Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Συνέντευξη: Η Τατιάνα Κοτσώνη μας συστήνει τον Κύριο με τα Χρυσάνθεμα....

Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα. Την Τατιάνα Κοτσώνη. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο  "Ο κύριος με τα Χρυσάνθεμα" που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Πηγή ήρθε να ταράξει τα νερά και να αποδείξει περίτρανα πως πραγματικά η Ελληνική Λογοτεχνία έχει και παρόν και μέλον. Τατιάνα σε καλωσόρίζουμε στην Παρέα μας και ξεκινάμε την κουβέντα μας.





  1. Ποιά ήταν η πρώτη σου επαφή με την συγγραφή και πώς σου γεννήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσεις να γράφεις.
Διάβαζα πολύ από μικρή, όλες τις ώρες, και κάποια στιγμή στην έκτη δημοτικού ένιωσα πως θέλω να γράψω κι εγώ. Έτσι κάπως έγραψα το πρώτο μου παραμύθι.

2. Ο Κύριος με τα Χρυσάνθεμα ο τίτλος του βιβλίου σου, που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Πηγή. Ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτό το πραγματικά πρωτότυπο και ιδιαίτερο βιβλίο;

Μια ιστορία πραγματική που είχε κάποια κοινά με αυτή που ήθελα να γράψω και η απορία πως θα μπορούσε άραγε κάποιος να επιζήσει σε μια εποχή που τα ψυχικά νοσήματα ήταν τεράστιο ταμπού.

3. Ο Κεντρικός σου ήρωας ακροβατεί ανάμεσα στην λογική και την τρέλα, ανάμεσα στους φόβους του και τις ενοχές του. Του έχεις δώσει μια διπλή υπόσταση που πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκες την ιστορία σου είναι σαν να υπάρχει και μια τρίτη υπόσταση που προσπαθεί να ισορροπήσει τις δυο διαφορετικές φωνές. Ποιό είναι το μήνυμα που θέλησες να περάσεις στους αναγνώστες σου μέσα απο την ιστορία σου;

Υποθέτω πως υπάρχει κάπου κάπου και μια τρίτη παρουσία, όχι φωνή που προκύπτει μέσα από την ιστορία, τις στιγμές που ο συγγραφέας και ο Κύριος με τα Χρυσάνθεμα κάνουν ανακωχή. Εκείνες τις στιγμές, ακριβώς επειδή επικρατεί ηρεμία μοιάζει σαν να έχει αναλάβει τον έλεγχο κάποιος τρίτος. Συγκεκριμένο μήνυμα δεν ήθελα να περάσω στους αναγνώστες μου. Ήθελα όμως να βρουν ένα κομμάτι του εαυτού τους στην ιστορία μου.

4. Ποιό ήταν εκείνο το στοιχείο που σε δυσκόλεψε περισσότερο στην συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Οι δύο διαφορετικές φωνές που έπρεπε να ανήκουν σε έναν άνθρωπο και ταυτόχρονα να είναι πειστικές και να μην προκαλούν σύγχυση στον αναγνώστη.

5. Ποιό θεωρείς ότι είναι το πιο ισχυρό πλεονέκτημα του βιβλίου σου;

Η αμεσότητα των συναισθημάτων. Δεν ένιωσα ούτε στιγμή οτι τώρα πρέπει να χειραγωγήσω τον αναγνώστη ώστε να νιώσει αυτό που θέλω εγώ. Δέ χρειάστηκε και δεν θα μπορούσα.

6. Ποιός θεωρείς οτι ο νικητής της διαμάχης που εντέχνως έχεις δημιουργήσει; Ο συγγραφέας ή ο ήρωας του;

Κανείς. Οι διαμάχες με τον εαυτό μας δεν μπορούν να έχουν κερδισμένους και 
χαμένους.



7. Οι εκδοτικοί οίκοι σήμερα ζητάνε προς έκδοση πολυσέλιδα βιβλία. Συνάντησες σχετικά εμπόδια όταν αποφάσισες να εκδόσεις το βιβλίο σου; Δεν φοβήθηκες πως οι ίδιοι οι αναγνώστες μπορεί να δουν αποτρεπτικά ένα βιβλίο με 164 σελίδες;

Όταν το έγραφα δεν σκεφτόμουν την έκδοση κι όταν σκέφτηκα την έκδοση το βιβλίο ήταν αυτό που ήταν και δεν είχα σκοπό να αλλάξω τίποτα. Πήρα το ρίσκο και τελικά βρήκα το δρόμο προς την έκδοση. Τους αναγνώστες τους σκέφτηκα. Σκέφτομαι ακόμη συχνά τι θα δελέαζε κάποιον να αγοράσει ένα μικρό βιβλίο μιας πρωτοεμφανιζόμενης και πάντα καταλήγω στο ότι θα πρέπει κι εκείνοι να πάρουν το ρίσκο και να διαπιστώσουν αν αξίζει.

8. Ποιόν θεωρείς μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών και ποιό βιβλίο κατα την γνώμη σου έχει αγγίξει την τελειότητα;

Δεν μπορώ να διαλέξω κορυφαιο συγγραφέα όλων των εποχών. Είναι τόσοι πολλοί που είναι αδύνατον. Κι έπειτα δεν ξέρω αν έχει αγγίξει την τελειότητα και ποια είναι τελικά τα κριτήρια για να ισχυρισθεί κανείς κάτι τέτοιο αλλά ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου θα έχει πάντα «Ο τελευταίος πειρασμός» του Καζαντζάκη.

9. Γράφεις για σένα ή για τους αναγνώστες σου; Θα έκανες ποτέ σου κάποιον συμβιβασμό προκειμένου το έργο σου να γίνει περισσότερο γνωστό ή να αποκτήσει μεγαλύτερη αποδοχή;

Νομίζω πως όποιος ισχυρίζεται οτι γράφει μόνο για τον εαυτό του μπορεί απλώς να κρατάει ημερολόγιο. Από τη στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία της έκδοσης και της έκθεσης που αυτή συνεπάγεται γράφεις οπωσδήποτε και για τον αναγνώστη. Το γράψιμο είναι ο τρόπος σου για να επικοινωνήσεις με όποιον θα διαβάσει το έργο σου.

10. Ο τρόπος που γράφεις, αν και λιτός έχει την δύναμη να εισχωρήσει, με τρόπο διεισδυτικό και χειρουργικό στο κέντρο και στην ουσία του ήρωα σου. Σε έχει επηρεάσει κάποιος σε αυτό το πρωτότυπο στυλ γραφής;

Κάποτε μου είπαν οτι ο τρόπος μου είναι σπαρτιάτικα ποιητικός και νομίζω οτι πραγματικά με έχει επηρεάσει γενικά η ποίηση την οποία αγαπώ πολύ.

11. Η ψυχολογική πάλη του ήρωα και του αντιήρωα στο βιβλίο είναι έντονη και βγάζει αντικρουόμενα δυνατά συναισθήματα. Πως βίωσες εσύ την ιστορία σου καθώς έκτιζες την πορεία της;

Υποθέτω σαν ηθοποιός που πρέπει να παίξει δύο ρόλους αντικρουόμενους και να τους ερμηνεύσει και τους δύο το λιγότερο αξιοπρεπώς. Τη βίωσα τη σύγκρουση και για πολύ καιρό ήταν πραγματικά βασανιστήριο. Ωστόσο, ήταν ένα εθιστικό και σαγηνευτικό βασανιστήριο.

12. Λένε πως η απόσταση μεταξύ τρέλας και λογικής είναι ελάχιστη. Ποιά είναι η δικιά σου απόψη; Υπάρχουν δυκλείδες αυσφαλείας στην ανθρώπινη ψυχή; Γερά στεγανά που μπορούν να κρατήσουν την λογική πάνω απο την τρέλα; Ποιός είναι ο δικός σου ορισμός για την ανθρώπινη ψυχή;

Η λέξη τρέλα χρησιμοποιείται στο βιβλίο μου επειδή αναφέρεται σε εποχή που δεν υπήρχαν άλλοι όροι για να περιγράψουν τα ψυχικά νοσήματα. Η δική μου θέση σχετικά με το θέμα έχει να κάνει με μια παράμετρο του πειράματος Ρόζενχαν. Παραθέτω κάποιες πληροφορίες εδώ για όποιον ενδιαφέρεται https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CF%8C%CE%B6%CE%B5%CE%BD%CF%87%CE%B1%CE%BD
Για μένα τα η «τρέλα» είναι απλώς μια άλλη γλώσσα. Μια άλλη εκδοχή της πραγματικότητας ενός ανθρώπου την οποία οι «λογικοί» δεν μπορούν να κατανοήσουν. Για την ανθρώπινη ψυχή δεν μπορώ να έχω ορισμό. Είναι μια έννοια εξαιρετικά σύνθετη για να υπάρχει ακριβής ορισμός.

13. Ο κύριος με τα Χρυσάνθεμα συναντά αναπάντεχα τον έρωτα. Ποιό είναι εκείνο το στοιχείο που τον κρατά δέσμιο και δεν δείχνει τα αληθινά του συναισθήματα; Τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να δει την αλήθεια κατάματα; Ποιό είναι γενικότερα το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζει φρένο σε κάποιον άνθρωπο να δείξει με πράξεις την αγάπη του;

Ο φόβος. Από την αρχή μέχρι το τέλος τον ήρωα μου τον καθηλώνει κυρίως ο φόβος. Και νομίζω πως ο φόβος είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για να ζήσει ο καθένας μας αυτό που επιθυμεί, όχι μόνο την αγάπη.

14. Θα ήθελες να μας πείς την άποψη σου για την Ελληνική Λογοτεχνία σήμερα; Πιστεύεις ότι έχει παρόν και μέλλον; Οι αναγνώστες αντίστοιχα πως θεωρείς ότι αντιμετωπίζουν τα βιβλία που κυκλοφορούν σήμερα; Διαβάζουν ότι τύχει ή έχουν την ικανότητα να διαλέγουν με σωστά ή αυστηρά κριτήρια τα αναγνώσματα που διαβάζουν;

Δέν υπάρχουν σωστά κριτήρια για να διαλέξεις ένα βιβλίο. Όποια πληροφορία κι αν σου δίνει είναι στο χέρι σου να την μετατρέψεις σε γνώση. Στην Ελληνική Λογοτεχνία σήμερα βλέπω σαφέστατα μέλλον γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω αρκετούς αξιόλογους συγγραφείς και γιατί είναι η εποχή που ζούμε τέτοια που ευνοεί τις εσωτερικές αναζητήσεις των ανθρώπων.

15. Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου είκοσι χρόνια μετά;

Αδύνατον να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση γιατί δυσκολεύομαι να με φανταστω και ένα χρόνο μετά. Πάντως ελπίζω να είμαι καλύτερη γενικά. Καλύτερη σαν άνθρωπος και σαν συγγραφέας.



16. Ποιό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιό το μεγαλύτερο ελάττωμα σου;

Ελαττώματα έχω πολλά. Ένα από αυτά είναι ο φόβος που με κάνει ανυπόμονη. Τα προτερήματα μου υποθέτω πως τα βλέπουν οι άλλοι καλύτερα. Αν όμως πρέπει να πω κάποιο νομίζω πως είναι η ειλικρίνεια. Μ’ αρέσει πολύ και να είμαι ειλικρινής και να είναι οι άλλοι μαζί μου.

17. Ασχολείσαι με άλλες μορφές τέχνης και αν ναί με ποιές;

Μόνο με το χορό. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να ζωγραφίζω αλλά είμαι ανίκανη να χαράξω και μια ευθεία γραμμή.

18. Ποιά είναι εκείνη η αξία, εκείνο το ιδανικό για το οποίο θα θυσίαζες τα πάντα στην ζωή σου;

Υποθέτω πως μόνο η αγάπη αξίζει μια τόσο μεγάλη θυσία.

19. Ποιό είναι το όνειρο της ζωής σου που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Πολλά είναι τα όνειρα μου που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη και μ’ αρέσει αυτό. Είναι σαν το ταξίδι προς την Ιθάκη τα απραγματοποίητα όνειρα μας. Δίνουν νόημα στη ζωή μας. Προς το παρόν θέλω το δεύτερο βιβλίο μου να είναι καλύτερο από το πρώτο.

20. Το παρόν ή το παρελθόν είναι αυτό που καθορίζει το μέλλον των επόμενων γενεών;

Το παρόν κάθε μέρα γίνεται παρελθόν και βάζει ένα ακόμη λιθαράκι για να χτιστεί το μέλλον.

21.  Επειδή ξέρω ότι διαβάζεις ιδιαίτερα βιβλία θα ήθελες να μας προτείνεις 3 βιβλία που θα ήθελες να διαβάσουμε;

"Μη μ' αφήσεις ποτέ" Καζούο Ισιγκούρο, "Ο πόλεμος των κουμπιών" Λουί Περγκώ και "Μια ανάσα από τον παράδεισο" Ανταμς

Ευχαριστούμε πολύ Τατιάνα για τον χρόνο που μας αφιέρωσες και για τις απαντήσεις που μας έδωσες. Εμείς θα σου ευχηθούμε Καλοτάξιδο το Βιβλίο σου και κάθε επιτυχία στην Ζωή σου.

Επιμέλεια συνέντευξης Ρετετάκου Γεωργία Χριστίνα Μπίνου Ευα Νάτση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου