Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: GEORGE STEINER, ΠΕΡΙ ΛΟΓΟΥ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ: ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ NEW YORKER (Εκδ. Πατάκη)George Steiner, Περί λόγου, τέχνης και ζωής:
Κείμενα στο New YorkerΕπιμέλεια, εισαγωγή: Robert Boyers
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται είκοσι οκτώ από τα πάνω από εκατόν τριάντα δοκίμια που έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ για το περιοδικό The NewYorker. Η λάμψη του πνεύματος του Στάινερ σε όλο της το φάσμα: ο παγανισμός, η ολλανδική Αναγέννηση, τα παιδικά παιχνίδια, η Βρετανία εν καιρώ πολέμου και ο ιπποτισμός τον ενδιαφέρουν εξίσου όσο ο Λεβί-Στρος, ο Μπέρνχαρντ, ο Κάφκα, ο Μπέκετ, ο Βίτγκενσταϊν, ο Τσόμσκυ και ο ιστορικός τέχνης-κατάσκοπος Άντονυ Μπλαντ. Ο Στάινερ φτιάχνει έναν ιδανικό οδηγό, από το ιταλικό Ριζορτζιμέντο έως τη λογοτεχνία του γκουλάγκ, από την ιστορία του σκακιού έως τη διαρκή σημασία του Μπόρχες. Ξανά και ξανά στα κείμενα αυτά, όλα όσα εξετάζει κάθε φορά ο Στάινερ αποκτούν ζωή και άπειρες δυνατότητες, καθώς το πνεύμα του συνδιαλέγεται με το αντικείμενό του με τη γνήσια προοπτική της αναζήτησης της αληθινής του φύσης και της ολοζώντανης παρουσίας του.

Ο George Steiner γεννήθηκε στο Παρίσι το 1929 από γονείς αυστριακής καταγωγής. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική το 1940. ∆οκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, δίδαξε αγγλική και συγκριτική λογοτεχνία στα πανεπιστήμια της Γενεύης και της Οξφόρδης και είναι εξέχων εταίρος στο Churchill College του Πανεπιστημίου Cambridge. Το εκτενές έργο του πραγματεύεται ζητήματα θεωρίας της ανάγνωσης (Περί δυσκολίας [1978], Ψυχογιός, 2002), κριτικής (Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι [1958], Αντίποδες, 2015), μεταφραστικής και γλωσσολογικής θεωρίας (Μετά τη Βαβέλ [1975], Scripta, 2004), πρόσληψης των κλασικών κειμένων από τη νεωτερικότητα (Ο θάνατος της τραγωδίας [1960], ∆ωδώνη, 1988, Οι Αντιγόνες [1984], Καλέντης, 2001), αλλά και αμιγώς φιλοσοφικά θέματα (Νοσταλγία του απόλυτου [1974], Άγρα, 2007, Χάιντεγκερ [1992], Εκδ. Πατάκη, 2009). Έχει χαρακτηριστεί, ενδεικτικά, «υπέρτατος» (Έντουαρντ Σαΐντ, The Nation), «εκθαμβωτικός» (London Review of Books), «λαμπρά διαφωτιστικός» (Αλαίν ντε Μποττόν).

«Η πολυμάθεια του πολυμαθούς. Η ειδημοσύνη είναι σχεδόν εξίσου εκπληκτική όσο και η πρόζα».
The New York Times Book Review

«Ένας άνθρωπος της όψιμης, όψιμης, όψιμης Αναγέννησης, ένας Ευρωπαίος μεταφυσικός με έμφυτη ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις κυρίαρχες ιδέες της εποχής μας». Α. S. Byatt

«Ο Τζορτζ Στάινερ δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο ευρυμαθείς και οξυδερκείς κριτικούς του New Yorker. Ήταν, ως προς το εύρος των ενδιαφερόντων του και την ενέργεια που αφιέρωνε σε αυτά, ένας από τους πιο γενναιόδωρους». John Updike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου