Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Η άποψη μας για το "Όταν Φεύγουν τα σύννεφα" Άννα Γαλανού

 "Όταν Φεύγουν τα σύννεφα"

Συγγραφέας: Άννα Γαλανού
Εκδόσεις: Διόπτρα


                                

                                     

Λίγα λόγια για το Βιβλίο:

Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.

Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;

Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

Η άποψη μας για το Βιβλίο:

Η ζωή πέντε ανθρώπων ξετυλίγεται μέσα απο την αφήγηση τους. Πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικά βιώματα και με διαφορετικό παρελθόν. Με διαφορετική ψυχολογία και διαφορετική κατεύθυνση θα συμπλακούν στα παιχνίδια της μοίρας και των αποφάσεων τους και θα μας δώσουν μια ιστορία που αναβλύζει ευαισθησία, πληρότητα συναισθημάτων, έρωτα, πάθος, μυστήριο, φόβο, αγωνία και ένταση.
Η Χριστίνα γνωστή τηλεπαρουσιάστρια κρύβει στην προβολή και στην επαγγελματική της επιτυχία όλον τον πόνο και την θλίψη μιας προσωπικής ζωής εγκλωβισμένης στα λάθη και στις συμβατικές αποφάσεις. Παντρεμένη αλλά όχι ερωτευμένη με τον Αλέξη περιμένει κάτι να αλλάξει την αδιάφορη σχέση τους! Το παιδί που δεν έρχεται βυθίζει ακόμα περισσότερο την ψυχή της στην απόγνωση μιας αδιέξοδης σχέσης. Όταν θα εισβάλει στην ζωή της ο Κωνσταντίνος, θα γεμίσει την ζωή της με φως, με αμφιβολία και φόβο. Θα τολμήσει να σπάσει τα δεσμά ενός αδιέξοδου γάμου και να κυνηγήσει επιτέλους την αληθινή αγάπη που νιώθει να θεριέβει μέσα της;
Ο Κωνσταντίνος είναι αυτός που ο έρωτας του για την Χριστίνα τον μετατρέπει σε ήρεμη δύναμη της λογικής. Ένας άνθρωπος που πριν να γνωρίσει την Χριστίνα βρισκόταν στα όρια της κατάθλιψης. Ακροβατούσε στο τεντωμένο σκοινί της λογικής, απογοητευμένος και μόνος, παρότι επιτυχημένος. Ο έρωτας του για την Χριστίνα τον μετατρέπει σε άλλον άνθρωπο. Τον κάνει ξανά παιδί και τον άντρα που πρέπει να βρεί τις λύσεις για να δώσει την ευτυχία στην Χριστίνα. Να την προστατεύσει απο τον άγνωστο κίνδυνο που καραδοκεί να την αφανίσει. Θα καταφέρει να κρατήσει την Χριστίνα μακριά απο τον άγνωστο εχθρό που θέλει το κακό της;
Ο Αλέξης ο άντρας της Χριστίνας. Ένας άντρας κρυμμένος στην σκιά του πατέρα του, ενός πατέρα αδίστακτου και αμείλικτου. Προσπαθεί να τον ξεπεράσει και η δίψα του για επιτυχία τον κάνει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Μυημένος απο μικρός στις εκβιαστικές μεθόδους του πατέρα του δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα όταν έρθουν στο φως αλήθειες που θα διακινδυνεύσουν το παρόν και το μέλλον του. Θα κατορθώσει να βγεί απο την επιρροή του πατέρα του και να χαράξει την δικιά του πορεία;
Φανή η μητέρα της Χριστίνας. Μεγαλώνει μόνη της το παιδί της με δύναμη, με τσαγανό και αυταπάρνηση. Θα διαγράψει το είναι της για να μπορέσει να κρατηθεί στην ζωή με τον μοναδικό άνθρωπο που της απέμεινε την κόρη της την Χριστινα. Θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, αλλά θα καταφέρει ως το τέλος; Θα προστατεύσει τα μυστικά της και την ζωή τους απο το συμβόλαιο θανάτου που ακόμα εκκρεμεί;
Ελίνα το τραγικότερο πρόσωπο του βιβλίου. Η για χρόνια ερωμένη του Αλέξη. Ερωτευμένη μαζί του, αλλά έχοντας την δύναμη να ελέγχει τον εαυτό της και την αυτοκυριαρχία της. Και να κινεί τα νήματα υποχθόνια και αθόρυβα. Σκοτεινή δολοπλόκα, αλλά και ένας άνθρωπος με πολλές κρυφές ευαισθησίες. Κρύβει πολλά γιατί πάντα μέσα της έχει ένα κενό. Θα είναι αυτή που θα σκαλίσει το παρελθόν ψάχνοντας τις δικές της ρίζες. Θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου που τόσα χρόνια βρίσκονταν σε χειμερία  νάρκη. Θα είναι η αρχή και το τέλος σε ένα κουβάρι εξελίξεων που θα ανατρέψουν κάθε δεδομένο και θα φέρουν σε αυτά που δεν φαντάστηκε ποτέ ο κάθε αναγνώστης.
Το κουτί των αναμνήσεων ανοίγει και ξεθάβει ζωές που ζουν τον δικό τους Γολγοθά, προσπαθώντας μέσα απο τις στάχτες να ανασυνθέσουν μια οικογένεια που έγινε σκόνη και θρύψαλα. Ζωές που ψάχνουν να ενώσουν τα σημεία που χάθηκαν στην λαίλαπα μιας ασίγαστης μανίας για κέρδος και επιβολή!
Ξεκινώντας νομίζεις πως έχεις να κάνεις με ένα αισθηματικό- κοινωνικό μυθιστόρημα. Καθώς όμως οι σελίδες γυρνάν η πλοκή παίρνει άλλη διάσταση. Οι εξελίξεις το μετατρέπουν σε αστυνομική περιπέτεια. Και αυτό αποτελεί το μεγάλο κλειδί του βιβλίου. Κάθε φορά μια νέα ανατροπή μεταστρέφει την ουσία του και αλλάζει την υφή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω βιβλίο της Άννας Γαλανού, αλλά σε αυτό το βιβλίο εντόπισα μια ιδιαίτερη καινοτομία, ενα ιδιαίτερο ταλέντο που αποδεικνύει πόσο μεστή, πολύπλευρη και εξελισσόμενη συγγραφέας είναι. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν κεντράρει αποκλειστικά στην ιστορία της πλοκής και της εξέλιξης του βιβλίου, αλλά με τρόπο ανεπαίσθητο και μοναδικό η αγωνία και το ενδιαφέρον μετακινείτε στο ξεδίπλωμα του χαρακτήρα του κάθε ήρωα. Δεν αναδεικνύονται οι ήρωες μέσα απο την ιστορία αλλά οι ήρωες με τα προτερήματα, τα ελαττώματα, την δύναμη ή τις αδυναμίες τους δίνουν στην ιστορία την ταυτότητα της και αποκαλύπτουν βήμα βήμα τις πτυχές μιας κρυφής αλήθειας που κρατάει την ζωή τους δέσμια με αόρατους δεσμούς, σε ένα σύννεφο ορατό ή αόρατο που σκιάζει τις πράξεις και το μέλλον τους. Όταν η μοίρα, οι καταστάσεις, οι βιαστικές αποφάσεις και η άβουλη στάση κάποιων εκ των πρωταγωνιστών μπερδευτούν τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα δώσουν μια καταιγίδα ανυπολόγιστη! Μια καταιγίδα που θα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα. Που θα φανερώσει απίστευτα μυστικά και ένα παρελθόν καλά κρυμμένο. Είναι όμως εκείνες οι αποφάσεις. Εκείνες οι στιγμιαίες παρεμβάσεις της μοίρας,οι αποφασιστικές και γενναίες πράξεις των ηρώων που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα στρώσουν το χαλί για να επέλθει στο τέλος η λύτρωση και η κάθαρση. Όταν φεύγουν τα σύννεφα στον δρόμο προς την ξαστεριά θα έρθει η ώρα του απολογισμού, η ώρα της τιμωρίας, η ώρα της αυτοκριτικής. Η ώρα της ευτυχίας με τις απώλειες και την αποπληρωμή ενός χρέους που έμεινε για χρόνια χωρίς να ξεχρεωθεί.
Η Άννα Γαλανού παρατηρήστε το και εσείς! Ξέρει να κτίζει χαρακτήρες και ξέρει να προσφέρει στον αναγνώστη ξεχωριστές ιστορίες με πολλά κρυφά μηνύματα που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Γεωργία ΡετετάκουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου