Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΕΓΚΛΗΜΑ και ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ του ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ με την ματιά της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑ και ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Μία εύθυμη ιστορία αστυνομικού χαρακτήρα, με αρκετά ευτράπελα, χιουμοριστικές ανατρεπτικές καταστάσεις, αστείους χαρακτήρες και με αρκετή δόση γέλιου, αποτελεί η πρώτη συγγραφική δουλειά του Βασίλη Καραναστάση Έγκλημα και Ταλαιπωρία. 

  Ο τίτλος είναι αυτό ακριβώς που αποκαλύπτει ...ένα Έγκλημα, που ταλανίζει το μυαλό του ήρωά μας, αφού η κάθε πληροφορία έρχεται ν΄ανατρέψει την προηγούμενη, μέσα από αλυσιδωτές τραγελαφικές καταστάσεις, φέρνοντας τον πρωταγωνιστή, ιδιωτικό ερευνητή Οράτιο Χ, στα όρια της νευρικής υστερίας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ήρωάς μας είναι ένας καθημερινός βιοπαλαιστής.... Μέσα από το αρκετά δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμά του, -αυτό του ντεντέκτιβ-, παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες του, παραμένει ανθρώπινος, προσιτός με πηγαίο χιούμορ, καταφερνοντας να βγαίνει ασπροπρόσωπος, κερδίζοντας τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του βιβλίου είναι η αυθεντικότητα και το ανεπιτήδευτο χιούμορ. Ο Οράτιος Χ, αποτελεί τον αντιπροσωπευτικό τύπο της σημερινής κοινωνίας μας, κατακτώντας τον αναγνώστη, αφού στο πρόσωπό του βλέπει τον εαυτό του. Απαλλαγμένος από το στοιχείο της υπερβολής και του ιδανικού, που χαρακτηρίζει συνήθως τους άτρωτους ντεντέκτιβ που βλέπουμε σε καθημερινά αστυνομικά σήριαλ, στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή, βλέπουμε τον καθημερινό άνθρωπο με τ΄άγχη και τις αδυναμίες του, που μοχθεί για τον επιούσιο, χωρίς όμως να χάνει το χιούμορ του.
Ο λόγος του συγγραφέα, λιτός, ανεπιτήδευτος, χωρίς περιττές φλυαρίες και ωραιοπρέπειες που μπορεί να εντυπωσιάζουν απο την μιά, από την άλλη όμως κουράζουν και καταντούν το κείμενο βαρύ και ανιαρό. Η γραφή βρίθει από έξυπνες ατάκες, από στιγμιαίες δόσεις γέλιου, πιάνοντας πολλές φορές τον εαυτό μου ν΄αναζητώ μανιωδώς την επόμενη ατάκα, θαυμάζοντας παράλληλα και την απλότητα του λόγου.
Μία ανάπαυλα χαλάρωσης και γέλιου, αποτελεσε για μένα η ανάγνωση του παραπάνω βιβλίου και το συνιστώ πραγματικά σε όλους εσάς που θέλουν μία διέξοδο από τα τετριμμένα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου