Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η άποψη μας για το Εκτός Τροχιάς της Ελίζας Νάστου


"Εκτός Τροχιάς"

Συγγραφέας: Ελίζα Νάστου
Εκδόσεις Γκοβόστη


Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Όταν βγαίνω στο διάδρομο, βρίσκομαι αντιμέτωπη με τρεις κλειστές πόρτες, τη μία δίπλα στην άλλη. Ποια κρύβει από πίσω της αυτόν που αγαπώ, δεν μπορώ να το μαντέψω. Ονόματα στα κουδούνια των δύο δεν υπάρχουν καν, αλλά στην τρίτη μετά βίας διαβάζω τα αχνά γράμματα: Τσέλα. Εδώ είμαστε, λοιπόν. «Εδώ σε θέλω, Νάστια», μονολογώ ψιθυριστά. Ήρθα μέχρι το κατώφλι του, θα φύγω τώρα σαν τον κλέφτη; Όχι βέβαια! Απλώνω το χέρι και χτυπάω σιγανά, αλλά αποφασιστικά την πόρτα. Ανοίγει. Και κοιτάζω κατάματα τους φόβους μου να καθρεφτίζονται όλοι σε ένα ζευγάρι γαλάζια μάτια.


Η Νάστια είναι μια τυπική έφηβη των βορείων προαστίων, φοιτά σε ιδιωτικό κολέγιο και ζει μέσα στα πλούτη. Όταν, όμως, γνωρίζει τυχαία τον Ιλίρ, οι ισορροπίες στη ζωή της ανατρέπονται. Ο έρωτάς της για το νεαρό από την Αλβανία θα φέρει τα πάνω-κάτω και θα την μπλέξει σε έναν λαβύρινθο γεμάτο μυστικά και ψέματα, απ’ τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Η Νάστια βγαίνει εκτός τροχιάς... Αξίζει ο Ιλίρ την αγάπη της ή μήπως κρύβει κι εκείνος ένα άλλο, πιο επικίνδυνο πρόσωπο;

Η άποψη μας για το Βιβλίο:

Η Νάστια ένα παραχαϊδεμένο πλουσιοκόριτσο, μαθήτρια των Βορείων Προαστίων ζεί μια ζωή κανονισμένη, τακτοποιημένη και βολική! Είναι η ζωή που έχει μάθει να ζει, αλλά υποσυνείδητα είναι και η ζωή που την πνίγει, και που ώρες ώρες της δίνει την αίσθηση του ανικανοποίητου. Σε μια προσπάθεια της να ξεφύγει απο τα καθιερωμένα και τα βαρετά, τα συνηθισμένα και τα καθημερινά θα αποφασίσει να αλλάξει για μια μέρα το πρόγραμμα της. Απο τα Βόρεια προάστια θα βρεθεί σε έναν κόσμο τόσο κοντινό και τόσο μακρινό. Σε μια άλλη γειτονιά σε ένα άλλο σχολείο. Οι διαφοροποιήσεις στις περιγραφές των δυο προαστίων τόσο έντονα ζωντανές δημιουργούν αμέσως την εναλλαγή των εικόνων στα μάτια του αναγνώστη. Όσο έντονη είναι και η εναλλαγή των συναισθημάτων της Νάστιας όταν συναντάει για πρώτη φορά τον Ιλιρ, έναν Αλβανό νεαρό μαθητή. Μια νεανική τρέλα στιγμιαίας φυγής απο την καθημερινότητα, θα γίνει η αιτία να αλλάξει για πάντα ο συναισθηματικός της κόσμος, αλλά και η καθ' όλα προγραμματισμένη ζωή της. Γιατί απο την πρώτη στιγμή ο Ιλιρ θα την κάνει να αισθανθεί για πρώτη φορά μια ένταση πραγματική μέσα της, θα την κάνει να ψάξει και να ακολουθήσει κάτι άλλο απο αυτό που είχε μάθει και είχε συνηθίσει. Τα ψέματα αρχίζουν. Η διπλή ζωή ξεκινάει. Το κυνήγι της ευτυχίας αρχίζει να κτίζεται μέσα σε πολλά εμπόδια, ταξικά φυλετικά, αλλά και επικίνδυνα.  Είναι ο Ιλιρ αυτός που φαντάζεται και η καρδιά της ελπίζει;
   Το εκτός τροχιάς είναι ένα βιβλίο νεανικό, εφηβικό, αλλά και ένα βιβλίο ενηλίκων. Με ωραίες περιγραφές που τις αισθανόμαστε έντονα μέσα απο την αφήγηση σε α' πρόσωπο  παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε μια σύγχρονη αισθηματική ιστορία που κρύβει πολλά νοήματα και μας δίνει πολλά μηνύματα. Θα μιλήσω για ένα απο αυτά το πιο σημαντικό και ίσως το πιο δυνατό. Την δύναμη της αγάπης και την δύναμη της θέλησης που παραβιάζει σύνορα και σπάει αλυσίδες. Αλλάζει χαρακτήρες και προθέσεις. Δυναμώνει και μεστώνει ακόμα και τους πιο αδύναμους. Η Νάστια είναι μια ηρωίδα καλομαθημένη και μεγαλωμένη στα πούπουλα, δεν αντιμετώπισε ποτέ διλήμματα και δυσκολίες. Η γνωριμία της όμως με τον Ιλιρ και η ανάγκη της να βρίσκεται δίπλα του θα την βάλει σε μια διαδικασία να ψάξει τρόπους και δρόμους για να βρίσκεται μαζί του. Την βγάζει  απο τον λήθαργο της απραξίας και την κάνει αυθόρμητη δυναμική, παρορμητική και ριψοκίνδυνη.
Απο την άλλη και ο Ιλιρ και αυτός κουβαλάει τα δικά του θέματα, και μια ζωή καθόλου ρόδινη. Η γνωριμία του με την Νάστια τον βγάζει και αυτόν εκτός Τροχιάς. Του αλλάζει τις προτεραιότητες και τους στόχους. Τον αλλάζει σαν άνθρωπο, αλλά τον μπλέκει και σε άλλες περίπλοκες και επικίνδυνες καταστάσεις. Το τέλος μας αφήνει με μεγάλη αγωνία για το επόμενο μέρος μιας και πρόκειται για διλογία. Τα προσωπεία θα πέσουν, η αγάπη θα δοκιμαστεί, η αλήθεια θα φανερωθεί αλλά τί θα γίνει τελικά στην συνέχεια; Θα το ψάξετε στο επόμενο βιβλίο που ακολουθεί. "Στο Αντίθετο ρεύμα" γιατί πραγματικά οι ήρωες μας θα βρεθούν στο αντίθετο ρεύμα που θα τους φέρει η ζωή και οι πράξεις τους. Με αβίαστο τρόπο αυτό το βιβλίο διεκδικεί τα συναισθήματα του αναγνώστη και βγάζει απο μέσα του ότι πιο πηγαίο και αυθόρμητο. Εκτός απο τα συναισθήματα που βγαίνουν αβίαστα όμως στο βιβλίο αυτό θα βρείτε χαρακτήρες που εξελίσσονται, που μεταπλάθονται απο τις την ίδια την δυναμική των πράξεων τους.

Ρετετάκου Γεωργία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου