είσαι ένας ακόμα διάττοντας αστέρας.

Eva Natsi Διαβάζοντας τα βιβλία σου έχεις εντοπίσει λάθη που τα είδες εκ των υστέρων και η εμπειρία σου όσο γράφεις και όσο διαβάζεις σε έκανε να τα εντοπίσεις ύστερα από καιρό;
Κωνσταντινα Μοσχου Eva, και βέβαια έχω βρει κάτι που δεν μου αρέσει πια. Ουδείς αλάνθαστος. Τώρα θα τα έγραφα πολύ καλύτερα, και έπειτα από δέκα χρόνια ακόμα περισσότερο. Μόνο που τότε θα τους έλειπε η φρεσκάδα. Είναι ωραίο να γράφεις αυθόρμητα.

Georgia Retetakou Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την όμορφη κουβέντα Θα αφήσουμε την τελευταία λέξη δικιά σου. Πες μας κάτι που παραλείψαμε ή κάτι που θεωρείς άξιο λόγου να αναφερθεί σαν επίλογος στην όμορφη κουβέντα μας.
Κωνσταντινα Μοσχου Georgia, ήταν πράγματι πολύ ωραία η συζήτηση. Άξια λόγου δεν θεωρώ τίποτε από όσα είπα παραπάνω, τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την παρουσία σας. Πολύ πρωτότυπες οι ερωτήσεις όλων των φίλων. Πέρασα πολύ όμορφα απόψε! Ελπίζω και εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, να δούμε καλύτερες μέρες, να γίνει κάτι να αναστηθεί ο τόπος μας! Υγεία προπάντων, και δημιουργία! Σας ευχαριστώ και πάλι, υπέροχη παρεούλα! Καλό σας βράδυ!

Κωνσταντινα Μοσχου Eva και Georgia, ευχαριστώ και πάλι. Καλό βράδυ σε όλους!
Βίκυ Τερζίδου Καλοτάξιδο το βιβλίο σας Κωνσταντινα Μοσχου!!! Κάθε επιτυχία σας εύχομαι. Καλό βράδυ σε όλη την παρέα!!!
Rena Alexopoulou Μπράβο υπεροχή συζήτηση. Πολύ καλές ερωτήσεις κι ακόμη καλύτερες απαντήσεις! Συγχαρητήρια στη νικήτρια. Καλοδιάβαστο το βιβλιό!!!
Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου Τι κρίμα!!! Σήμερα είχα μια επείγουσα συνάντηση και δεν σας πρόλαβα! Πολύ ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις αλλά και μεστές οι απαντήσεις από την πλευρά της Κωνσταντίνας. δεν περίμενα κάτι λιγ'οτερο. Συγχαρητήρια!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου