Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ / Εκδ. Πατάκη

 ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΠΕΔΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥΑυτό το βιβλίο είναι µια περιδιάβαση στο Παρίσι και στην Αθήνα· µια διαδροµή, γεµάτη
παρακάµψεις, στα ευµετάβλητα τοπία των εσώτερων πόλεων· στη σιωπή των προαστίων· στις ακτές. Η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Ντητρόιτ βρίσκονται εδώ σε δεύτερο πλάνο, µολονότι έζησα µεγάλο µέρος της ζωής µου στις αµερικανικές πόλεις και στον ενδιάµεσο χώρο, στους αυτοκινητοδρόµους και στα µοτέλ. Στα Αστραφτερά πεδία ο προορισµός λείπει· στη διαδροµή γίνεται λόγος για τη λογοτεχνία, για τη νιότη, την πολιτική, την ιστορία, τη διεθνή στρατηγική, τον έρωτα, την ποίηση, το ροκ εντ ρολ, τον θάνατο και την αυτοκτονία – γίνεται συχνά λόγος για τον θάνατο και την αυτοκτονία· πολύ συχνά. Δεν ξέρω γιατί – δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω προς το παρόν· τις περισσότερες µέρες, µάλιστα, είµαι εκστατικά ευτυχισµένη.

Παρ’ όλα αυτά, έγραψα τα Αστραφτερά πεδία για τους νεκρούς – όχι ότι έχει κάποια σηµασία γι’ αυτούς. Έχει για µένα· ώσπου να εκδοθεί το βιβλίο θα έχουν, σίγουρα, προστεθεί κι άλλοι θάνατοι, κι άλλες απώλειες. Τα Αστραφτερά πεδία είναι το είδος του βιβλίου που µπορεί να συνεχιστεί µέχρι το άπειρο ή µέχρι τον θάνατο του συγγραφέα: περιλαµβάνει σκέψεις, ιστορίες, αποσπάσµατα µυθοπλασίας, αναµνήσεις από το παρελθόν και, κατά κάποιον τρόπο, αναµνήσεις από το µέλλον.

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από τη Φαρµακευτική του ΕΚΠΑ το 1979 και στη συνέχεια σπούδασε γαλλική φιλολογία στα πανεπιστήµια της Νίκαιας και της Αθήνας. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην αµερικανική ιστορία (στο Παρίσι [ΕΗΕSS]) και στην Ιστορία της Αµερικανικής Πόλης (στη Νέα Υόρκη [NYU]), µεταδιδακτορικές στην ιστορία των µαθηµατικών, στη ρωσική ιστορία και στις διεθνείς σχέσεις. Ειδικεύτηκε στην ιστορία του Ψυχρού Πολέµου. Το τελευταίο της δοκίµιο Πλουραλισµός, πολυπολιτισµικότητα, ενσωµάτωση, αφοµοίωση κυκλοφόρησε το 2015 από τις Εκδόσεις Πατάκη.


 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

«Κοίτα, η Μελίνα δεν ξέρει ότι βρίσκεται στη Χώρα των Θαυµάτων. Προσωπικά πιστεύω στα θαύµατα, άσε που, όταν πάψεις να πιστεύεις σε αυτά, θυµώνουν και δεν σου συµβαίνουν – δεν θυµάµαι ποιος το έχει πει αυτό, αλλά δεν έχω κανέναν λόγο να µην τον/την πιστεύω, αφού και σε µένα έχουν συµβεί τα ίδια θαύµατα που έζησε η Μελίνα, η οποία, επαναλαµβάνω, για την ώρα δεν ξέρει ότι θα της συµβούν στον δρόµο... Ούτε συνειδητοποιεί ότι είναι τυχερή που βιώνει την απώλεια του Ανδρέα – όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Για να ζήσουµε σωστά, θα πρέπει πρώτα να ζήσουµε και την απώλεια κάποιου αγαπηµένου µας».

Δύο άνθρωποι που θα γίνουν ένα, µέχρι ο θάνατος να τους χωρίσει.
Όχι µια ρηχή, εξιδανικευµένη ιστορία αγάπης, αλλά µια διαδροµή µισού αιώνα, δοσµένη µε
ειλικρίνεια και παρατηρητικότητα, µε θυµό και λατρεία, µε κυνισµό αλλά κι εφηβική αθωότητα.
Όχι µια ζωή σαν µυθιστόρηµα, αλλά ένα µυθιστόρηµα που αποστάζει τη ζωή.

Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε το 1945 στο Αγρίνιο, µεγάλωσε στην Άµφισσα κι από τα 13 της χρόνια ζει στην Αθήνα. Μετά τη µέση εκπαίδευση έγινε µε τη σειρά: πλασιέ βιβλίων, ταµίας σε αντρικό µεγαλοκατάστηµα, πωλήτρια σε γυναικεία µπουτίκ, αεροσυνοδός στην Ολυµπιακή Αεροπορία, σύζυγος (+µάνα), συγγραφέας... Υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 έως σήµερα κι έχει στο ενεργητικό της πάνω από 45 βιβλία. Ήταν υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Υπουργείο Πολιτισµού και έχει τιµηθεί µε αναγραφή στον Διεθνή Τιµητικό Πίνακα IBBY. Βιβλία της έχουν µεταφραστεί στα κορεατικά, τουρκικά, σερβικά και αλβανικά.
Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεµατολογία της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους.
Στα έργα της κυριαρχούν το ρεαλιστικό στοιχείο και µια φεµινιστική διάθεση.
Έχει γράψει επίσης τα µυθιστορήµατα Το παραµύθι των ψυχών (Εκδ. Πατάκη, 2003) και Γυναίκα µπονσάι (Εκδ. Πατάκη, 2012).

ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ
Άλογα, ποντίκια, σκύλοι, τυφλοπόντικες, πίθηκοι: ζώα εμφανίζονται στα περισσότερα κείμενα του Κάφκα, αναλαμβάνοντας συχνά πρωταγωνιστικούς ρόλους, είτε συνυπάρχοντας –πάντοτε δύσκολα– με τους ανθρώπους είτε ζώντας σε έναν δικό τους, αμιγώς ζωικό κόσμο. Η παρούσα συλλογή συγκεντρώνει τα λιγότερο γνωστά διηγήματα ζώων του Κάφκα, καθώς και επιλεγμένα μικρά πεζά, τα οποία σκιαγραφούν ένα ψυχικό πανόραμα που εκτείνεται από την πλέον βασανιστική υπαρξιακή αγωνία ως την πιο παιγνιώδη διάθεση.

Η μετάφραση γίνεται από την κριτική έκδοση των έργων του Κάφκα, που βασίζεται στα χειρόγραφα και στις αρχικές εκδόσεις και αποκαθιστά τις παρεμβάσεις του Μαξ Μπροντ.

Η μελέτη «Τα ζώα του Κάφκα», η οποία συμπληρώνει την παρούσα έκδοση, τοποθετεί τους ζωικούς πρωταγωνιστές του Κάφκα στο πλαίσιο του καφκικού έργου, αλλά και της ευρωπαϊκής γραμματείας, αναδεικνύει βασικούς προβληματισμούς και ιδιαιτερότητες και προτείνει ερμηνευτικά ανοίγματα –παράθυρα για τον αναγνώστη– στο πολυσχιδές έργο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα.

Ο Φραντς Κάφκα, γόνος εβραϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στην Πράγα, την πόλη στην οποία και έμελλε να ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σπούδασε αρχικά γερμανική φιλολογία και στη συνέχεια νομικά, καταθέτοντας το 1906 τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1908 και ως την πρόωρη συνταξιοδότησή του για λόγους υγείας το 1922 εργάστηκε ως ασφαλιστικός υπάλληλος. Παράλληλα αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στο γράψιμο. Το έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα, όπως Η δίκη και Το κάστρο, καθώς και πληθώρα διηγημάτων και μικρών πεζών και αφορισμών, ελάχιστα εκ των οποίων εξέδωσε όσο ζούσε.
Πέθανε μετά από μακρά ασθένεια λίγο πριν συμπληρώσει το τεσσαρακοστό πρώτο έτος, στις 3 Ιουνίου του 1924.
Ο Φραντς Κάφκα, από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ού αιώνα, αποτελεί ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των έργων του συνέβαλε στη δημιουργία του επιθέτου «καφκικό»/«kafkaesk».

ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗΣ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JAMES HENEAGE
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ


Αυτό το επικό ιστορικό µυθιστόρηµα εκτυλίσσεται µε φόντο την αναζήτηση ενός πανίσχυρου κειµηλίου, που φυλάσσεται από γενιά σε γενιά και µπορεί έστω και τώρα να σώσει την απειλούµενη αυτοκρατορία.

Στους Πύργους της Σαµαρκάνδης, ο Λουκάς Μαγκόρις, επικεφαλής µιας επίλεκτης οµάδας στρατιωτών, αναλαµβάνει την αποστολή να πείσει τον Ταµερλάνο, τον πανίσχυρο Μογγόλο κατακτητή, να στρέψει τις δυνάµεις του προς τη Δύση για να πολεµήσει τους Οθωµανούς, που ετοιµάζονται να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη καταστρέφοντας έτσι τα αποµεινάρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Λουκάς, αναγκασµένος να αφήσει πίσω του ό,τι αγαπάει, υποχρεώνεται να ζήσει µε µια αποµακρυσµένη νοµαδική φυλή στις πεδιάδες της Ανατολίας και να εκπαιδευτεί εκεί ως πολεµιστής, αποκτώντας τόση δεξιοτεχνία, ώστε να εντυπωσιάσει τον τροµερό Ταµερλάνο. Στο µακρύ ταξίδι προς τη Σαµαρκάνδη, την πρωτεύουσα του Ταµερλάνου, τον ακολουθούν όχι µόνο οι σύντροφοί του Βάραγγοι φρουροί, απόγονοι όπως και ο ίδιος των ανθρώπων που κάποτε φυγάδευσαν από την Κωνσταντινούπολη έναν θησαυρό ζωτικής σηµασίας, αλλά και ένα ετερόκλητο συνονθύλευµα εµπόρων, κληρικών, θεραπευτών και ιερωµένων. Είναι ένα ταξίδι γεµάτο κινδύνους, από τους οποίους όµως κανένας δεν είναι τόσο απειλητικός, όσο ο ίδιος ο άνθρωπος που τώρα ο Λουκάς πρέπει να αντιµετωπίσει, να πείσει, να υπερφαλαγγίσει – έτσι ώστε αντί να στραφεί προς την κατάκτηση της Κίνας, ο Ταµερλάνος να επιτεθεί στους Οθωµανούς.

Ο Λουκάς όµως συνειδητοποιεί πως είναι εγκλωβισµένος ανάµεσα σ’ εκείνους που τον έστειλαν και στις δικές του πεποιθήσεις και στα ένστικτα. Αρχίζει να διερωτάται µήπως η αποστολή του δεν είναι έντιµη και µήπως πρέπει να αµφισβητήσει αυτούς που του δίνουν διαταγές.

Ο JAMES HENEAGE δηµιούργησε την επιτυχηµένη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ottakar’s στην Αγγλία και είναι συνιδρυτής του Chalke Valley History Festival, λογοτεχνικού φεστιβάλ αφιερωµένου στην ιστορία.

Zει στην περιοχή του Σόλσµπερυ µε την οικογένειά του. Οι Πύργοι της Σαµαρκάνδης είναι το δεύτερο βιβλίο της «Τριλογίας του Μυστρά». Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, Τα τείχη του Βυζαντίου, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου