Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Aποψη για "ΣΕΡΡΑ-Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ."..ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με την ματιά της Melanie Mihaelidou

ΣΕΡΡΑ-Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ...ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Καθ'οτι Ποντια κ Τραπεζουντια και αυτο που καποιοι εσφαλμενα ονομαζουν ρωσοποντια-ειμαστε Ελληνες γεννημενοι στη Ρωσια και οχι Ρωσοι..,διαβασα και αγαπησα ιδιαιτερα αυτο το βιβλιο.
Εξιστορει τη ζωη ενος ανθρωπου - που θα μπορουσε να πρεσβευει τη ζωη καθε Ποντιου-. Ο Γαληνος γεννηθηκε στη Τραπεχουντσ,βιωσε τον ξεριζωμο των Ποντιων και των Αρμενιων,εζησε για πολλα χρονια μια ανεκπληρωτη ερωτικη ιστορια.
Χωρισε η μανα απο το παιδι και η γυναικα απο τον αντρα της.Τους εβγαλαν με τη βια απο τα σπιτια τους και τους οδηγουσαν για χιλιομετρα μεσα απο την αγονη Τουρκια προς τα μεσα της Ενδοχωρας, με στοχο βεβαια η να πεθανουν απο την ασιτια και τις κακουχιεςη να τους σκοτωσουν οι ιδιοι οι Τουρκοι (Εθνικη Εκκαθαριση και η Τουρκια στους Τουρκους ητο το συνθημα τους).Χασανε τη γη κατω
απο τα ποδια τους,παλευανε για τη ζωη τους.Οσοι κατορθωσαν να σωθουν ζητησαν ασυλο απο τη Μανα Ελλαδα η μετεβησαν στη Γεωργια που ηταν υπο Ρωσικη κατοχη.
Και εκει που αρχισαν να ορθοποδουν,βιωσαν παλι τον ξεριζωμο,αυτη τη φορα στο βωμο του Κομμουνισμου.Ορισμενοι κατηγορηθηκαν οτι ηθελαν να ιδρυσουν Πανποντιακο Κρατος μεσα στη Ρωσια,οποτε αποτελουσαν Ρθνικη απειλη,οποτε με τη βια οι αντρες εσταλησαν στη κρυα και σκληρη Σιβηρια.Αλλοι παλι επειδη δε επιθυμουσαν να αλλαξουν την ελληνικη υπηκοοτητα τους σε ρωσικη,κριθηκαν και αυτοι ανεπιθυμητοι.
Μια νυχτα λοιπον ενοπλοι εισεβαλλαν και παλι στα σπιτια των Ποντιων- Ρωμιων οπως τους αποκαλουσαν ,τους αρπαξαν και τους εβαλαν σε βαγονια φυλακες. Ο προορισμος αγνωστος.Ο φοβος και παλι στα ματια των ανθρωπων
Μα που μας πανε?Γιατι?
Το που ...ηταν το Καζακσταν.Ενα κρατιδιο που ηταν κ αυτο υπο ρωσικη κατοχη,με εδαφη ετοιμα να οργωθουν ,αλλα δεν υπηρχαν χερια.Εκει εστειλαν λοιπον οι Ρωσοι τους Ποντιους και πολλων αλλων εθνικοτητων ατομα,προκειμενουν να δουλευουν ατελειωτες ωρες για ενα ξετοκομματο.Οι Ποντιοι ειναι ομως δυνατοι.Και μεσα απο αυτες τις κακουχιες καταφεραν να ορθοποδησουν.
Αναπολουν ομως παντα τη Πατριδα τους.Ευτυχως σε καποια στιγμη ,μετα απο πολλα χρονια τους δινεται η δυνατοτητα να μεταβουν στην Ελλαδα.
Ως Τουρκοσπορους τους υποδεχονται ομως οι Ελληνες.Δακρυα και παλι στα ματια των χιλιοπονεμενων ψυχων.Που εφταιξαν?Γιατι?
Τον τοπο ειτε τον αφηνεις πισω και θρηνολογεις ειτε τον κουβαλας μεσα σου και πασχιζεις να τον υψωνεις με τα εργα σου,ειτε εαν δυνασαι,επιστρεφεις σε αυτον.Και οι Ποντιοι οπου και εαν ειναι τον τοπο τους τον κουβαλανε μεσα τους,τις ριζες τους ,τις παραδοσεις τους,χορευοντας τον ενδοξο χορο τη Σερρα.
Παρολο που ο Γιαννης Καλπουζος μας πετγραφει τη ζωη του ηρωα του ,μεσα απο πολλες ιστορικες αναφορες,χρησιμοποιει μια εκφραση αμεση που βοηθα τη καθε λεκτικα αναφορα,ο αναγνωστης να τη κανει εικονα.Η αγαπη,ο πονος,η θλιψη και η χαρα του Γαληνου περνανε στον καθε αναγνωστη χωριστα ,ενωνοντας τους.Η ιστορια του ηρωα γινεται ιστορια και βιωμα του αναγνωστη.
Νομιζω πως αυτο το βιβλιο μπορει να χαρακτηριστει ως ενα σημαντικο βοηθημα για οσους θελουν να μαθουν τα δεινα των Ελληνων του Ποντου,ταξιδευοντας μεσα απο μια ερωτικη ιστορια δυο κατατρεγμενων ηρωων.Μπορει ομως μα αποτελεσει βοηθημα και για εμας τους Ποντιους ,συμπληρωμα οσων οι παππουδες ,μαε διηγουνταν οταν ημασταν μικρα παιδια.

Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου (Γιάννης Καλπούζος, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ) 

 Melanie Mihaelidou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου